Korábbi Mercedes-mérnök a Ferrari motorrészlegének élén?

írta: M4Sport
2016. július 28. 10:05
FOTÓ: ©Ferrari

Átszervezések várnak a Ferrarira a technikai igazgató, James Allison távozását követően. A brit helyébe Sergio Marchionne bizalmasa lép, míg a motorrészleget egy korábbi Mercedes-mérnök irányíthatja tovább.

A vörösök szerdán jelentették be, hogy közös megegyezéssel szerződést bontottak James Allisonnal, aki azonnali hatállyal befejezi a munkát Maranellóban. Utódjául a motorrészleg eddigi vezetőjét, Mattia Binottót nevezték ki. Franco Nugnes, a Motorsport olasz kiadásának munkatársa bátor döntésnek tartja, hogy Sergio Marchionne egy motormérnököt ültet a technikai igazgatói székbe, s drasztikus változásnak nevezte, hogy a brit Allisont egy hazai mérnök pótolja.

A bizalom kulcsfontosságú tényező a mostani személycserénél. Az újságíró szerint Marchionne és Allison viszonya a Spanyol Nagydíj után kezdett megromlani, amikor a Scuderia több újítást is bevetett, ám azok nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Értesülése szerint az elnök Maranellóban töltötte a hétfőt, s ekkor készítette elő a szakítást, melynek értelmében Allison azonnali hatállyal félreáll, ám szerződése értelmében egy ideig még nem vállalhat munkát más csapatnál.

Mattia Binotto eközben nagyon is élvezi Marchionne bizalmát. Az 1969-ben a svájci Lausanne-ban született, de olasz származású mérnök eleve neki köszönheti, hogy a motorrészleg vezetőjévé vált. Korábban a 2014-ben menesztett Luca Marmorini helyetteseként dolgozott. Nugnes kiváló szervezőként ismeri, aki az elmúlt időszakban munkájával vívta ki felettese tiszteletét.

Mattia Binotto„Mattia határozottan a legjobban tisztelt mérnökök közé tartozik Sergio Marchionnénál. A regginai szakembernek sikerült csökkentenie a Mercedes-motorokkal szembeni óriási lemaradást a teljesítmény terén. De nemcsak mérnök, nagyszerű motiváló is, aki tudja, hogyan kell kihozni a legjobbat az alkalmazottaiból. Nagyon ambiciózus, amit a menedzsmentben történt előmenetele is bizonyít” – jellemezte a szakembert.

Binotto egyik első feladata az lesz, hogy rájöjjön, a Ferrari miért nem elég hatékony a fejlesztések és a hétvégi felkészülés terén. Kinevezése azonban a szakíró szerint újabb átszervezéseket eredményezhet. Kiemelte, James Allisont számos korábbi lotusos mérnöktársa követte Maranellóba, akik között most nem kizárt, hogy lesznek távozók az új főnökség alatt.

Emellett Binotto helyét is át kell vennie valakinek a motorrészleg élén. A lap úgy tudja, erre a Mercedestől jó másfél éve érkező német mérnöknek, Wolf Zimmermann-nak lehet a legnagyobb esélye, aki a riválisnál szerzett tapasztalataival nemcsak nagyban hozzájárult a Ferrari-erőforrás nagymértékű javulásához, de például neki köszönhető az osztrák AVL-lel való szorosabb együttműködés, mely cég többek között a Red Bullt is segíti szimulációs technikáival. A motor tervezéséért továbbra is Lorenzo Sassi felel, akit a tesztelésért is felelős Henry Gualtieri, valamint a szintén a Mercedestől érkezett, a belső égésű motoron dolgozó Cedric Cornebois segít.

Binotto rendezett körülményeket hagy hátra a motorrészlegen. A csapat a tervek szerint a nyári szünetet követő Belga Nagydíjra használja majd fel utolsó három évközi fejlesztési pontját, melyeket vélhetően az égési folyamat javítására fordítanak, s melyektől újabb plusz lóerőket remélnek.

A munka neheze azonban még csak ezután kezdődik Binotto számára…

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

COLE!
#3 COLE! 2016. július 29. 09:02  
Hombre B:
Ezek alapján azért Binotto megállhatja a helyét és ha mellé még érkezne egy tanácsadó, mondjuk Brawn személyében az segíthet a Ferrari-n, vagy átmenetileg vezeti majd a részleget és James Key-re hajt a Ferrari?

Remélem se Brawn és James sem megy a Ferrari-hoz. :)

velorex
#2 velorex 2016. július 28. 14:59  

Ha ez történt akkor Allison eddigi munkáját megköszönték ,nagyon úgy fest ez zajlott a viharos történéseket megelőző időszakban. Gondolom Marchione nem látta kellőnek a fejlődést és az eredményességet, miközben Ő már több futam győzelemre áhittozott ,ha az eddigieket elfogadta volna akkor gyenge kezű ,megalkuvó vezetűnek tünt volna a közvélemény számára. Nekem nagyon az jön le,hogy nem annyira a közvélemény volt az,aki szekálta az eddigi gyenge telhesítmény miatt a Ferrarit,hanem mostani Capo.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. július 28. 10:21  

Ezek alapján azért Binotto megállhatja a helyét és ha mellé még érkezne egy tanácsadó, mondjuk Brawn személyében az segíthet a Ferrari-n, vagy átmenetileg vezeti majd a részleget és James Key-re hajt a Ferrari?

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 10:22

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"