Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 26. 09:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a McLaren korábbi cáfolata, tartja magát a hír: Ron Dennisnek az év végén mennie kell. Érdekes nevek merültek fel utódjelöltjeiként – elődje, Martin Whitmarsh mellett Ross Brawn is szerepel a listán…

Austin előtt az Autosport számolt be arról, hogy értesülésük szerint a tulajdonosok nézetkülönbségei miatt Ron Dennisnek a mostani lesz az utolsó szezonja a McLaren-csoport vezérigazgatójaként. Később a BBC, a Sky Sports és más források is arról számoltak be, hogy információik szerint a McLarent 1981 óta irányító brit szakembernek vennie kell a kalapját.

A bahreini Mumtalakat (50%-os résztulajdonos) és Mansour Ojjeh (25%) állítólag nem hajlandó tovább várni arra, hogy Dennis kivásárolja őket részesedésükből, sem arra, hogy végre főtámogatót, befektetőt találjon. Már esetleges utódairól is pletykálnak. Az egyik esélyesként Justin Kinget, a Sainsbury üzletlánc korábbi első emberét emlegetik, de a BBC szerint a Dennis 2014-es visszatérése előtt az ügyvezető igazgatói posztot betöltő Martin Whitmarsh is képbe került, akárcsak az F1-es visszatérését a Bildnek nemrég adott interjújában nem kizáró („Soha ne mondd, hogy soha”) Ross Brawn.

A brit portál kiemelte, a McLaren szóvivője legutóbb azt cáfolta, hogy Dennis nem távozik posztjáról, mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem távolíthatják el. Dennis 2014-ben azzal a céllal tért vissza, s vette át Martin Whitmarsh helyét, hogy újra sikerre vezesse az erősorrendben egyre hátrébbcsúszó istállót. Neki köszönhető, hogy létrejött a Hondával való házasságuk, ám a jó eredmények elmaradtak. „Már évek óta azt beszélik, hogy bizonytalan a pozíciója a helyzet miatt, de Dennisnek eddig sikerült megtartania pozícióját a cég élén. Belső források szerint Ojjeh és a bahreiniek most úgy döntöttek, lépnek. Az azonban még nem derült ki, hogy sikerrel is járnak-e” – írta a BBC.

A Sky Sports szakértője, Martin Brundle szombaton még magabiztosan kijelentette: „Szerintem Ron elhagyja a csapatot. Ez egy nagyon nagy üzlet, és Ron alkotta meg, aki egy hihetetlenül kreatív ember. De most úgy tűnik, törés van a tulajdonosok között, és új irányba akarnak menni. Nem tudom, hogy kikre gondoltak, sem azt, hogy a McLaren mely részét kívánják megváltoztatni, vagy hogy akarják átszervezni a céget. Meglátjuk.”

Később aztán már azt írta: „Vasárnap délelőtt volt egy hosszú és őszinte beszélgetésem Ronnal, és kategorikusan kijelentette, hogy ő maga fog dönteni arról, hogy távozik-e, nem más.”

Ron Dennis, Martin BrundleNem biztons azonban, hogy ellenségei is így vélekednek erről. Brundle szerint ugyanis abból is van pár. „1983 óta ismerem Ront, azóta, hogy először vezettem az F1-es autóját újoncként egy teszten Ayrton Sennával és Stefan Belloffal. Ő a legbonyolultabb ember, akit valaha is ismertem. Kreatív, törékeny, zseni. Felbosszant, nagyon tisztelem az eredményei miatt, de gyakran tett dühössé a kijelentéseivel és cselekedeteivel. Társalogni vele élvezet, és kifizetődő a közelében lenni. Egy igazi rejtély. Ha távozik, az F1 szegényebb lesz, de csakis ő hibáztatható azért, ha a távozásakor nem lesz egyöntetű a taps és az álló ováció” – jellemezte a korábbi csapatfőnököt.

Dave Richards, a BAR egykori csapatvezetője szerint azonban Dennis aligha adja föl most. „A McLarennél sok változás történt mostanság, sok jó emberük van már, minden adott a sikerhez, ezért nem tudom elképzelni, hogy Ron lelép, mielőtt újra nyerni kezdenének. Az lenne a megfelelő időpont erre” – vélekedett a Sky Sports műsorában. Majd hozzátette, Martin Whitmarsh visszatérését sem tudja elképzelni. „Semmiképp. Martin remekül érzi magát az Amerika-kupában. Nem tudom elképzelni, hogy valaha is vissza akarna térni a Forma–1-be” – jelentette ki.

A korábban a McLaren szerelőjeként dolgozó Marc Priestley eközben úgy véli, Whitmarsh ismételten visszalépést jelentene Woking számára. „Amikor Ron legutóbb a háttérbe vonult, a csapat szerintem épp azért szenvedett, mert Ron nagyon magasra helyezte a mércét. Nagyon tisztelem Martint, de az érkezésével szerintem a mérce lejjebb került. És ezt nem azért mondom, mert nem tisztelem Martint, hanem hogy láttassam, milyen magasak Ron elvárásai, mennyire tisztelik őt a csapaton belül. Jó ideig eltartana, mire hozzászoknának, hogy már nincs ott.”

Dennis a hírek szerint év végéig szóló szerződéssel rendelkezik a McLaren-csoporttal.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Paberto
#5 Paberto 2016. október 26. 23:52  
HannaLill:
Ezt a széthullott bagázst két embert tudja újra nyerő csapattá alakítani. Rongy Dénes vagy Ross Brawn senki más .

Flavio Briatore.

HannaLill
#4 HannaLill 2016. október 26. 16:00  

Ezt a széthullott bagázst két embert tudja újra nyerő csapattá alakítani.
Rongy Dénes vagy Ross Brawn senki más .

benczeb90
#3 benczeb90 2016. október 26. 12:25  

kb

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. október 26. 12:24  

Withmarsh-al lehúzhatják a rolót... 2x ugyanabba a szarba lépni minek?

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. október 26. 11:02  

Egy biztos, az én olvasatomban Dennis neve és személye egybeforrt a McLaren csapattal, rengeteg pilótát köszönhetünk neki, egyértelműen szegényebb lenne a száguldó cirkusz ezen profi oldala.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra