Kockáztat-e Hamilton?

írta: M4Sport
2016. április 15. 14:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton öt rajthelyes büntetése tudatában vág majd neki a szombati időmérő edzésnek. Vajon mennyivel lesz emiatt merészebb a gumistratégia terén?

Miután a Mercedes már csütörtökön jelezte, váltót cseréltek a háromszoros világbajnok autójában, biztossá vált, hogy Lewis Hamilton legjobb esetben sem indulhat előkelőbb pozícióból a Kínai Nagydíjon az ötödik rajtkockánál. Tekintve, hogy a bajnokságban jelenleg 17 pont a hátránya az első két versenyt megnyerő, s a pénteken őt mindkét szabadedzésen legyőző Nico Rosberggel szemben, helyzete távolról sem nevezhető ideálisnak.

Rosberg ugyanakkor úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy csapattársa ezen hátrányát könnyen minimálisra csökkentheti – például más stratégiával. Vajon hogyan készül a rá váró felzárkózásra? „Nem hiszem, hogy van erre konkrét recept” – felelte Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója. „A lehető legjobb helyre kell kvalifikálnia magát – mégpedig bizonyára a leglágyabb gumival.”

Ami a gumikat illeti, máris fölvetődött, Hamilton akkor járhatna a legjobban, ha a Q2-ben a sárga jelölésű lágy abroncson érné el legjobb idejét, s ezzel jutna tovább a Q3-ba. Amennyiben ez sikerülne neki, a lágy gumin kellene rajtolnia vasárnap, s ezzel elkerülhetné gyorsan kopó szuperlágy használatát. Wolff azonban figyelmeztetett: „Ez a stratégiai húzás bárki számára egy lehetőség, nemcsak Lewis számára. El kell döntenünk, hogy alternatív stratégiát válasszunk-e, a Rosbergétől, Vettelétől és Räikkönenétől eltérőt. Így lehetne esélyünk, de az sem kizárt, hogy balul sülne el” – utalt arra Hamilton így talán be sem jut a Q3-ba, s ezzel a mezőny második feléből kellene rajtolnia.

És akkor arról még szó sem esett, mi történik akkor, ha az előrejelzéseknek megfelelően eső esik az időmérőn, felborítja a teljes gumistratégiát, és mindenkinek lehetőséget kínál arra, hogy maga válassza meg, milyen abroncson rajtol el vasárnap. Wolff már csak azért sem látja értelmét a túlzott okoskodásnak a taktika terén. „Egyszerűen úgy kell végeznünk a munkánkat, ahogyan mindig. Meg kell szereznie a legjobb helyet, hogy az ötödik, hatodik vagy akár a hetedik pozícióból indulhasson” – vonta le a következtetést.

Lewis Hamilton

Hibák Hamiltonnál, riadalom Rosbergnél

Hamiltonnak a biztos vasárnapi fölkapaszkodáshoz persze egy olyan autóra is szüksége lesz, amellyel magabiztosan támadhat. Pénteken saját bevallása szerint egyelőre ez még hiányzott. „Délelőtt nem igazán éreztem jónak a kocsit, délutánra viszont változtattunk és jobb lett” – ismerte el.

A brit délelőtt kétszer, délután egyszer pördült meg a pályán – az első edzésen ráadásul ugyanabban a kanyarban blokkolta le kerekeit. Panaszkodott is a rádión emiatt. „Nem volt könnyű napom, nem találtam a megfelelő egyensúlyt, ráadásul a szél is erősen fújt. A szuperlágy gumin nagy volt a szemcsésedés, a közepes rendben volt – csak ezt a két keveréket használtam ma. Az egyensúly még nem tökéletes, de dolgozunk rajta. Elkövettem pár hibát, ami alapvetően a fékegyensúllyal kapcsolatos problémához köthető. A Ferrari gyorsnak tűnik, és izgalmas versenyre van kilátás ellenük” – nyilatkozta Hamilton.

Lewis Hamilton

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Osvát
#4 Osvát 2016. április 15. 21:02  

érdekes ez a félkész cikk, alcímben "riadalom Rosbergnél", csak azt nem írják, hogy mi volt az a riadalom... :D

hammertime
#3 hammertime 2016. április 15. 16:56  
Enveblo:
Végül is amit írtak az igaz :D de csak a részhalmaza a pontos megoldásnak.

Végül is.:)

Egyébként akár még előbbről is indulhat, ha esetleg más is begyűjt valamilyen büntetést.

Enveblo
#2 Enveblo 2016. április 15. 15:13  
hammertime:
"Hamilton legjobb esetben sem indulhat előkelőbb pozícióból a Kínai Nagydíjon az ötödik rajtkockánál." Hatodiknál.

Végül is amit írtak az igaz :D de csak a részhalmaza a pontos megoldásnak.

hammertime
#1 hammertime 2016. április 15. 15:09  

"Hamilton legjobb esetben sem indulhat előkelőbb pozícióból a Kínai Nagydíjon az ötödik rajtkockánál."

Hatodiknál.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában