Küszöbön a nagy visszatérés: Brawn már megegyezett a Libertyvel?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 01. 08:30
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sajtóhírek szerint már meg is állapodott a Forma–1 új tulajdonosával, így Ross Brawn a sportág vezetőjeként térhet vissza hamarosan.

A mexikói hétvégén a Daily Telegraph közölt egy interjút Ross Brawnnal, melyben a Mercedes korábbi csapatfőnöke kijelentette: ha egy csapat színeiben nem is, sportági vezetőként szívesen visszatérne a Forma–1-be, hogy segítsen javítani a sorozat jelenlegi helyzetén. A német Auto Bild Motorsport most arról adott hírt, hogy a brit időközben megállapodott a Liberty Mediával, és már alá is írta szerződését velük.

Beszámolójuk szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség is áldását adta szerepvállalására. Mindez nem is lenne meglepő, hiszen az FIA elnöke éppen Brawn korábbi ferraris főnöke, Jean Todt. „Hogy mikor válik hivatalossá a megállapodás, valamint hogy Bernie Ecclestone a jövőben milyen szerepet fog kapni, egyelőre nem derült ki” – írta a német lap.

Egyelőre azt sem tudni, az ő információik hitelesnek tekinthetők-e. Ők Ecclestone „utódjaként” aposztrofálták Brawnt, ám az valószínűtlennek tűnik, hogy a szakember egyedül venné át a brit üzletember szerepét. Jó ideje tartja magát a pletyka, hogy a jövőben egy többtagú testület veheti át a kormányt, melynek tagjai külön feladatokat kapnának. Brawn a szabályalkotói és stratégiai kérdésekben vállalhat szerepet, korábban Zak Brownt a sportág potenciális marketingvezetőjeként emlegették (azóta hírbe hozták már a McLarennel is…), míg az üzleti kérdésekben Chase Carey mellé „beültették” már Toto Wolffot, Niki Laudát és még másokat is.

Akármit is terveznek az amerikaiak, Brawn szerepvállalásának ötletét már többször is felvetették (például Christian Horner), a hétvégén pedig Toto Wolff jelezte, ő szívesen dolgozna együtt elődjével. „Rossnak óriási tapasztalata van, ő a megfelelő, a szükséges technikai tudással is rendelkező ember arra, hogy a Forma–1-et továbbfejlessze. Már szinte örök idők óta itt volt, és most, hogy tartott pár év szünetet, a szükséges mértékben el is távolodott minden csapattól” – magyarázta az osztrák. „Ha arról kéne dönteni, ki kapjon vezető szerepet a Forma–1-ben, én rá voksolnék.”

Wolff számára az sem jelentene akadályt, hogy Brawn most megjelenő könyvében úgy jellemezte őt és Niki Laudát, akiknél nem tudott együtt dolgozni, mert nem bízott bennük. Wolff szerint ez nem jelent problémát, kapcsolatukon ezen állítás mit sem változtatott, továbbra is nagyra tartják egymást.

Brawn az építkezés, a csapatépítés és a hosszabb távú tervezés legnagyobb mesterének számít a Forma–1-ben, aki bármihez is nyúl, az arannyá válik a kezében. Már a Benetton bajnoki címeiben is kulcsszerepe volt, technikai igazgatóként ő állította fel a világverő Ferrari technikai részlegének struktúráját, később – már csapatfőnökként – a Hondát támasztotta fel, s vezette bajnoki címre saját nevére véve a gárdát, majd tökéletesen működő gépezetté formálta a ma legyőzhetetlen Mercedest is.

Az F1-re is ráférne a hatékony újjászervezés, ám ha valóban szerepet vállal benne, az alighanem az eddigi legnagyobb feladata lesz.

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

claydavis
#2 claydavis 2016. november 01. 22:33  

Húsz éve a legértelmesebb lépése lehet az F1-nek, Ecclestone kiírása mellett a történetből.

szabb
#1 szabb 2016. november 01. 11:12  

Remélhetőleg igaz a hír, és akkor megindulhat pozitív irányba a sportág Ross Brawn irányításával. Ahogy Brawn kifejtette korábban, nem lehet 1-2 év alatt rendbe rakni minden problémát, itt legalább egy 3-5 éves terv kell, bízom benne, hogy az új tulajdonosok, és az FIA is partner lesz ebben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra