Kvjat a Trónok harcát nézte – aztán megszólalt a telefon…

írta: M4Sport
2016. május 12. 16:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Danyiil Kvjat nem kapott konkrét magyarázatot leváltására a Red Bulltól. Elárulta, sorozatnézés közben jött Helmut Marko telefonhívása, de már túl van a sokkhatáson. Mostantól azon lesz, hogy bizonyítsa, az osztrákok rosszul döntöttek.

Danyiil Kvjat felkészült, és remekül állta a sarat. A Red Bull váratlan versenyzőcseréje után a szocsiban balesetet okozó, majd a Toro Rossóhoz visszasorolt orosz volt a csütörtöki barcelonai sajtótájékoztatójának főszereplője. Látszott rajta, hogy izgul, érezhető volt a hangján az elégedetlenség, mégis, válaszaiból csak finom indulatosságot lehetett kihallani – ráadásul még vicces megjegyzésekre is futotta tőle.

Nem véletlenül telt meg a sajtószoba ma délután újságírókkal: Kvjat most először állt a nyilvánosság elé a Red Bull bejelentése kapcsán, és most mondhatta el véleményét először a vele történtekről. A legfőbb kérdésre, a miértre azonban elmondása szerint ő maga sem tud egyértelmű választ adni. Vagy tudna, csak épp nem akar…

„Nem volt igazi magyarázat. Ha a főnökök akarnak valamit, az úgy is lesz. Ilyen egyszerű ez” – nyilatkozta. Diplomatikus szavak, melyek mégis azt sugallják, amit a mögöttünk hagyott hétben számos szakértő is pedzegetett: ez a váltás nem róla, nem szocsi hibáiról, sokkal inkább Max Verstappen jövőjéről és megtartásáról szólhatott.

„Az ejtettek kifejezés kissé talán túlzás, hiszen jó esélyt kaptam a Toro Rossótól” – jött Kvjat válasza arra a kérdésre, hogyan néz majd Helmut Marko szemébe azt követően, hogy ejtették a Red Bullnál. „Úgy érzem, mindent megtettem a csapatért, sokat dolgoztam a pontokért, a fejlesztéseken. Én nem látom a valós okokat.”

Danyiil Kvjat, Max Verstappen„Ezt a kérdést nem nekem kell föltenni, mert ez nem én döntésem volt. Én keményen dolgoztam, mindent megtettem. Igen, nehezen indult az évem. Ausztráliában már második éve nem tudtam elrajtolni. Voltak furcsaságok Bahreinben is. De Kína óta úgy éreztem, javult a tempóm. Már hasonlított a tavalyihoz, de futamról futamra egyre jobb lett. Szocsiban az időmérőn igazán versenyképes voltam, a versenytempóm is jó volt. De a Forma–1 ilyen sportág. Néha a kemény munka sem elég. De sokat tanultam az elmúlt hetekben, és ez csak erősebbé tett. Erősnek érzem magam, érzem, hogy a Toro Rosso mögöttem áll, és vannak még befejezetlen ügyeink egymással, amiket most befejezhetünk.”

Helmut Marko tanácsadó a bejelentést követően adott interjúban azt nyilatkozta, azért érezték szükségesnek „kivenni a tűzvonalból” Kvjatot, mert nem tudta kezelni a nagy nyomást. Az orosz szerint ez nem a valós indok. „Hét éve vagyok a Red Bull-család tagja, azóta érzem ezt a nyomást. Nem látok problémát ezzel. Nyilván a körülöttem lévőkre is nagy nyomás nehezedik. Nem, nem beszéltünk erről, és nem is gondolnám, hogy ez lenne a legfőbb magyarázat.”

A történtek sokak szerint azt mutatják, a Red Bullt 2014-ben váratlanul elhagyó Sebastian Vettel helyére szerződtetett Kvjatot túl korán dobták a mély vízbe, s ez bosszulta meg magát. Ő maga azonban ezt sem tartja ésszerű magyarázatnak. „Nem gondolom, hogy így lenne. Ha megnézzük, mi történt pár hete, ott álltam a dobogón. Történt pár döntés, ezeket a főnökök hozták, én pedig elfogadom őket. Úgy vélem, én mindent jól csináltam, és részemről semmi sem változott meg” – mondta határozottan.

Danyiil Kvjat Trónok harca – kicsit másképp

Kvjatot arról is kérdezték, mikor és kitől értesült a rossz hírről. „Moszkvában voltam, a kanapén feküdtem és sorozatot néztem. Aztán jött a telefonhívás. Dr. Marko hívott. Azt mondták: ’Van pár új hírünk számodra.’ Nagyjából húsz perces beszélgetés volt. Természetesen magyarázatot vártam, és meg is tudtam pár nagyon érdekes részletet, amit viszont megtartok magamnak. Aztán befejeztük a beszélgetést, én visszamentem, befejeztem a sorozatomat. Ennyi történt” – mondta némi mosolyt csalva az arcokra.

Majd a kérdésre, mit nézett pontosan, már kitörő nevetés kísérte válaszát: „A Trónok harcát.” Beszédes cím, gondolhatnánk.

Kvjat jelezte, eszében sincs összetörni a történtek után. „Egyfajta sokként ért ez a döntés. De úgy alakult, ahogy. Én a válaszaimat mindig a pályán adtam meg. Semmi sem fog változni. Olyan hangos választ akarok adni, amilyet csak lehet – a pályán. Még van hátra tizenhét futam. Nagyon szeretem a Toro Rossót, meleg fogadtatásban is részesültem ott. Máris remek a hangulat a csapaton belül. A célok egyértelműek, szeretnék a pályán válaszolni.”

„Az első pár órában sokat gondolkodtam. Aztán nekiláttam a munkának, elmentem a gyárba, találkoztam a Toro Rosso sikerre éhes embereivel. Most a pozitívumokra kell koncentrálni, mert szerintem sokkal több van, mint gondolják. Ez a lehetőség a Toro Rossóval aranyat ér. Nagyon szeretek velük dolgozni, ismerem az emberek többségét, és hiszem, hogy jó eredményeket érhetünk el együtt. Ha jó munkát végzünk, akkor pedig jönni fognak a lehetőségek. Mert lehetőségek mindig vannak, mindig van miért küzdeni.”

Hogy Kvjatnak mindezek után lesz-e még visszaút a Red Bull A-csapatába, nehéz megjósolni. Ő maga azonban tett rá utalást, hogy talán más istállók is szóba jöhetnek nála a folytatásban. „Most mindenekelőtt az a fontos, hogy jó munkát végezzek a hátralévő versenyeken. Aztán meglátjuk, mi lesz. Előbb jó munka, aztán meglátjuk” – mondta sejtelmesen.

Végül pedig jelezte a balján helyet foglaló Max Verstappennek, még a Toro Rossóban ülve is azon lesz, hogy megnehezítse a dolgát. „Nincs értelme arról beszélni – főleg részemről –, hogy ki mit érdemelt. Kemény munka áll mindkettőnk előtt, mivel mindketten csapatot váltottunk. Aztán majd az emberek megítélhetik, melyikünknek sikerült jobban teljesíteni ilyen körülmények között. Érdekes lesz látni, ki lesz képes keményebben és jobban dolgozni mostantól, és ki tud majd jó eredményeket szállítani az aktuális csapatának. Meglátjuk! A szezon még mindig hosszú!”

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. május 13. 08:33  
GM555:
Alonso 17:18 :D :D :D :D :D https://www.youtube.com/watch?v=n3LjNpXXnRM

bernie papa mar dolgozott.

F1890
#3 F1890 2016. május 12. 18:20  

"Én a válaszaimat mindig a pályán adtam meg"
szegény vette meg is szívta xd

Kepano
#2 Kepano 2016. május 12. 17:20  

Remélem a okoz meglepetéseket a Toro Rosso-val, aztán jövőre mehet a Renault-hoz Ocon mellé.

GM555
#1 GM555 2016. május 12. 17:10  

Alonso 17:18 :D :D :D :D :D https://www.youtube.com/watch?v=n3LjNpXXnRM

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére