Könnyek és mérhetetlen tisztelet – Massa meghatottan köszönt el Interlagostól

írta: M4Sport
2016. november 14. 00:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szomorú, mégis felemelő pillanatok voltak, amikor Felipe Massa balesete után végigsétált az interlagosi boxutcán. Álló ováció, tapsvihar, ünneplés – élmények és érzések, melyeket soha nem felejt a búcsúzó brazil.

A befejezés nem volt álomszerű, de Felipe Massa hiszi, ez sem ok nélkül történt. Az időmérős csalódás után (13. hely a gumigondok miatt) a biztonsági autós fázis során bemutatott előzéséért már a verseny elején büntetést kapott, majd rossz taktikájuk miatt hamar a mezőny második felébe is csúszott. Végül pedig a 48. kör végén a boxutca falába.

„Megvolt a kanyar, és hirtelen felúszott az autóm. Csúsztam, és nem tudtam megfogni az autót. Amikor nekimentem a falnak, a felfüggesztésem eltörhetett, majd jött egy másik nagy ütés kívülről” – mesélte hibájáról.

A sérülten füstölgő Williams szomorú látványt nyújtott, a belőle kiszálló, majd hálásan integető sofőrje viszont életre szóló élményeket szívhatott magába. Ahogy visszasétált az éppen miatta lezárt boxutca felé, a szurkolók őt éltették, mint megszerzett 2006-os és 2008-as interlagosi győzelmeikor. A brazil pályabíró ugyanúgy könnyezett, mint amikor az utolsó métereken bukta el a bajnoki címet. A családja pedig ugyanúgy ott volt neki támaszként, mint akkor, a kegyetlen pillanatokban.

Ez volt Felipe Massa utolsó hazai versenyének utolsó momentuma – és a búcsúzás hangulata kellő méltóságot adott neki. A brazil szerint talán nem is véletlen, talán nem is baj, hogy így alakult.

„Nagyon nehéz kifejeznem, mit érzek” – nyilatkozta a visszatérésekor könnyekben kitörő Massa. „Nem sikerült célba érnem a szurkolóimért, Brazíliáért. Ez egy nagyon különleges hely számomra. De Isten tudja, mit tesz. Ezen a helyen fejeztem be, a saját közönségem előtt, ami nagyon különleges volt. Végigsétáltam az emberek előtt, és ilyen reakciót váltottam ki. Csak sírtam. Elképesztő volt érezni a brazil embereket, valamint a paddockban lévőket, akikkel olyan régóta dolgozom együtt. Csak megköszönni tudom nekik. Igazi élmény és megtiszteltetés volt ennek a részesének lenni.”

Massát meglepte, hogy a boxutcában a csapatok szerelői is sorfalat álltak neki, hogy tisztelegjenek nem mindennapi pályafutása előtt. „Nem tudom kifejezni, milyen különleges érzés volt látni, hogy ezek az emberek a verseny közepén kijöttek a garázsokból, hogy megtapsoljanak. A Mercedesnél nem is versenyeztem, nagyon emberséges gesztus volt tőlük. Sajnálom a balesetet, nem ez volt a legjobb eredmény. Kissé szomorú voltam, mert be akartam fejezni a versenyt. Sajnos nem tudtam. De talán így jobb is volt végül. Számomra mindenképpen nagyon különleges volt. Ezt a sok embert soha életemben nem fogom elfelejteni, és mindig a szívemben fogom őrizni.”

„Ez egy különleges hely számomra. Itt ültem fiatalon a lelátókon, és arról álmodoztam, hogy egyszer én is autóversenyző leszek. Itt vállaltam munkát, hogy ilyen módon be tudjak jutni a paddockba. Csodáltam a versenyzőket, és később én is egy lettem közülük. 2008-ban nagyon közel kerültem itt a bajnoki címhez, ezért ez egy varázslatos hely számomra.”

„Ezt a napot nem lehet elfelejteni. Az elmúlt tizenöt évben nagyon nagy támogatást kaptam ezektől az emberektől, amiért köszönettel tartozom. Őszintén szólva meg sem érdemlek ennyi mindent” – mondta már a futam eredményhirdetése után, amikor az emberek még mindig őt éltették a boxutcánál.

Még egy futamig tart F1-es pályafutása. Még egy hétvége van hátra a 15 éves utazásból. „Próbálom kiélvezni az utolsó versenyemet, amennyire csak lehet. Remélem, összejön egy dobogó, vagy egy jó eredmény” – reménykedett a 11-szeres futamgyőztes, aki Abu-Dzabiban 250. versenyével búcsúzik.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

MS_argo001
#3 MS_argo001 2016. november 14. 22:26  

Habár nem nyert VB-címet, de mégis nyert valamit, és vele együtt nyert a F1 is. Ha nem is korszakos zsenije, de meghatározó alakja volt a kor F1-nek, legalábbis a 2000-es évek elején kezdett nagyokkal együtt fogják emlegetni. Az Alonso-Massa-Button-Räikkönen vonal megmarad végig, ami összekötötte a Schumacher-érát a mai F1-el.

Leginkább a küzdőszellemet kedveltem benne, ahogy feljött. 2006 elején is sokan leírták, 2007-ben, 2008-ban és 2009-ben is, és valahogy mindig feljött. Aztán jött a balesete, majd a "leminősítése", amivel talán a küzdőszelleme is alábbhagyott kissé. Igazi hullámvasút volt a karrierje, és a legszebb pillanataiba is gyakran vegyült valami szomorúság (elég a tegnapi futamra, vagy a 2008-as szezonzáróra gondolni...). Mindazonáltal büszke lehet karrierjére: a F1 legsikeresebb csapatában versenyzett hosszú éveken keresztül, sok győzelmet és szép dobogós helyezéseket ért el. Ahogy tegnap visszasétált a csapatához, ott lehetett látni, hogy tényleg emelt fővel vonul vissza, bármi is történt, történik.

Köszönjük Felipe!

Utoljára módosítva: 2016. november 14. 22:35

csaby_massa
#2 csaby_massa 2016. november 14. 21:19  

Massa megfogalmazta azt amire én a futam után gondoltam. Természetesen csalódás volt az ütközés de a futam végén csak anyit mondtam, hogy Istenem milyen csodálatosan rendezed az életünket. Hiszen így egy fantasztikus búcsút kapott Massa, ha nem lett volna a kocc, akkor Max vitte volna a primet a futam végén, Massa meg begurult volna a 10-15 helyen. DE így örök emlék marad ez az utolsó séta, hatalmas volt. Sokára lesz még egy ilyen pilóta a mezőnyben, akit mindenki szeret és aki mindenkit szeret. Együtt sirtunk 2008ban és most 8 évvel később ugyanezt tettük. Ő volt számomra az utolsó darab a Schumi érából, valaminek vége lesz 2 hét múlva. 2002 óta követem a sportot, 2004 óta szerintem nem hagytam ki több mint 3 futamot... 2017ben fogok először pártatlanul F1et nézni, nem hiszem, hogy valaki mostanában kivált majd belőlem olyan rajongást mint Schumacher és Massa...

Utoljára módosítva: 2016. november 14. 21:20

Kimi345
#1 Kimi345 2016. november 14. 19:37  

Soha nem volt a kedvencem soha nem is rajongtam érte, de egy biztos a 2007-es Brasil futamját soha nem fogom elfelejteni mikor segítette Kimit a VB-ért egy ÖRÖK Kibaszott hála neki, és egyben egy igazi korrekt embert ismerhettem meg.

Fájó 2008 mikor az utolsó körben vesztesz el egy olyan dolgot amiről sokan álmodnak, de ő mindent megtett.
Remélem azért még fogok hallani róla későbbiekben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”