Kimi kínai kínjai: „Nem tudtam, mi történik, csak megpördültem”

írta: M4Sport
2016. április 17. 11:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a csapat biztató formája, az érdekesnek tűnő taktika, a Ferrari újabb versenyében hagyott veszni értékes pontokat. Két autójuk már az első kanyarban ütközött – Kimi Räikkönen húzta a rövidebbet.

Miután Daniel Ricciardo lerajtolta a kissé beragadó Nico Rosberget, a Ferrarik előtt is megnyílt az esély arra, hogy megszorongassák a bajnoki éllovast. Csakhogy az első kanyarban érkezett Danyiil Kvjat, Sebastian Vettel megijedt az ütközéstől, s félrerántott autójával éppen így keveredett balesetbe – csapattársával.

„Ha azt kérdezik, mit gondoltam a rajtnál, ki kellene sípolniuk a válaszomat” – nyilatkozta Maurizio Arrivabene csapatfőnök az olasz televíziónak. Szavai hűen tükrözték a Ferrari helyzetét.

Vettel már a verseny alatt elnézést kért a Scuderiától, majd a leintést követően személyesen Räikkönentől is – akiről kiderült, valójában azt sem tudta, mi történt vele pontosan. „Nem igazán tudom, mert semmit sem láttam, csak megpördültem” – árulta el az ismét roppant peches finn. „Nehéz helyzetbe kerültem a rajt után. Ezzel gyakorlatilag visszaestem a mezőny végére. A futam igen nehéz volt, az elején szenvedtem kicsit, aztán sikerült előrébb kapaszkodnom. Az ötödik hely nem katasztrofális, de nyilván többre vágytunk ennél” – nyilatkozta.

„A futam után azonnal beszéltem Kimivel és bocsánatot kértem tőle” – tette hozzá Vettel. „Valójában ő azt sem tudta, mi történt, mert engem sem látott, így vélhetően Danyiilt sem. Kanyarodsz, és egyszer csak: bumm, valaki neked megy jobbról-hátulról…”

A négyszeres bajnok igencsak mérgesnek tűnt közvetlenül a verseny leintése után, és határozottan úgy vélte, Kvjat „őrült” manővert mutatott be, ami csak azért nem járt komolyabb következményekkel rá nézve, mert ezúttal szerencséje volt. „Nos, ő nem járt pórul ezzel, szóval az ő szempontjából jól működött minden. Mi Kimivel örülhettünk, hogy célba tudtunk érni. Amikor ennyit kockáztatsz, az van, hogy beválik, de máskor nem. Nekem nem volt hová mennem. Próbáltam kitérni előle, amikor éreztem, hogy nagyon-nagyon agresszíven közelít. Sajnos ez sem volt elég, mert Kiminek ütköztem. Ilyenkor nem számít, hányadikként fordulsz el végül, az elsőbbséget az élvezi, hogy ne ütközz. Én nem tudtam elkerülni. Nem éppen ideális helyzet, elvégre két Ferrarit ütöttem ki.”

Vettel és Kvjat a díjátadó után már mosolyogva járkáltak a paddockban, ami arra utal, korántsem olyan súlyos a nézeteltérésük. A Ferrari ásza szerint ez másképp is lehetett volna. „Úgy alakult, a hogy. Sokkal elégedetlenebb lennék most, ha nem a verseny után, hanem a verseny alatt kellene ezeket az interjúkat adnom… Kimi és én is szerencsések voltunk, hogy folytatni tudtuk, ráadásul pontot is szereztünk. Nem eleget persze, mert akár mindketten a dobogón állhattunk volna, de a körülményeket figyelembe véve jól előrekapaszkodtunk.”

Ausztráliában a piros zászlós megszakítás, valamint egy kétséges taktikai lépés, Bahreinben egy rossz rajt, valamint egy kellemetlen műszaki hiba miatt voltak képtelenek a maximumot kihozni versenyükből – a váratlan kínai események után pedig ismét marad a kérdés a Ferrari körül: vajon mire lettek volna képesek, ha simán alakul minden? „Nehéz megmondani, nem tudtuk ma megmutatni a valós erőnket” – felelte Vettel. „Az autó sérült volt kicsit, de Nico tökéletes versenyt futott, nagy formában van. A Mercedes a mérce, nehéz őket legyőzni, de remélem, Oroszországban ennél nagyobb nyomást gyakorolhatunk rájuk, megmutathatjuk, hol is tartunk valójában. Már nagyon várom” – tekintett előre.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#15 Agressor 2016. április 18. 06:42  
Seboo:
" Sokkal jobban bánik az autóval az utóbbi két versenyen, mint a csapattárs." Ezen úgy nevettem egyet. Mármint az utóbbi két versenyen részén, tekintve h az előzőn Seb el sem rajtolt :D Így aztán tuti h jobb volt, ennél jobb már nem is lehetett volna tőle azon a versenyen :D

Felvilágosítalak ifjú Padavan, hogy léteznek szabadedzések is. És például számomra már az is furcsa volt, hogy a Q3-ban Seb legyőzte.
Az pedig, hogy min nevetsz, engem annyira nem tép...

Seboo
#14 Seboo 2016. április 17. 22:35  
Agressor:
Szerintem Kimi nem ezt érdemelte. Sokkal jobban bánik az autóval az utóbbi két versenyen, mint a csapattárs. Olyan finom mozdulatokkal vezet, mint 2007 év végén... Egy önerős 2. helytől lett megfosztva. Vettelnek pedig nincsen igaza. Ha ezt ő, vagy Hamilton lépi meg, akkor ódákat zenge a fél világ a kőkemény küzdőszellemükről. Mert valóban egy tökös manőver volt... Jött, mint egy vadállat??? Jó reggelt ba.dm.g, ezt hívják autóversenynek!! Kvyat önerőből elfordult, mégis mi volt ebben ámokfutás??

" Sokkal jobban bánik az autóval az utóbbi két versenyen, mint a csapattárs."
Ezen úgy nevettem egyet. Mármint az utóbbi két versenyen részén, tekintve h az előzőn Seb el sem rajtolt :D Így aztán tuti h jobb volt, ennél jobb már nem is lehetett volna tőle azon a versenyen :D

Agressor
#13 Agressor 2016. április 17. 21:32  
f1m12:
ez van, ha egy pilóta vb lesz. ki kell érdemelni, h arról is ódákat zengjenek, amit másnak nem néznek el.... am tényleg nem volt igaza.

Akkor ez egy igazságtalan kettős mérce...

f1m12
#12 f1m12 2016. április 17. 20:56  
Agressor:
Szerintem Kimi nem ezt érdemelte. Sokkal jobban bánik az autóval az utóbbi két versenyen, mint a csapattárs. Olyan finom mozdulatokkal vezet, mint 2007 év végén... Egy önerős 2. helytől lett megfosztva. Vettelnek pedig nincsen igaza. Ha ezt ő, vagy Hamilton lépi meg, akkor ódákat zenge a fél világ a kőkemény küzdőszellemükről. Mert valóban egy tökös manőver volt... Jött, mint egy vadállat??? Jó reggelt ba.dm.g, ezt hívják autóversenynek!! Kvyat önerőből elfordult, mégis mi volt ebben ámokfutás??

ez van, ha egy pilóta vb lesz. ki kell érdemelni, h arról is ódákat zengjenek, amit másnak nem néznek el....
am tényleg nem volt igaza.

Agressor
#11 Agressor 2016. április 17. 20:35  

Szerintem Kimi nem ezt érdemelte. Sokkal jobban bánik az autóval az utóbbi két versenyen, mint a csapattárs. Olyan finom mozdulatokkal vezet, mint 2007 év végén...
Egy önerős 2. helytől lett megfosztva.
Vettelnek pedig nincsen igaza. Ha ezt ő, vagy Hamilton lépi meg, akkor ódákat zenge a fél világ a kőkemény küzdőszellemükről. Mert valóban egy tökös manőver volt...
Jött, mint egy vadállat??? Jó reggelt ba.dm.g, ezt hívják autóversenynek!! Kvyat önerőből elfordult, mégis mi volt ebben ámokfutás??

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 20:36

trialboj
#10 trialboj 2016. április 17. 19:22  
ddb:
A rajtnál láttam, hogy Raikkonent egy másik Ferrari tolja.

:))) te beteg vagy, ez nagyon jó volt :P Mintha megrendezték volna.

f1m12
#9 f1m12 2016. április 17. 14:55  
ddb:
A rajtnál láttam, hogy Raikkonent egy másik Ferrari tolja.

nem elég, h az egész csapat, de még a csapattárs is. ez tényleg látványos volt. de a finn nem is haragudott, tehát elismerte

ego
#8 ego 2016. április 17. 14:13  
ddb:
A rajtnál láttam, hogy Raikkonent egy másik Ferrari tolja.

Na paszdmeg ezen most besírtam. De eleve idén sziporkázol:)

ddb
#7 ddb 2016. április 17. 13:48  
andrea1:
:D Na ezt miből szűrted le ?

A rajtnál láttam, hogy Raikkonent egy másik Ferrari tolja.

matosan
#6 matosan 2016. április 17. 13:30  
ddb:
Ma a Ferrari látványosan Raikkonent tolta.

:D:D:D vicces vagy :)

andrea1
#5 andrea1 2016. április 17. 13:29  
ddb:
Ma a Ferrari látványosan Raikkonent tolta.

:D Na ezt miből szűrted le ?

Utoljára módosítva: 2016. április 17. 13:29

ddb
#4 ddb 2016. április 17. 13:26  

Ma a Ferrari látványosan Raikkonent tolta.

andrea1
#3 andrea1 2016. április 17. 12:22  

„Nem igazán tudom, mert semmit sem láttam, csak megpördültem" :D Kb ezt lehetett leszűrni rajta a verseny után mikor Vettel odament hozzá, hogy azt se tudja miről beszél Seb neki. Meg a helyzeten nem változtat ki volt (gondolom ez nem érdekelte), hanem hogy a mezőny végére mehetett. Nem emlékszem, hogy Kimi rádióját hallottuk-e erről utána, de szerintem nem és ebből a nyilatkozatból se tűnik úgy hogy foglalkozott a szituációval. Remélem nem ezzel foglalkozott, az utóbbi két évben a rádiózásaiban sokszor a külsőségekkel foglalkozott, kiabált, veszekedett. Eddig ezektől megkímél a rendező vagy ő maga. :D

Számolgattam és rossz nézni a statisztikát. Tavalyhoz képest ezeken a futamokon az edzés eredményei jobbak ez oké, viszont a futamokon az első két versenyen ugyanaz, de Kínában rosszabb eredményt ért el egy hellyel, mint tavaly. Ami azért eddigieket nézve elszomorító kicsit. Nem ezt érdemelte ma meg az egész hétvége alapján, hanem egy dobogót minimum.
Én meg nagyon reménykedtem abban titkon, hogy ma egy óriási meglepetés történik és elhozza a győzelmet valami óriási szerencse folytán.

A futam eleje nem kicsit volt para, a lágyon nem nagyon tudott mit csinálni. NEm sok esélyt adtam arra, hogy egyáltalán pontot szerez, de a következő két etapja nem volt semmi a keverékeken, Hamilton ellen plána. TR-ket meg ennyire nehéz megelőzni, hihetetlen. Nélküle taán obban van esélye a 4. helyre, de ez csak ha.

HungarianRacer
#2 HungarianRacer 2016. április 17. 12:13  

A cikkíró vajon mennyit agyalt ezen a címen? :)

Hombre B
#1 Hombre B 2016. április 17. 12:04  

Hát kár volt a rajthibáért. Viszont mindkét autó célba ért és értékes pontokat gyűjtöttek. Oroszországban jöhet a hiba mentes futam.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ