Körkérdés: Baku túl veszélyes lenne?

írta: M4Sport
2016. június 16. 17:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kellő mértékben biztonságos-e a bakui versenypálya? A csütörtöki pályabejárások után ez a kérdés volt az egyik központi téma – középpontban a boxbejárattal. Fernando Alonso változásokat jósol, Sebastian Vettel szerint túlzottan felfújják a témát.

Az extrém az egyik legtalálóbb szó a hétvégi Európa Nagydíjnak otthont adó új utcai versenypályára. A két kilométeres padlógázos szakaszon az autók várhatóan 340-360 km/órás tempó között száguldanak majd végig, amihez foghatót utcai pályán még nem láthattunk. Egyes szakaszok ugyanakkor e pályatípushoz méltón rendkívül szűkek, a falak pedig közel vannak az úthoz.

A legszűkebb szakaszt a 8-as kanyar jelenti, mely a középkori városfal tövében húzódik, s egy emelkedőn fölfelé vezet. „A nyolcas kanyar rendkívül szűk. Ilyet sehol máshol nem látunk. Egy baleset biztosan lesz ott – remélem, nem én leszek az” – jósolta Daniel Ricciardo. „Nagyon közel leszünk ott a falhoz, egyesek pedig túl közel. A kerékvető lassíthat minket, de hogy ez ugródeszkaként működik-e majd ami a falnak lök, majd az edzéseken elválik. Én mindenesetre jobban szeretném, ha gyorsabban érkeznénk meg, mert úgy még nehezebb lenne.”

Trükkös boxbejárat – veszély vagy kihívás?

Hasonlóan extrémre sikerült a boxutca bejárata is, mely csütörtökön az egyik központi témát szolgáltatta a biztonsággal kapcsolatos aggályok terén. Miután a bejárat a hosszú célegyenesről ágazik le balra, és egy szűk lassítóval indul, van, aki attól tart, komoly tempókülönbség alakulhat ki az autók között, ami veszélyt jelenthet.

„A bejárat elég érdekes. Nagyon-nagyon gyorsan érkezel meg bele, anélkül, hogy lenne sok helyed” – nyilatkozta Marcus Ericsson. „Nem szeretnénk összeütköző autókat látni a boxutcában, és szerintem erről még fogunk beszélni pénteken. Muszáj lesz fékezni és kanyarodni, aztán jön egy éles jobb-bal kombináció, ami után újra fékezned kell a sebességkorlátozást jelző vonal előtt. Ez van, elfogadom, de komoly baleset is lehet belőle, és nem hiszem, hogy ezt szeretnénk.”

Daniel Ricciardo inkább a lehetőséget látja a trükkös boxbejáratban. „Ez klassz, mert itt sok időt nyerhetsz. Ha egy versenyző jól csinálja, nem hibázik, akkor akár fél-egy másodpercet is nyerhets azzal szemben, aki elszúrja. Ha viszont rontasz, vagy ütközöl, vagy sok időt vesztesz. Szerintem klassz lenne, ha a párharcoknál döntő lenne, ki hogy veszi a bejáratot.”

Felipe Massa szerint is érdemes odafigyelni a boxbejáratra. „Ilyet még soha nem láttam. Talán Interlagosban, de ez az könnyebb, mint itt. Itt nagyot kell fékezni, ott a sikán is, ami a köridő szempontjából sokat jelent, és aztán jön a vonal. Ez be kell majd gyakorolni” – fogalmazott a brazil.

Sebastian Vettel a csütörtöki sajtótájékoztatón ezzel szemben úgy érezte, túl sokat aggodalmaskodnak a biztonság miatt – és ezt nemcsak a boxutcára, a pálya óvárosi szakaszára, valamint a padlógázos rész előtti szakaszra is értette, ahol több helyütt ugyancsak közel a fal. „Nem értem miért kérdezősködnek ennyit a veszélyről itt. Én a mérnökökkel néztem meg a pályát. Nagy kihívást jelent a boxutca bejárata, de nem mondanám nagyon veszélyesnek. Én inkább a pályát nézem, mintsem a pályán kívüli részeket. Örülök, hogy versenyautóval is kipróbálhatom ezt a pályát. A versenyzők az ilyen kihívásokat szeretik. Az én célom pedig inkább az, hogy a pályán maradok, mintsem a pálya mellett legyek.”

„Az óvárosi rész egyszerűen klassz! Nagyon szűk szakasz, fölfelé megyünk az emelkedőn, és emiatt vakon megyünk bele. Ami a biztonságot illeti, a szervezők mindent megtettek, ebben biztos vagyok. És az amúgy is jobb, ha közelebb van a fal, ami megfogja az autót, mint ha megyünk tovább egyenesen a gumifal felé. A SAFER falak (egy energiaelnyelő faltípus – a szerk.) remekül beváltak más helyszíneken is, például Brazíliában.”

Sebastian Vettel

Visszalépés a biztonsági törekvésekben?

Jenson Button eközben a 3-as, a 7-es és a 14-es kanyaroknál hiányzó bukóterek, a falak közelsége és nagy tempó közti ellentmondás miatt aggódik. „A hetes kanyarnál van három Tecpro fal, aztán a betonfal a pálya szélén. De nincs hová menni, mivel az épületeket nem mozdíthatod el. Nagy kár ezért. Monacóban sincs sok hely, de ez itt egy csúcstempójú utcai pálya, nem is hasonlít Monacóra. Amíg nincs senkinek valami hibája, rendben van, mindenki boldog lesz. De csak reménykedhetünk abban, hogy így lesz. Amíg nincs baleset, addig nem mondhatod, hogy veszélyes. Ha megtörténik, akkor viszont gond van.”

A brit szerint szomorú, hogy az új helyszín miatt a sportág hirtelen visszafordult a biztonságért folytatott harcában. „Mintha visszaléptünk volna bizonyos területeken. Nem tudom, miért. Nagy kár, mert a pálya nagy része jó, és a körülmények is annak tűnnek. Tetszik a vonalvezetés, izgalmas részei vannak, de vannak gondok is. Charlie Whiting bizonyára meg fogja kérdezni tőlem, miért nem neki mondom el előbb ezeket, de az a helyzet, hogy nem volt esélyem rá, és nem is hiszem, hogy ez bármin változtatna. Ismerve, milyen biztonsági intézkedéseket tettünk, mennyire igyekeztünk, milyen problémák voltak a múltban, itt egyes kanyarokból az látszik, hogy az ellenkező irányba fordultunk. De remélem, tévedek.”

Nico Rosberg is kritikusan fogalmazott, s a bukóterek hiányát és a boxbejáratot is aggályosnak tartja. „Ott a 14-es kanyar és a 3-as, valamint a boxutca. Nem túl jó… Bízom az FIA-ban, mindent kiszámoltak, szimuláltak, és megvannak a szabályaik is. Remélem, hogy tartották magukat hozzá, de kicsit kétkedek, mivel ezeket a kanyarokat elnézve… De várjuk ki a végét” – fogalmazott a Mercedes éllovasa.

Jenson Button

Alonso szerint lesznek változások

A pálya kialakításáról és biztonságáról vélhetően még pénteken is folynak majd a viták – a versenyzők az első körök után már pontosabb képet kapnak arról, hogyan működnek a gyakorlatban. Fernando Alonso biztosra veszi, lesz még pár változtatás. „Van egy-két vitás pont, amiről talán majd beszélni fogunk. És van pár olyan, amihez előbb autóba kell ülnünk, hogy lássuk, hogy megy. Szingapúrban is láthattunk kisebb változtatásokat évről évre, mire meglett a megfelelő kompromisszum. Szerintem jövőre talán itt is lesznek majd finomítások. De ami a biztonságot illeti, az FIA sok szimulációt elvégzett annak kapcsán, hogyan teheti biztonságossá a bukótereket. Szerintem egyik-másik több mint elegendő, míg van, ami kicsit szűkösnek tűnik, de még így is jobb, mint Monaco. Annál rosszabb nem hiszem, hogy lehet.”

A pálya tervezője, Hermann Tilke a téma kapcsán hangsúlyozta, az FIA-val rendkívül körültekintően jártak el, mégpedig a normáknak megfelelően. „A kanyarok gyorsak, de egyben folyamatosak is. A falak pedig ugyanolyan védőelemekkel vannak burkolva, mint amiket az amerikai oválpályákon is használnak” – fogalmazott. „Charlie Whiting sokat dolgozott azért, hogy a pálya biztonságos legyen. Összességében minden normához tartottuk magunkat, és minden kérését teljesítettük.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban