Kísértette őket Räikkönen drámája

írta: M4Sport
2016. október 31. 16:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen drámai esetét juttatta a Mercedes eszébe, amikor Lewis Hamilton vibrációra kezdett panaszkodni a Mexikói Nagydíj elején.

Csúnyán kockásra fékezte jobb első gumiját a brit címvédő a vasárnapi verseny rajtját követően az első kanyarban. A nem egyforma hőmérsékletű első fékjei miatt blokkolta kerekét, és bár nem kellett azonnal a boxba hajtania emiatt, első etapjában saját bevallása szerint végig attól tartott, hogy a gumi vagy autója felfüggesztése megadja magát az erős vibráció miatt.

A Mercedes sem volt nyugodt. „Csúnyán kockásra fékezte a gumit, a vibráció pedig ijesztő volt már az elejétől kezdve” – nyilatkozta Toto Wolff. „Simon Cole (vezető versenymérnök – a szerk.), Paddy (Lowe) és én is hosszasan beszélgettünk a rádióban, hogy biztonsági okok miatt ki kéne-e hoznunk őt. Egy másik versenyen megtettük volna, és elvesztette volna a győzelmet. De kint tartottuk, hogy ne befolyásoljuk ezzel a bajnoki esélyeit.”

„Minden egyes kör, minden egyes egyenes alatt vizsgáltuk a vibrációt. Egy kicsit korábban hívtuk ki kerékcserére, mert a vibráció görbéje már az egekben volt, és könnyen meghibásodhatott volna a felfüggesztése. A lehető legkorábban hívtuk be őt – minden más időpont tönkretette volna a versenyét. Nem volt valami kényelmes helyzet, hiszen a bajnokságot is szem előtt kellett tartanunk.”

Paddy Lowe eközben elárulta, neki a 2005-ös nürburgringi futam rémképe ugrott be. Akkor még a McLarennél dolgozott, s a boxfalon nézte végig, ahogyan az első helyen haladó, korábban több blokkolós fékezést is bemutató Kimi Räikkönen a verseny utolsó körében kirepült a pályáról, mivel a vibráció miatt eltört az első felfüggesztése. „Akkor az nagyon fájt, és most is hasonlónak tűntek a körülmények” – mondta.

A Mercedes figyelmessége aranyat ért Hamilton számára, kockázatvállalásuk pedig kifizetődött: Hamilton az első kiállás után is megtartotta vezető helyét, az új gumikon pedig már kiváló tempót futott. „A sok balszerencse után, ami Lewist idén érte, most valamit visszakapott” – állapította meg Wolff.

Hamilton győzelmével 19 pontra csökkentette bajnoki hátrányát, és tovább őrzi reményét a címvédésre.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

racerx
#8 racerx 2016. október 31. 21:23  
szabb:
Érdekes, hogy az elfékezés és a vibráció ellenére el tudott lépni Rosbergtől.

Szokásos blabla.. kíváncsi lennék az elműlt három éveben cirka 58 győzelmüknél, hánynál sütötték el azt a majdnem kiestünk, jajj de nehéz is volt, stb stb dumát..

szabb
#7 szabb 2016. október 31. 19:36  

Érdekes, hogy az elfékezés és a vibráció ellenére el tudott lépni Rosbergtől.

stonefly
#6 stonefly 2016. október 31. 18:28  

Ja vissza kapott .... eddig a fékje legalább jó volt. :)

s60pcc
#5 s60pcc 2016. október 31. 17:24  
F1890:
valahogy kötve hiszem h ekkora gond lett volna mint itt https://www.youtube.com/watch?v=Uw-USwauS9s

Senki sem nyilatkozta, hogy akkora volt mint 2005-ben, ahhoz több ilyen fékezést kellett volna bemutatni....Räikkönen-nek sem egy blokkolás okozta.

F1890
#4 F1890 2016. október 31. 16:59  

valahogy kötve hiszem h ekkora gond lett volna mint itt
https://www.youtube.com/watch?v=Uw-USwauS9s

trialboj
#3 trialboj 2016. október 31. 16:50  

Azt hittem kicsit túltolta ezt a merci, de Ham már a pódium interjúnál is szinte csak erről beszélt, szóval lehet hogy nem a szokásos Toto szöveg, a majdnem kiestünk de végól mégsem témával.

Vito
#2 Vito 2016. október 31. 16:40  
K.i.m.i_:
Kimi nem nyilatkozott vagy mi van ?! Azért kíváncsi lennék ő mit mond a versennyel kapcsolatosan ,azon belül meg a kerékcsere story-ra ... VITO.. köszi

http://www.f1vilag.hu/hirek/raikkonen-legalabb-megprobaltuk

K.i.m.i_
#1 K.i.m.i_ 2016. október 31. 16:38  

Kimi nem nyilatkozott vagy mi van ?! Azért kíváncsi lennék ő mit mond a versennyel kapcsolatosan ,azon belül meg a kerékcsere story-ra ...

VITO.. köszi

Utoljára módosítva: 2016. október 31. 18:04

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”