Külön csapat dolgozik a 2017-es Honda-motoron

írta: M4Sport
2016. szeptember 07. 14:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár továbbra sem írják le az idei évet, sőt egy újabb fejlesztési csomag bevetését tervezik, a Honda már gőzerővel dolgozik a 2017-es erőforráson, amivel egy ideje külön csapat is foglalkozik – árulta el a japán cég sportigazgatója, Haszegava Juszuke.

Noha a négy motorgyártó közül még mindig ők foglalják el a negyedik helyet, a Honda már sokkal büszkébb lehet F1-es projektjére, mint az előző szezonban, hiszen sikerült előrelépéseket tenniük és az évközi fejlesztések is beváltották a hozzájuk főzött reményeket. Éppen ezért egyesek szerint 2017 akár a nagy áttörést is elhozhatja, lévén sokkal szabadabb lesz a motorfejlesztés, mint eddig.

Többször felmerült, a japánoknak inkább már az új szezonra kellene összpontosítaniuk, ők azonban továbbra sem akarják elengedni 2016-ot, viszont a háttérben már jó ideje dolgoznak az új erőforráson is. „Az év eleje óta van egy teljesen különálló csapat, ami már az új motorra összpontosít” – nyilatkozta Haszegava. „Természetesen az idei csapat is aktív még, az információkat pedig megosztják egymással, majd idővel mindent átállítunk 2017-re” – tette hozzá.

A japánoknak három módosító pontjuk maradt a szezon hátralévő részére, ezeket pedig mindenképpen fel szeretnék használni – korábban többször elmondták, egyet sem fognak meghagyni az év végére. Következő fejlesztési csomagjuk az Autosport információi szerint a hazai nagydíjon érkezik majd, esetleg az azt követő amerikai futamon. Az időpont egyelőre azért kérdéses, mert meg kell győződniük arról, mindben rendben van-e az újítások megbízhatóságával és teljesítményével.

„Még mindig van három zsetonunk, és egy motorra biztosan szükségünk lesz még a hét futam során. Szóval, még van esélyünk arra, hogy egy új specifikációt vessünk be. Amikor bevetjük, a tervek szerint több erő áll majd a rendelkezésünkre” – utalt arra, hogy a fejlesztés középpontjában továbbra is maga a belső égésű motor áll, hiszen ezen a téren maradnak el leginkább a riválisoktól.

Ez a lemaradás azonban egyre csökken, az évközi fejlesztésekkel ugyanis sikerült közelebb kerülniük a Renault-hoz és a Ferrarihoz, ám ahogyan azt Haszegava is kiemelte „elkapni még nem tudták őket”, és erre 2016-ban már nem is fog sor kerülni. „Majd jövőre” – felelte a szakember, amikor arról kérdezték, mikor tüntethetik el a különbséget. „A célunk az lesz, hogy utolérjük őket, de továbbra is nagyon keményen kell majd dolgoznunk ezért” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary