Középpontban a rádiózás: „Ez a szabály egy szemét – de be kell tartani”

írta: M4Sport
2016. július 10. 17:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Baku után újra középpontba kerültek a rádiós szabályok a Mercedes révén. Nico Rosberg bajban lehet, ám a paddockban egyre többen tartják fölöslegesnek a túlzó tilalmat.

Nico Rosbergnek a Brit Nagydíj hajrájában adódott problémája autója váltójával, ami miatt hirtelen másodperceket lassult. Miközben próbált megoldást találni, csapata megkérdőjelezhető rádiós üzenetet is továbbított felé.

„Váltóhiba” – jelentette elsőként a német, amire reagálva mérnöke, Tony Ross közölt vele pár beállítási variációt. Majd azt mondta neki: „Kerüld el a hetes fokozatot, Nico, kerüld el a hetes fokozatot!” Miután Rosberg visszakérdezett, „ez mit jelent, csak kapcsoljak át rajta?”, a mérnök egy még inkább megkérdőjelezhető tanácsot adott: „Jóváhagyva, Nico, át kell kapcsolnod. Jóváhagyva, át kell kapcsolnod.”

A problémát vélhetően főként az utóbbi tanács jelentheti a Mercedes számára, mivel abban egyértelmű utasítást adnak versenyzőjüknek arra, mit tegyen. A sportszabályzat 27.1-es pontja kimondja: „A versenyzőknek egyedül, segítség nélkül kell vezetniük autójukat.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint a helyzet egyértelmű: büntetésnek kell következnie. „Ez nyilvánvaló a bírák szempontjából, most nekik kell dönteniük. Nagyon-nagyon nehezen jutott túl rajtunk, az instrukcióval pedig behatárolták, mi a probléma a motor- és váltóbeállítással. A jelenlegi szabályok értelmében ezt ma nem szabad, de csak a bírákon múlik, mi lesz a döntés” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Majd hozzátette, továbbra is fölöslegesnek tartja a szigorú szabályozást. „Ez a szabály egy szemét, hogy őszinte legyek. Megeshet az ilyesmi, de nem megengedett a jelenlegi szabályok keretein belül. Sok üzenet van, amit szívesen továbbítanánk a versenyzőinknek, de nem tehetjük meg a szabályok miatt. Hogy ők most ebből profitáltak-e, azt a bíráknak kell eldönteniük. A szabályok adta kereteken belül kell maradnod.”

Toto Wolffnak meggyőződése, hogy kollégája rosszul, a Mercedes viszont jól értelmezi a szabályzat szövegét. Szerinte a döntő tényezőt az jelenti, hogy olyan meghibásodás lépett fel, ami akár kiesést is eredményezhetett volna. „A kommunikációt korlátozó szabályok alapgondolata az volt, hogy a mérnökök ne pátyolgassák a versenyzőket, hogy ne tűnjön úgy, mintha távirányítással versenyeznének. Ez jó. De ilyen technológiákkal legalább azt meg kellene engedni, hogy közöljük, ha valamilyen végzetes hiba adódhat, amennyiben a versenyző nem tud megoldást találni rá. Most az FIA-nak kell döntenie arról, mi legyen. Erről a kérdésről biztosan beszélni fogunk a Stratégiai Csoport ülésén” – vetítette előre.

„Én úgy gondolom, Christian értelmezi rosszul a szabályokat, mivel ha végzetes hibád adódik, akkor léphetsz. Persze nem mondom azt, hogy az FIA nem dönthet másképp. Rajtuk áll. De szerintem ha elolvassuk a szabálykönyvet, láthatjuk, hogy ezt lehet. Nehéz behatárolni, hol kezdődik a tilalom és hol ér véget. Szerintem emiatt kellene kicsit lazítani a szabályokon. De az FIA végső soron azért lépte meg ezt, hogy nagyobb legyen a kiszámíthatatlanság, és ezt el is érte. Én azt mondom, ha technikai probléma van, akkor engedni kell, ha a versenyzők irányításáról, akkor viszont nem.”

A brit tévé szakértője, Damon Hill eközben úgy vélte, Rosberg mostani és Hamilton bakui esete között nemigen volt különbség. „Amit hallani lehetett, amiket a versenyzőnek mondtak a probléma megoldásához, szerintem azok beleesnek a versenyző segítése kategóriájába. Hasonló helyzetben voltunk Bakuban is, amikor a motorbeállításokról beszélgettek, és Lewis csak találgatni próbált. Ez egy szürke terület, és személy szerint nem gondolom, hogy ez a versenyzők segítése. Az már az, ha megmondják, milyen íven haladjon át egy kanyaron vagy hogyan javítson a vezetési technikáján” – bírálta a szabályt 1996 bajnoka is.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az általa felidézett Hamilton-esetnél a versenyző valójában csak az egyenesek végén küzdött némi erőveszteséggel, ez nem sodorta őt a kiesés határára.

És hogy mit mond minderre Nico Rosberg? Hiszi, elkerüli a büntetést és megtartja második helyét. „Ez egy nagyon kritikus váltóhiba volt. Annyira, hogy majdnem állva maradtam a pályán. Ezért mondta meg a csapat, hogy milyen gombokat kell átállítanom ahhoz, hogy ezt kijavítsuk. Aztán mentem tovább. A második hely csak kármentés volt” – értékelt a német. „Nem aggódom, mivel a csapatom alaposan áttanulmányozta a szabályt, így tudják, mit szabad mondani és mit nem.”

Az ellene folyó vizsgálat tétje nem kicsi. Ha csak 5 másodperces büntetést kap, akkor is elveszíti második pozícióját, és ezzel Hamilton 1 pontra közelíti meg őt a bajnoki tabellán.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lali
#1 Lali 2016. július 10. 18:17  

Miért mert e nélkül lehet séta kocsikázni mert a csapat majd megoldja! Technikai sport a technikai hibák bizony szopatják az embert Ha ezt a faktort is kiveszik nem lesz jobb csak szarabb. Vagy azt már mindenki elfelejtette mikor totál bizti merci egy kettőket rádióztak össze? Ennek a szabálynak maradnia kell csak egyértelművé kell tenni hogy a gumikkal és a fékekkel kapcsolatos információk fontosak a biztonság és balesetvédelem szempontjából a többi meg tilos oszt jó napot. Meg lehet szólni hogy gyere ki meg dicsérni mert jól csinál valamit ,de ha összefossa magát a váltó vagy a mocin valami azt ne lehessen már megjavítani két gombnyomással. Az egész rádiózós merci banda egy pöcs. Versenyezzenek ne kaszinózzanak!FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest