Külön bajnokság a független istállóknak?

írta: M4Sport
2016. augusztus 02. 11:53
FOTÓ: ©xpbimages.com
Force India, középcsapatok
© xpbimages.com

A független csapatok bajnokságának ötletéről egyeztetett a mezőny hat istállója a Német Nagydíj előtt. Végül leszavazták bajnokságon belüli külön pontverseny ötletét.

Mint a kisebb istállók esetében mindig, a mozgatórugó természetesen a költségcsökkentés volt. A kiadások 2014 óta az egekben, és ez többek között a Force Indiát, a Saubert és a Manort is arra kényszeríti, hogy pontosan kicentizze költségvetését. A probléma régóta megoldatlan, a helyzet javítását célzó intézkedések pedig rendszerint vagy meg sem valósulnak, vagy puszta látszatlépések, melyek csupán tüneti kezelésként, nem pedig gyógyításként funkcionálnak.

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley nemrég mindenesetre tett egy újabb próbát. Fölvetette, hogy a mezőny privát istállói, a Force India, a Williams, a Sauber, a Manor, és a Haas, valamint a szintén kiscsapatnak számító Toro Rosso hozzanak létre egy külön bajnokságot. Nem az F1-ből való kiválásról van szó, csupán egy ugyanolyan bajnokságon belüli bajnokságról, ami például a hosszútávú sportautózásban is működik LMP2-es kategóriaként az LMP1 mellett.

Elképzelése szerint technikai szempontok helyett a pénzügyek különítenék el őket a gyári vetélytársaktól: miközben a Ferrari és társai sosem lesznek hajlandóak áldásukat adni egy költségplafon bevezetésére, ők vállalnák ezt a korlátozást, cserébe viszont külön megállapodásokat kötnének a kereskedelmi jogok birtokosaival, továbbá külön pontversenyben mérnék össze tudásukat. A költséghatárt évi 100 millió dollár jelentené, melybe azonban sem a marketingtevékenységek, sem a versenyzői fizetések, sem pedig a vendéglátói költségek nem tartoznának bele.

„Az ötletem az volt, hogy hat csapat önként vállalja a költségsapkát, melynek felügyeletét az FIA-ra bíznánk. Az egyeztetések második lépéseként ez utóbbiról tárgyaltunk volna” – nyilatkozta Fernley az Autosportnak. „Mindenekelőtt látnunk kellett, van-e igény erre. Alapvetően tetszett az ötletünk a csapatoknak, de időre volt szükségük, hogy átgondolhassák. Hockenheimre szerveztünk egy megbeszélést, melyen minden csapatot meghívtunk, hátha meglesz az egyezség. De nem mindenki vágyik a költségkorlátozásra: a hatból két független csapat nemet mondott, ami túl sok.”

A két ellenszavazó a Williams és a Toro Rosso volt. Utóbbi gárda csapatfőnöke, Franz Tost bevallása szerint a tulajdonos Red Bull miatt szavazott nemmel. „A Red Bull szempontjából ennek nincs értelme, mert ezzel kétszintes bajnokság jönne létre. Ha elkezdjük ezt egy százmilliós költségsapkával, akkor szinte semmit sem tudunk fejleszteni. Szükség lenne a költségsapkára, de mindenkire vonatkozóra. A kifogás az, hogy nem lehetne felügyelni, de ez nonszensz. A gyártok azért nem akarják ezt, mert megvan a pénzük, és a jelen helyzetben a gazdagok csak még több pénzt kapnak, amit elkölthetnek” – fogalmazott az osztrák.

Kiemelte, a kétszintes bajnokság aligha lenne népszerű. „Érdekel valakit egyáltalán az LMP2 Le Mans-ban? Én csak azt tudom, hogy idén a Porsche nyert…” – hívta fel a figyelmet a bökkenőre.

Fernley hozzátette, valójában ő sem híve a kettős bajnokságnak. „Nem akarok kétszintes bajnokságot, csak egy felelősségteljes és fenntartható Forma–1-et a költségek szempontjából. Az volt a célom, hogy a témával ösztönözzem a független csapatokat a gondolkodásra, mert azt mind tudjuk, hogy a gyári csapatok nem akarnak költségkorlátozást. Ez az elmúlt években elég egyértelműen bebizonyosodott.”

A Manor tulajdonosa, Stephen Fitzpatrick szerint nem volt rossz ötlet Fernley javaslata. „De szinte minden csapat megtalálná a módját a rendelkezésére álló pénze elköltésére” – érvelt. „Ha gazdaságilag fenntarthatóbb megoldást keresünk – és ez a szurkolók és a pályatulajdonosokra éppúgy vonatkozik, mint a csapatokra –, akkor azt kell kitalálnunk, hogyan szoríthatjuk minimálisra a kiadásokat a teljesítmény korlátozása nélkül. Megértem, hogy miért ellenezték ezt az ellenzők: nem akarnak egyenlőtlen státuszt.”

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke nyitott lett volna a javaslatra. „Többet akartunk tudni róla, de végül el sem jutottak odáig a tárgyalások. Valaki bedobta az ötletet, mások nem akarták átültetni a gyakorlatba, így hamar le is zárult a kérdés. Nem tudok róla sokat, mert semelyik irányító testülettel nem beszéltünk erről. Valójában ez sosem volt több egy ötletnél” – mutatott rá.

Fernley végül hozzátette: hiába állapodtak meg a gyártók korábban arról, hogy 2017-ben 1 millió, 2018-ban pedig további 3 millió euróval csökkentik a motorok árát, ez számukra édeskevés. „Ez kevesebb, mint a költségvetésünk egy százaléka. Ami a költségeket illeti, már most kétszintes bajnokságunk van” – mutatott rá.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. augusztus 02. 19:00  

Sztem ez egy jó ötlet, ezzel jobban motiválná a középcsapatokat is, továbbá a költségkorlátozást is átlehetne formázni ez alapján.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 02. 19:07

Balrog
#4 Balrog 2016. augusztus 02. 17:30  

Szerintem a független gyártók versenyének bevezetése önmagában nagyon jó ötlet, mert egy külön értékelésben a középmezőny versenyzői között is nagyobb lenne a feszültség, de a költségsapka nekem sem tetszene, ezzel már gyakorlatilag hivatalosan is két divízióra oszlana a mezőny és a legfőbb probléma, hogy csak nagyon kicsi eséllyel lehetne kitörni a gyengébb csoportból.

vacsad
#3 vacsad 2016. augusztus 02. 15:13  
dani969:
Én ehelyett inkább az 1 autós csapatok engedélyezését szorgalmaznám, mint a 80-as években. Ezzel fel lehetne tölteni a rajtrácsot is és a kisebb költségvetésű csapatok számára is egy menekülő a csőd helyett. 1 autót fenntartani mégiscsak olcsóbb ugye. Belőlük persze csak töltelék lesz a kezdetekben, de így talán nem kallódnának el az ifjú tehetségek.

Simán, de a három autót is engedném (azzal a feltétellel, hogy adott versenyen csak a két előkelőbb helyen végző számít bele a konstruktőri pontversenybe).

Thibczy
#2 Thibczy 2016. augusztus 02. 13:32  

Szerintem az elgondolás nem rossz, de én nem különböztetném meg őket technikailag vagy bármilyen téren, hanem szimplán a rendes bajnokság mellett egy külön pontozással értékelném őket, a legjobb pilóta illetve csapat pedig kapna valami díjat, illetve az itteni eredmény az év végi pénzelosztásba is beleszámíthatna.

dani969
#1 dani969 2016. augusztus 02. 13:23  

Én ehelyett inkább az 1 autós csapatok engedélyezését szorgalmaznám, mint a 80-as években. Ezzel fel lehetne tölteni a rajtrácsot is és a kisebb költségvetésű csapatok számára is egy menekülő a csőd helyett. 1 autót fenntartani mégiscsak olcsóbb ugye. Belőlük persze csak töltelék lesz a kezdetekben, de így talán nem kallódnának el az ifjú tehetségek.FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe