Kritikus pillanatban rontott Räikkönen

írta: M4Sport
2016. október 01. 15:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Úgy tűnt, ez Kimi Räikkönen hétvégéje lehet a Ferrarinál, ám a finn végül akkor maradt alul csapattársával szemben, amikor a legjobban számított… Az okok mellett az esetleges következményekről is beszélt.

A szabadedzések után az időmérő edzésen is tempóelőnyben volt Kimi Räikkönen Sebastian Vettellel szemben. A tavalyi malajziai győztes sem a Q1-ben, sem a Q2-ben nem tudta felülmúlni 2007 bajnokának eredményét. Bár rendre 0,1 másodpercnél kisebb volt közöttük a különbség, még a Q3 első körei után is a finnek állt a zászló. Aztán Vettel javított, s elhappolta az 5. rajtkockát kollégája elől.

„A Q1-ben nehézkesen alakult az első kör, a Q2-ben viszont már rendben volt. De nehéz volt működésre bírni a gumikat. Ettől eltekintve elég sima edzésem volt. Egyedül a Q3-as utolsó körömben hátráltatott forgalom a kivezető körömön, ami után küszködtem a gumikkal az egyes kanyarban” – adott magyarázatot házon belüli vereségére Räikkönen. „Próbáltam visszanyerni az elvesztett időt, de csak még többet vesztettem. Nem ez volt a legjobb végjáték, de olykor így megy ez.”

Az időmérő edzés után Vettel és a Red Bull-osok is arról beszéltek, meglepte őket, hogy nem vörös autók sorakoznak a Mercedesek mögött a második sorban. Mindez arra enged következtetni, hogy a Ferrari múlta alul önmagát.

Räikkönent is megkérdezték, elérhetőnek tartotta-e a 3. rajtkockát a hibája nélkül. „Nem tudom. Képtelenség megmondani, de ez lett a végeredmény. Utólag mindig könnyű megmondani, mi lett volna, ha, de ezek a tények. Egyszerűen nem tudtuk működésre bírni a gumikat.”

Ebben elmondása szerint az is közrejátszhatott, hogy délutánra beborult az ég Sepang fölött, s ezzel több mint 10 Celsius-fokot csökkent az amúgy rendkívül forró aszfalt hőmérséklete. „Hűvösebb volt, mint délelőtt vagy tegnap, és holnap megint más lesz. Nem ez a legkönnyebb hétvégénk a gumikezelés szempontjából. Amikor ilyen meleg van, azt hinnéd, könnyű velük, de elég nehéz volt.”

Szerinte az sem volt a segítségükre, hogy az időmérő edzést két-három órával később rendezték szombaton, mint a pénteki második szabadedzést. „Ma később mentünk, mint tegnap, és később a verseny idejénél is. Ezen az új aszfaltfelületen ez is számít a gumik működése szempontjából. Kis különbség van a csapatok között, de lesz tervünk a versenyre, aztán majd meglátjuk, hogy alakul a rajt. Remélhetőleg jól választunk taktikát” – nyilatkozta a „Jégember”.

Időmérős veresége csak egyvalami miatt bosszantja: a pálya piszkosabb oldalára került a rajtrácson, ami az új aszfalt miatt hátrány lehet. „Nem tudom, pontosan hová kell majd felállnom, és azt sem, le tudják-e rendesen tisztítani. Talán jobban igyekeznek majd. Előttünk is lesznek csaták holnap, így nem tudom, hogy változtat-e bármin is. Talán rosszabb lesz, talán nem, képtelenség megjósolni. Rossznak tűnik a helyzet, de nehéz megmondani, hogy változik-e a tapadás. Szerintem rosszabbnak néz ki, mint amilyen, de holnap minden kiderül” – fogalmazott.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#5 qwerm 2016. október 01. 22:25  

nem tudom, mennyire okolható a forgalom, de vezetés közben néztem az LT-t, és amikor 2 perc volt vissza, kimi még a boxban volt, amikor mindenki más már régen a pályán. már akkor megvolt a rossz előérzet, h miért kell ezt így.
nagyon kell az a jó rajt, mert ha vettel mögött marad, akkor csapaton belül el is ment a verseny.

sába
#4 sába 2016. október 01. 21:57  
andrea1:
Ma komoly harcot vívtak csapaton belül, már aki követte a szektoridőket. Kár az utolsó körért, kíváncsi lettem volna az hogyan sikerült volna. Holnap semmi jót nem gondolok. :D Már a rajt ezen az aszfalton, megúszni kalamajka nélkül abban az esetben ha nem sikerül elindulni, a ferrari taktikai érzéke. Hm szóval ezt ma mindenképp jó volt látni, Kimitől nem ilyen erős időmérőkre vagyunk hangolva az utóbbi években, egy ilyen edzésmenő mellett. Azért sok sikert holnap. :D

Az a baj, hogy ezekkel a sz*r kemény pirellikkel nem tudnak mit kezdeni. Ha nagyon meleg lesz, talán segíthet a helyzeten. Nem maradt csak a keményből új szettjük, a lágy mind használt már.

Renattila
#3 Renattila 2016. október 01. 21:36  

Számomra legalább az reménykeltő, hogy jelen rajtrács felállásnál Verstappen inkább a két mercit hozhatja majd nehéz helyzetbe a rajtnál ha a sokat dicsért/bírált mentalitását alkalmazza. Ami akár kedvezhet is a mögüle indulóknak vagy akár az egész versenyt átrendezheti.

KIMI AND THE RED POWER
#2 KIMI AND THE RED POWER 2016. október 01. 19:51  
andrea1:
Ma komoly harcot vívtak csapaton belül, már aki követte a szektoridőket. Kár az utolsó körért, kíváncsi lettem volna az hogyan sikerült volna. Holnap semmi jót nem gondolok. :D Már a rajt ezen az aszfalton, megúszni kalamajka nélkül abban az esetben ha nem sikerül elindulni, a ferrari taktikai érzéke. Hm szóval ezt ma mindenképp jó volt látni, Kimitől nem ilyen erős időmérőkre vagyunk hangolva az utóbbi években, egy ilyen edzésmenő mellett. Azért sok sikert holnap. :D

Baku óta 1 rossz szavunk nem lehet rá. Bajnoki teljesítmény.

andrea1
#1 andrea1 2016. október 01. 15:45  


Ma komoly harcot vívtak csapaton belül, már aki követte a szektoridőket.
Kár az utolsó körért, kíváncsi lettem volna az hogyan sikerült volna.
Holnap semmi jót nem gondolok. :D Már a rajt ezen az aszfalton, megúszni kalamajka nélkül abban az esetben ha nem sikerül elindulni, a ferrari taktikai érzéke. Hm szóval ezt ma mindenképp jó volt látni, Kimitől nem ilyen erős időmérőkre vagyunk hangolva az utóbbi években, egy ilyen edzésmenő mellett. Azért sok sikert holnap. :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ