„Kortyoltam egyet a sörömből, és arra gondoltam, a helyzet kezd meleg lenni”

írta: M4Sport
2016. november 28. 16:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az 1982-es év világbajnoka, Keke Rosberg hat éve nem nyilatkozott a média képviselőinek, fia vasárnapi sikere azonban megtörte a jeget. A finn Abu-Dzabiban ismét a figyelem középpontjába került, és ezúttal válaszolt néhány neki feltett kérdésre is.

Damon Hill után Nico Rosberg lett a második Forma–1-es versenyző, aki meg tudta ismételni édesapja sikerét, sőt neki az is megadatott, hogy vele együtt ünnepelje világbajnoki győzelmét (Graham Hill egy repülőbaleset áldozata lett még mielőtt fia elkezdte volna pályafutását). Az idősebb Rosberg csak a leintés után érkezett a helyszínre, ahol hamar főszereplővé vált.

Megtörte ugyanis az önként vállalt „médiacsendet” (azért vonult a háttérbe, mert nem akarta befolyásolni fia pályafutását) és több újságírói kérdésre is válaszolt. „Nekem magánemberként kell támogatnom” – kezdte. „Talán már el is felejtették, hogy hat éve egyetlen interjút sem adtam. 2010 január 1-je óta ez az első alkalom. Most nehéz volt elkerülni” – tette hozzá a finn, aki saját élményiről is beszélt, de fia sikere kapcsán több témáról is elmondta véleményét. Ezekből szemezgettünk:

Hol töltötte az elmúlt napokat?

„Dubaiban. Egy szállodában, majd a verseny napján részben egy baráti házban. Nico tudta hol vagyok. Nem vagyok biztos abban, hogy pontosan tudta, merre, de tisztában volt azzal, hogy a városban vagyok. Fel sem merült, hogy eljöjjek a pályára. Három napig semmit sem csináltam volna, és nem lett volna egy nyugodt pillanatom sem. Beszéltem erről Nicóval, és azt mondtam, nem működne a dolog.”

Hogyan reagált Lewis Hamilton taktikájára (a brit lassította a mezőnyt, hogy az ellenfelek utolérhessék és támadhassák Rosberget) az utolsó körökben?

„Kortyoltam egy nagyot a sörömből, és arra gondoltam, hogy a helyzet kezd meleg lenni.”

El tudta képzelni, hogy egyszer eljön ez a nap?

„Hittem, hogy egyszer eljön. Volt egy szabályom, amikor megérkeztem a Forma–1-be arra vonatkozóan, hogy három dolgot szeretnék elérni. Futamot akartam nyerni, győzni akartam Monacóban és világbajnok akartam lenni. Ugyanezt mondtam Nicónak is. Most már keresztet vethetnek és elmondhatják, hogy megtörtént.”

Nico Rosberg

A fia vezetési stílusa különbözik az övétől?

„Jobb autója van.”

Hogyan vált Nico ennyire erőssé fejben?

„Nem tudom. Ez figyelemre méltó! Csodálom a mentális erejét és az elkötelezettségét. Nem látok bele a többiekbe, és nem tudom, ők mit csinálnak, de Nicón látod, hogy 110 százalékot nyújt. Ennek semmi köze ahhoz, hogyan lett F1-es pilóta. Semmi.”

Megváltozik a Mercedes dinamikája most, hogy két bajnoka van?

„Nem tudom, változik-e, de egy boldog ember mindig jobban teljesít, mint egy boldogtalan. Azt hiszem, jövőre emelni fog a szintjén, ahogyan más is tette, amikor világbajnok lett. Jensonnel (Button) is ez történt, amikor nyert. Megcsinálta! Valószínűleg most is ez történik majd. Ez egy ilyen játék.”

A saját sikere, vagy a fiáé jelent neki többet?

„Az én győzelmem már semmit sem számít. Ez már annyira régen volt. Azóta már fogorvos is lehettem volna. Számomra az már nem számít. Most minden Nico teljesítményéről, és az ő sikeréről szól.”

Nico sok nagyszerű pilóta ellen küzd, nehéz dolga van?

„Ez a játék része. 2014-ben megnyerhette volna a világbajnoki címet, itt ezen a pályán. Közel volt hozzá. Az előző három évben óriási nyomás van rajta, hiszen folyamatosan a győzelemért harcolnak. Ha a bajnoki elsőségért harcolsz, a műszaki hibák rosszul jöhetnek, de ez is hozzátartozik ehhez a sporthoz. Amikor én versenyeztem mindig azt mondogattuk, ha látsz egy srácot a pálya szélén füstölgő motorral, akkor ez több pontot jelent neked. Ma már a kiesések nem mindig ennyire katasztrofálisak, de most ez a megszokott.”

Könnyebb megnyerni a címet most, mint az ő idejében?

„Nem. Nem könnyebb és nem nehezebb. Teljesen más a kettő. Ha megnézed a mai teniszt és a 30 évvel ezelőttit, akkor látod, hogy a kettő össze sem vethető. Ma már egy precíziós játék, amihez magasnak és erősnek kell lenned, és így tovább. Az F1-ben is hasonló a helyzet.”

Nico Rosberg

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Baumkircher
#2 Baumkircher 2016. december 01. 20:14  

"Damon Hill után Nico Rosberg lett a második Forma–1-es versenyző, aki meg tudta ismételni édesapja sikerét"
Érdekes hasonlóságok: mindketten (Damon és Nico) 34 évvel édesapjuk első vb-címe után nyertek, és mindketten úgy, hogy már az azt megelőző két évben is esélyesek voltak, de az első évben kevéssel, a másodikban pedig nagyon lemaradtak a végső diadalról. A legyőzőjük is mindkétszer ugyanaz a pilóta volt, csak Hill és Schumacher nem voltak csapattársak.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. november 29. 12:13  

OFF:

Tudjátok azért az újságírók is tehetnek arról, hogy mennyire unalmas ez a sport. Az utolsó futam vége óta ezen az oldalon írd és mond harminc (30!!!) cikk lett kirakva, ezek közül egyik sem foglalkozik azzal, hogy a Force India 4. lett. Még azzal is épp csak foglalkozva van, hogy volt 2 búcsúzó pilótánk. Viszont megtudtuk, hogy Wolff meg Lauda mennyire nagyon gondolkodóba estek, meg egyéb a kutya faszát se érdeklő "híreket". Még arról is írva lett, hogy húúú, mekkora csata lett most év végére Ocon meg Werhlein között, mert most végre volt egy komolyabb kontakt köztük. Arról baszdki senki nem akar írni, hogy történelmi meg egyéb kitalált, nevetséges jogalapokon nyugvó bónusz pénzek nélkül mit ért el a Force India idén (is). Szét fogom most offolni ezt a 30 cikket, akinek nem tetszik bannoljon, tiltsatok ki, de nevetséges, hogy a Forma 1-ben szinte csak a top 3 istálló a téma. Persze megértem én, hogy önálló gondolat és cikk ritkán van, sokkal nehezebb fejből publikálni valamit, egyszerűbb fordítani és ide hányni a bulvár fost amivel tele van a világ sajtó.

Negyedik lett a Force India, NEGYEDIK, szopó rollerre tették a McLarent, a Williams-t és mindenki mást is! Mondjuk nekik drukkolni nyilván nem trendi, róluk beszélgetni is idő pocsékolás...

Tessék, minden fontos adat az idei évről a 4. helyért folyó csatáért, diagrammokon, sőt, még 2008-tól is össze hasonlítva a FI és a Williams.

http://imgur.com/a/jkfne

És öcsém vasárnap óta nem lehet erről írni. A hülye buzi középcsapatnak szurkoló ne is akarjon egy releváns cikk alatt kommentelni, beszélgetni másokkal. Nekem azt kell olvasnom mindenhol, ahogy habzó szájjal tépik egymást ugyan azokon a szarokon az emberek állandóan. 6 pilótáról meg 3 csapatról kell szóljon mindig minden? Ha meg ezer egyben megjelenik 1-1 más csapatról szóló cikk akkor örüljek. És jön az uborka szezon, lehet majd nézni 0-24-ben Hamilton celeb életét, meg Raikonnen bármiét...

Szét offolok mindent, akkor is...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”