Közelgő bejelentések: Sainzot már megint hírbe hozták a Renault-val

írta: M4Sport
2016. szeptember 06. 16:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár egyelőre csak két veterán jelentette be visszavonulását illetve egyéves kihagyását, Monzában így is előrelépés történt a versenyzőpiacon. A két legkapósabb csapat hamarosan már érkezőkről tehet bejelentést. Középpontban a Renault és a Williams!

Az már eldőlt, sem Jenson Buttonnel, sem Felipe Massával nem számolhatnak a folytatásban a versenyzőt kereső csapatok. A két „öreg” monzai bejelentésével az első dominók máris eldőltek – most beindulhat a mozgolódás. A piac két főszereplőjévé most az elmúlt években nyújtott teljesítménye és Mercedes-motorja révén a Williams, gyári hátterének köszönhetően pedig a Renault vált. A két istálló választása némiképp talán a másikétól is függ majd.

Jelenleg egyik csapatnak sincs egyetlen szerződése sem, de jó esély van rá, hogy Szingapúrig ez megváltozzon. „Remélem, hogy ez az utolsó olyan versenyem, amelyen még nem tudom, mi lesz velem. Legalábbis ezt mondták nekem. Hamarosan megszületik a döntés, remélhetőleg kiderül, mi lesz a sorsom” – nyilatkozta Monzában a Renault dánja, Kevin Magnussen.

A csapatépítés folyamatának elején járó Renault tervei szerint második évében egy rutinos, már bizonyító versenyzőt alkalmazna, akitől nemcsak a pályán várhatnak jó teljesítményt, de a fejlesztésben és a csapat formálásában is hasznukra válhat. Legfőbb jelöltjei között Sergio Pérez és a williamses Valtteri Bottas neve szerepelt, ám a legutóbbi hétvégén már az a hír járta, hogy várhatóan egyik versenyző sem fog csapatot váltani. Pérez maga is megerősítette, hogy minden valószínűség szerint aláírja új szerződését a Force Indiával (ő is Szingapúrra ígért döntést), míg a Bottasszal való hosszabbításra a Williamsnek van opciós joga.

Sergio Pérez, Valtteri Bottas

Williams: közel Stroll érkezése?

Bottas maradása mellett szól, hogy a grove-iak lehetőségei az előző hétvége bejelentéseivel jelentősen csökkentek. Massa biztosan nem marad, Button pedig nemet mondott nekik – annak ellenére, hogy Claire Williams utólagosan bevallotta, nagyon szerette volna őt alkalmazni.

Az egyik ülésükbe minden bizonnyal komolyabb szponzori háttérrel rendelkező versenyzőt keresnek, aki ily módon stabilizálhatná anyagi helyzetüket. Korábban Felipe Nasr, most viszont már a kanadai Lance Stroll nevét kezdték emlegetni velük kapcsolatban – a hírek szerint utóbbi versenyző lesz a befutó. „Még túl korai a következő évről beszélni. Hamarosan bejelentést teszünk, de ennél többet egyelőre nem mondhatok” – nyilatkozta Claire Williams Monzában.

Majd azért megdicsérte a Forma–3-as bajnoki címre, s ezáltal az F1-es szuperlicenchez szükséges pontokra hajtó tehetséget. „Remélhetőleg hamarosan lerendezi a Forma–3-as bajnokságot. Nem mutatna rosszul az önéletrajzában. Lance remek munkát végzett idén, uralja az F3-as bajnokságot, és mindenki tudja, hogy jó esélye van az F1-be kerülni. Emellett a fejlesztési programunkban is részt vesz, ennek révén vezethetett már korábbi F1-es autót, mi pedig láthattuk, mire képes vele. Már túl van a bejáratáson.”

Amennyiben Stroll érkezik a Williamshez, a csapat alighanem szívesen alkalmazná mellette a rutinos Bottast. Ha az istálló egyik téren a fiatalságra és a szponzori háttérre építene, a finn révén ezt a folytonossággal és a tapasztalattal ellensúlyozhatná.

Mindez pedig a Renault lehetőségeit is szűkítené.

Lance Stroll

Egy Mercedes- és egy Red Bull-versenyző Enstone-ban?

A franciák a hírek szerint szintén egy fiatal tehetségre és egy rutinos versenyzőre építenének. Előbbi szerepre Esteban Ocon az első számú jelölt, akiről a franciát pártfogó Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff kijelentette, szívesen látná őt a Renault-nál 2017-ben.

Cyril Abiteboul szerint is van esély az érkezésére/visszatérésére. „Hangsúlyoznánk, hogy hiába versenyez most a Manornál, és hiába csak kölcsönkaptuk őt a Mercedestől, továbbra is érdekel minket. Ő is egy jelölt a sok közül, ezt mindenki tudja. De nem akarok pletykákat elindítani. Még minden teljesen nyitott” – nyilatkozta a francia.

De azt is jelezte, számukra nem lenne probléma, ha egy Mercedes-versenyzőt foglalkoztatnának. „Ez nem olyan nehéz a Renault és a Daimler esetében. A Daimler a Mercedes anyacége, és az utcai autógyártásban nagyon szoros kapcsolatot ápolunk egymással. Pozitívnak tartják, ha megosztjuk egymással a tulajdonunkat, és a versenyző is egy tulajdon – még ha nem is anyagi jellegű. Ez tehát nem gond. Más csapatok esetén nehezebb lenne, de a Daimlerrel nem az. Minket csak a teljesítmény érdekel” – jelentette ki a Renault általános sportigazgatója.

Az újonc Ocon érkezésével a rutinos versenyző szerepére – Bottas és Pérez kiesése után – talán Magnussen lehetne alkalmas. Csakhogy a Motorsport olasz kiadása szerint a Renault bizonytalan vele kapcsolatban, s továbbra is nagyobb potenciált látna Carlos Sainzban. „A csapatnál nem mindenki van meggyőződve arról, hogy Kevin Magnussent érdemes választani, ami okot ad arra, hogy úja fölvegyék a kapcsolatot Carlos Sainzcal” – írták.

Bár Sainz már hónapokkal ezelőtt bejelentette, szerződést hosszabbított a Toro Rossóval, a lap úgy tudja, a spanyol abban az esetben kiléphetne érvényes kontraktusából, ha egy élcsapat tenne neki ajánlatot. Szerintük a Renault kész tenni neki, mégpedig egy két évre szólót.

Helmut Marko, Carlos SainzMár Danyiil Kvjat jövője kapcsán is lehetett olyan pletykákat hallani, miszerint a Red Bull a motorok árának csökkentése fejében hajlandó lenne kölcsönadni versenyzőjét a Renault-nak – ez akár Sainz esetében is egy lehetőség lehetne. A spanyol tehetség ezzel előrébb léphetne, s végre egy gyári csapat tagjává válhatna, a Red Bull viszont továbbra is szerződésben állhatna vele, így ha szüksége lenne rá, akár vissza is hívhatná.

A Renault számára nem ismeretlen ez a helyzet: Ocont már tesztversenyzőként is a Mercedes kölcsönadott embereként foglalkoztatták. Más kérdés, ha két rivális versenyzőjével vágnának neki 2017-nek, az kiszolgáltatottá is tenné őket.

Abiteboul Ocon kapcsán maga is elismerte, ez problémás kérdés náluk. „Bár baráti a viszony a Renault és a Daimler között, egy bizonyos ponton túl azért szeretnénk a magunk kezébe venni a sorsunkat és saját versenyzőkbe fektetni. Jövőre erre talán nem lesz mód a körülmények miatt, de egy idő után, 2018-ban, 2019-ben már Renault-versenyzők kellenek. És erre hoztuk létre a Renault Sport Akadémiát, hogy kineveljük a saját versenyzőinket” – fogalmazott.

Hiába, nem könnyű a versenyzőválasztás, főleg nem, ha hosszú távú stratégiához kell igazítani. Hamarosan azonban talán már mind a Williams, mind pedig a Renault közelebb lesz a megoldáshoz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják