Küzdelem a gyermekkori hős elllen: „Tudtam, hogyan támad majd”

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 24. 18:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár nem sikerült felülmúlnia eddigi legjobb eredményét, Carlos Sainz úgy ünnepelte az Amerikai Nagydíjon elért hatodik helyezését, mintha pályafutása első győzelmét szerezte volna meg. Az már csak hab volt a tortán, hogy az utolsó körökben gyermekkori hősével csatázott…

Nehéz heteken van túl a Toro Rosso, a nyár szünet óta ugyanis csak egyszer tudtak pontot szerezni (Danyiil Kvjat kilencedik lett Szingapúrban), teljesítményük ugyanis látványosan visszaesett az egyéves Ferrari-motoroknak köszönhetően. Kiugró eredményt az amerikai futamtól sem vártak, Carlos Sainz azonban – a csapattagok legnagyobb örömére – átírta a tervet.

A fiatal spanyol hatodikként ért célba, és bár az utolsó pillanatokban veszítette el az ötödik pozíciót (ami eddigi legjobb F1-es helyezése lett volna), a leintést követően élete legjobb futamaként hivatkozott az austinire. „Ez az eredmény számomra és a csapat számára is roppant különleges” – kezdte. „Ez egy top-top-top eredmény! Micsoda lökés ez a csapatnak, micsoda motiváció a szezon utolsó versenyeire, hogy a folytatásban is emelt fővel harcoljunk” – lelkendezett.

„Nem tudom, mi van ezen a pályán, de akármikor itt versenyzem, mindig nagyon jól érezem magam az autóban. Biztos, hogy ez a hétvége is felejthetetlen lesz számomra! Boldog vagyok, hogy beállítottam az eddigi legjobb F1-es eredményemet. Ezt a hatodik helyezést egyébként egy kicsit különlegesebbnek érzem, mint a barcelonait, mert most nem hittük, hogy az autónk képes lesz erre. A szimulációk alapján a tizenegyedik vagy a tizenkettedik helyen kellett volna lennünk, erre az ötödikért harcoltunk” – folytatta összegzését a büszke pilóta.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy Sainz az ellenfelek kieséséből valamint a virtuális biztonsági autós fázisból is profitált, azt viszont kár volna elvitatni tőle, hogy remek teljesítményt nyújtott a múlt vasárnapi futamon. Például sikerült a lehető legtovább életben tartani a lágy keverékeket az utolsó etapján. „Tudtuk, hogy a verseny vége nagyon nehéz lesz a lágyakon, de elhatároztuk, hogy ezekkel fejezzük be a futamot. Az utolsó két körre teljesen el is fogytak; mindent meg kellett tennem, hogy a pályán tartsam az autóm” – magyarázta.

Sainz versenyének csúcspontját ennek ellenére az utolsó körök hozták el, hiszen ekkor bukkant fel a visszapillantójában gyermekkori hőse, Fernando Alonso, aki Felipe Massa leelőzését követően őt vette célkeresztbe. A fiatal spanyol jól tudta, hogy honfitársa végül el fog menni mellette, hiszen sokkal jobb állapotúak voltak a gumiabroncsai, viszont mindent megtett azért, hogy megnehezítse a dolgát. Ezen a ponton pedig nagyon jól jött, hogy fiatalkora óta követi pályafutását…

„Az a csata annyira szórakoztató volt! Jól tudtam, hogy a végén meg fog előzni, de azt mondtam: gyerünk, nehezítsük meg a dolgát! Tudtam, hogyan fog támadni, és azt is, hogyan kell védekeznem ellene, hiszen az elmúlt 12 évben figyeltem a versenyeit. Úgy érzem, sikerült is megtennem mindent, egészen addig, amíg használni nem kezdte a DRS-t, és azt nem mondta: viszlát, viszlát. Annyira boldog és elégedett vagyok most. El sem tudják képzelni, mi zajlik le bennem. Az biztos, hogy pezsgővel fogok ünnepelni, mert nekem ez olyan volt, mint egy győzelem” – zárta gondolatát a fiatal pilóta, aki a pezsgőzés előtt egy „ünnepi tortát” is elfogyasztott, mégpedig Alonsóval közösen.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra