Kódolt üzenet a Ferrarinál: megoldódott az ügy

írta: M4Sport
2016. április 07. 11:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kódolt üzenet a Ferrari boxfalán? Az FIA vizsgálódott, Maranello megmagyarázta. De kiderült, nem csak az olaszok válhattak gyanússá.

A 2016-ban bevezetett nagyobb rádiós szigor részeként a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) immáron nem csak a csapatrádión keresztül történő kommunikációt figyeli árgus szemekkel, de próbálja elejét venni annak is, hogy a csapatok a boxutcai táblákon keresztül instruálják versenyzőiket bizonyos, a rádióban is tabunak számító témákban.

Az Auto Motor und Sport szerdán arról számolt be, hogy Charlie Whiting versenyigazgató a bahreini hétvégén egy rivális csapattól kapott egy, a két héttel korábbi Ausztrál Nagydíjon készült fotót, melyen a Ferrari boxfalon kilógatott táblája látható, s azon a következő, Sebastian Vettelnek címzett felirat: 3.2-LFS6-P1. Hogy az a bizonyos középső LFS6 pontosan mit jelenthet (a 3.2 Vettel előnyére utal, míg a P1 a helyezésére), azt vélhetően csak az olaszok tudják, az viszont biztos, hogy az FIA figyelmét is fölkeltette, s a szövetség vizsgálódni is kezdett, nem egy kódjelezett tiltott üzenetről van-e szó.

Az Autosport azóta megtudta, valóban tiltott üzenetről volt szó, de büntetés ennek ellenére sem lesz, ugyanis a Ferrari kielégítő magyarázatot adott a feliratuk megjelenésére. A Fernando Alonso bukása miatt félbeszakított melbourne-i versenyen több csapatnál voltak problémák az üzemanyag-fogyasztás újraszámításával, ami miatt egyesek ideiglenesen a rádiós szabályok betartása alól is felmentést kaptak. Whiting a brit szaklapnak elárulta, a Ferrari táblájára került üzenet is hasonló okokra vezethető vissza: a németnek az egységesített központi elektronikával akadt gondja, ezért az FIA indokoltnak találta az üzenetet, s felmentette a csapatot.

Tobias Grüner, az Auto Motor und Sport munkatársa ugyanakkor úgy tudja, nem a vörösök voltak az egyedüli csapat, amelynek boxutcai tábláikra gyanús feliratok kerültek fel. Az FIA állítólag jelezte is a résztvevőknek, hogy ismétlődő gyanú esetén vizsgálat és büntetés következhet.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#1 trialboj 2016. április 07. 21:02  

Ez most akkor hogy működik? Ha látják hogy nagy szarban vannak, akkor felszólnak Charlie-nak hogy gond van, az meg felterjeszti a vének tanácsának, azok rábólintanak, és faxolják hogy szabad a kommunikáció?

Vagy először megszegik, aztán szabadkoznak?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál