Korábbi csapatfőnökök vehetik át Ecclestone szerepét?

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 11:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába erősítették meg jelenlegi pozíciójában Bernie Ecclestone-t, brit lapok szerint közelebb van a 85 esztendős üzletember távozása, mint hinnénk. Utódjelöltből nincs hiány – köztük vannak a McLaren, a Mercedes és a Ferrari korábbi csapatfőnökei is!

Bernie Ecclestone saját elmondása szerint hároméves szerződést kapott a Forma–1 új tulajdonosától, a Liberty Mediától, s hiába a váltás, ő továbbra is az F1 ügyvezető igazgatója. A kérdés csak az, meddig. A héten a korábbi FIA-elnök, Max Mosley előrebocsátotta: ha az új elnök, Chase Carey és a Liberty túlságosan bele fog szólni Ecclestone munkájába, a brit aligha fogja ezt tűrni, s inkább hátat fordít a sportágnak.

Brit lapok szerint viszont az sem elképzelhetetlen, hogy előbb váltják le őt. A Guardian, a Telegraph és más médiumok is úgy tudják, Carey már felvette a kapcsolatot a csapatok vezetőivel, s többükkel az Ecclestone utáni struktúráról egyeztet.

Konkrét utód aligha lesz, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ecclestone szerepkörét két részre osztják, s egy szakember viszi a sportág üzleti, egy másik pedig a sportos vonatkozású ügyeit. Előbbi pozícióra két nevet emlegetnek esélyesként. Az egyik a Forma–E-t is irányító, a Libertyvel e sorozaton keresztül kapcsolatban álló, s emellett GP2-es csapatot is futtató spanyol Alejandro Agag, másikuk Zak Brown, a világ legnagyobb motorsport-marketinggel foglalkozó cégének, a JMI-nek az ügyvezetője.

A sport területére az F1-et jól ismerő szakembert keresnek az új vezetők. A számos név között szerepel a McLaren korábbi csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is, aki jelenleg Ben Ainslie vitorláscsapatát irányítja, de egyesek a ma már a Lamborghini ügyvezetőjeként dolgozó korábbi Ferrari-főnököt, Stefano Domenicalit, valamint az F1-ből 2013 végén visszavonult Ross Brawnt is esélyesnek tartják e szerepre.

Rajtuk kívül Toto Wolff és Christian Horner, azaz a Mercedes és a Red Bull jelenlegi csapatfőnöke is a listán szerepel, ám kevéssé valószínű, hogy az új tulajdonos belebonyolódna egy olyan kusza helyzetbe, hogy új sportági vezetői pozícióba egy csapathoz közel álló személyt nevezzen ki – jóllehet, Ecclestone alighanem örülne, ha barátja, Horner kerülne oda.

Erről persze már nem a brit fog dönteni. Akármeddig is marad, Ecclestone helyzete gyengülni látszik a mostani változásokkal. Erre utaló jel az is, hogy F1-es részvényeinek száma is jelentősen csökkenni fog. Korábban úgy hírlett, 5,3%-os résztulajdona van a sportágból, míg családi cége, a Bambino több mint 8%-kal rendelkezik. A Liberty által közzétett programban ugyanakkor az szerepel, hogy Ecclestone jelenleg már csak 3,3%-kal rendelkezik, s az adásvétel lezárulásáig tulajdonrésze 2,1%-ra csökken – a Bambino Holdingsé pedig 5,4%-ra.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége