Korrepetáláson a McLaren – filmes napjaikat is bevetik

írta: M4Sport
2016. február 26. 10:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Filmes napjai kihasználásával javíthat helyzetén az utolsó két tesztnapon technikai problémákkal szembesülő McLaren. A wokingiak a hétvégén is pályára gurulnak.

Biztatóan indult, mégsem ért jó véget az első téli teszthét a McLaren számára. Jenson Button és Fernando Alonso összesen 257 kört teljesített a négy nap során, új autójukba ezzel közel 2000-rel kevesebb kilométer (több mint 6 versenytáv!) került, mint az etalonnak számító Mercedesébe. Woking e tekintetben csak a Manort tudta megelőzni – igaz, helyzetük még így is jelentősen jobb, mint egy éve, amikor 12 nap során egyetlen versenyszimulációt sem tudtak teljesíteni.

Főként szerdán és csütörtökön voltak problémái a csapatnak: előbb Jenson Button délutánjának vetett idő előtt véget egy hidraulikai hiba, majd Fernando Alonso kárhoztatott egész napos semmittevésre, miután szerelői képtelenek voltak megoldani a reggel fölmerült hűtőrendszerben talált hibát. A csapat elmondása szerint utóbbi probléma nem volt súlyosnak nevezhető, ám mivel kényes helyen lépett fel a vízszivárgás, hosszú időbe telt annak megoldása.

A csapat most abban bízik, hogy a jövő kedden rajtoló második teszthétre sikerül túllépniük a kezdeti nehézségeken, s megkezdhetik a megfelelő felkészüléshez szükséges kilométerek gyűjtését. Ebben segítségükre lesz majd két filmes nap is. A Motorsport arról számolt be, hogy a wokingiak ezen a héten Barcelonában használják ki a két, egyenként száz kilométeres filmforgatási lehetőségüket, melyen legalább arra módjuk lesz, hogy ellenőrizzék, megfelelő megoldást találtak-e az eddigi problémákra.

Az eredetileg promóciós célokat szolgáló gyakorlások kihasználásáról egyébként még egy héttel ezelőtt döntött a csapat, tehát nem a felmerült műszaki hibák miatti reakcióról van szó.

Jenson Button

Még mindig 100 lóerős hátrányban?

Az év második és egyben utolsó tesztje március 1-én kezdődik, s ezen a hírek szerint a Honda már egy új, másfajta specifikációjú motorral látja el partnerét. A BBC úgy tudja, a japánok továbbra is jelentős lemaradásban vannak a Mercedeshez képest. Honlapjukon azt írták, a Mercedes becslések szerint jelenleg nagyjából 950 lóerős teljesítménynél jár, a Renault a tél folyamán úgy 50 lóerőt javult, s ezzel elérte a 900 lóerős határt, míg a Ferrari valahol a két gyártó között található.

A Honda jelenlegi teljesítményét ezzel szemben 100 lóerővel kevesebbre, 850 lóerősre becsülik – annak ellenére, hogy a tavalyi energia-visszanyeréssel és -felhasználással kapcsolatos problémáikat sikerült megoldaniuk. A második héten bevetendő új motor vélhetően javít majd helyzetükön, de beszámolók szerint még az ausztrál idénynyitóig is sok javulás várható Japánból.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#12 HannaLill 2016. február 27. 13:25  
Tasi-r:
Félek hogy tényleg ez van !

Ember mi lett veled ? eddig csak kuláztad a véleményeimet!!!

Tasi-r
#11 Tasi-r 2016. február 26. 20:06  
HannaLill:
A csapat elmondása szerint utóbbi probléma nem volt súlyosnak nevezhető - már megint hazudnak . Csak egy pici probléma volt amit 8óra alatt sem tudtak megjavítani 2-3 óra alatt az egész motort ki lehetett volna cserélni és meg van oldva a gond ja ha mégsem az volt amit mondtak akkor más a helyzet WTCC-ben 15 perc alatt komplett hűtőrendszert kicserélnek Na ezért zavarták el a picsába Jaszuhisat mert mostanra kiderült hogy a télen előállított motor szinte ugyanolyan gyenge és ugyanolyan megbízhatatlan mint amilyen a tavalyi volt.

Félek hogy tényleg ez van !

HannaLill
#10 HannaLill 2016. február 26. 19:20  

A csapat elmondása szerint utóbbi probléma nem volt súlyosnak nevezhető - már megint hazudnak .
Csak egy pici probléma volt amit 8óra alatt sem tudtak megjavítani 2-3 óra alatt az egész motort ki lehetett volna cserélni és meg van oldva a gond ja ha mégsem az volt amit mondtak akkor más a helyzet
WTCC-ben 15 perc alatt komplett hűtőrendszert kicserélnek

Na ezért zavarták el a picsába Jaszuhisat mert mostanra kiderült hogy a télen előállított motor szinte ugyanolyan gyenge és ugyanolyan megbízhatatlan mint amilyen a tavalyi volt.

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. február 26. 13:30  
Rainmaster:
Ja értem. Hát ez mondjuk így van :D

Csakhogy ez sok évig nem volt igaz a motorok terén. A szívók, bár nyilván a saját szabályrendszerükön belül fejlett motorok voltak, mégis a dilettáns szabályozásnak köszönhetően kb. 20 évvel, de inkább 30-cal kullogtak az utcai fejlesztések mögött. Se változtatható szívócsőhossz, se változtatható szelepvezérlés, se közvetlen befecskendezés semmi. Klasszikus szívómotorok voltak a saját korlátaikkal. Ez a motorformula hatalmas változást hozott, még akkor is, ha az átlagos nézőt egyáltalán nem érdekli, hogy milyen hatásfoka van egy ilyennek.

Itt is vannak azért hülyeségek. A csodás szabályalkotók teljesen érthetetlen módon megtiltották az HSI (Hot Side In, Meleg Oldal belül) elrendezést, pedig a világon nincs szerintem olyan ’mono’ turbó V motor, ahol nem a V belső oldala felé néz a kipufogó. Már a biturbókat is bezsúfolják oda, teljesen érthetetlen.

NYA.
#8 NYA. 2016. február 26. 13:27  

Szerintem nem lesz olyan nagy gáz idén.Persze a korrepetálás bőven rájuk fér.

Rainmaster
#7 Rainmaster 2016. február 26. 13:10  
Tasi-r:
nem, hanem azt hogy ez a technologia csúcs a:D

Ja értem. Hát ez mondjuk így van :D

Tasi-r
#6 Tasi-r 2016. február 26. 13:07  
Rainmaster:
Tulajdonképpen mit akarsz ezzel mondani? Hogy kamuznak és meg sem közelítik a 950LE-t?

nem, hanem azt hogy ez a technologia csúcs a:D

Rainmaster
#5 Rainmaster 2016. február 26. 13:00  
BrettShaw:
Egyébként, ha igaz a Merci 950 lóerős teljesítménye, akkor az 708kW, ami meg 141g/kWh fogyasztás. Az olyan elképesztően döbbenetesen brutálisan, állatira durván alacsony érték, hogy belső égésű motortól még csak megközelítőleg sem látott ilyet a világ. Nemhogy ebben a méretkategóriában, hanem a több ezer literes lassújáratú kétütemű dízeleknél is sokkal-sokkal-sokkal jobb. Sima benzinnel számolva ez 58% fölötti hatásfok. Ez hihetetlen. Ha levonjuk belőle a teljes MGU-k teljesítményt (ami egyébként marhaság), akkor is 588kW teljesítményű az ICE és 170g/kWh a BSFC-je, ami még mindig király, de már egy két stabil motor már előtte van. De még úgy is 48%+ a hatásfok. Ilyen sincs se közel se távol sehol ebben a méretosztályban. Csak az összevetés kedvéért a korábbi szívó motorok legalább 225-230g/kWh BSFC-vel mentek, ami csak 36% hatásfok és a maguk ligájában ez is kiemelkedően jó volt.

Tulajdonképpen mit akarsz ezzel mondani? Hogy kamuznak és meg sem közelítik a 950LE-t?

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. február 26. 12:42  

Egyébként, ha igaz a Merci 950 lóerős teljesítménye, akkor az 708kW, ami meg 141g/kWh fogyasztás. Az olyan elképesztően döbbenetesen brutálisan, állatira durván alacsony érték, hogy belső égésű motortól még csak megközelítőleg sem látott ilyet a világ. Nemhogy ebben a méretkategóriában, hanem a több ezer literes lassújáratú kétütemű dízeleknél is sokkal-sokkal-sokkal jobb. Sima benzinnel számolva ez 58% fölötti hatásfok. Ez hihetetlen.

Ha levonjuk belőle a teljes MGU-k teljesítményt (ami egyébként marhaság), akkor is 588kW teljesítményű az ICE és 170g/kWh a BSFC-je, ami még mindig király, de már egy két stabil motor már előtte van. De még úgy is 48%+ a hatásfok. Ilyen sincs se közel se távol sehol ebben a méretosztályban.

Csak az összevetés kedvéért a korábbi szívó motorok legalább 225-230g/kWh BSFC-vel mentek, ami csak 36% hatásfok és a maguk ligájában ez is kiemelkedően jó volt.

BrettShaw
#3 BrettShaw 2016. február 26. 12:23  
Dobi83:
Pontosan ez lett volna az én kérdésem is, hogy honnan veszik ezt? :) Ráadásul tudtommal jővő héttől kezdik a hangsúlyt a teljesítményre, alap beállításokra helyezni, ergo eddig nem maxon használták a motort...

Durva becslések ezek, amelyeket jellemzően az autó gyorsulásából számolnak. Tökmindegy mennyire kerek, a becslés hibahatára simán több mint 50 lóerő.

Dobi83
#2 Dobi83 2016. február 26. 11:20  
_JuSuF_:
Én nem tudom honnan veszik ezeket a számokat, de onnan is látszik, hogy milyen szép nagy hasra ütés szerű böfögések ezek, hogy milyen kerek szám mind. 850, 900, 950...

Pontosan ez lett volna az én kérdésem is, hogy honnan veszik ezt? :) Ráadásul tudtommal jővő héttől kezdik a hangsúlyt a teljesítményre, alap beállításokra helyezni, ergo eddig nem maxon használták a motort...

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. február 26. 11:08  

Én nem tudom honnan veszik ezeket a számokat, de onnan is látszik, hogy milyen szép nagy hasra ütés szerű böfögések ezek, hogy milyen kerek szám mind. 850, 900, 950...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Verstappen

72016.10.28. 18:31

Hamilton egy hajszállal a Ferrarik előtt délelőtt – Rosberg csak 7. lett

Fékprobléma hátráltatta a Red Bullt a piros zászlót is hozó első edzésen

42016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek