Kvjat: Pár futam múlva már a Mercedes kihívói lehetünk!

írta: M4Sport
2016. április 18. 10:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A téli szünet óta mindenki a Mercedes és a Ferrari párharcáról beszél – de lehet, hogy az egyre ütőképesebb Red Bull hamarabb válik kihívójává a németeknek, mint az esélyeit egyre-másra elpuskázó Scuderia?

A csapat első dobogóját Kínában megszerző Danyiil Kvjat mindenesetre lát erre esélyt. Az orosz vasárnap csak a verseny végén, az utolsó kerékcseréknél maradt alul Sebastian Vettellel szemben, aki végül a szombati időmérő Q2-es részében föl nem tett lágy gumijának köszönhetően előzte csak meg a közepes gumival célba hajtó Red Bull-ost. Az osztrákok autójának versenyképességéről sokat elárul, hogy eközben Daniel Ricciardónak a korai defektje és a rossz időben érkező biztonsági autó ellenére – melyek miatt a 17. helyig csúszott vissza – egészen e negyedik pozícióig sikerült előreverekednie magát. A csapatnál biztosak voltak benne, hogy a balszerencse nélkül az ausztrál lett volna a második Vettel helyett.

A győzelemre persze így sem láttak esélyt, ám a Ferrari szerintük már egyre elérhetőbb távolságban van. szerint pár héten belül pedig akár még a címvédő kihívói is lehetnek. „A Mercedes lépéselőnyben van, de a következő versenyekre várt fejlesztéseinkkel, talán Kanada táján, nagyot léphetünk majd előre” – utalt arra, hogy a Renault már készül a 35 lóerővel izmosabb új motorja bevetésére, melyre Helmut Marko szerint akár már Montreal előtt is sor kerülhet. „Bizonyos körülmények mellett komoly ellenfeleik lehetünk, nagy kihívás elé állíthatjuk majd őket. A mostani egy nagyon biztató verseny volt. A tempót tekintve közel voltunk a Ferrarihoz. Folyamatosan mi vagyunk a harmadik leggyorsabb csapat, és némi fejlesztéssel még nagyobb harcra kényszeríthetjük az elöl lévőket. Nagyon ígéretesnek tűnik a jövő.”

A Red Bullnak már Kínában is a Ferrari volt a legfőbb ellenfele, jóllehet az olaszok az első kanyarban történt ütközés után sérült autóval versenyeztek. „Mindvégig Sebastian volt az ellenfelünk. Nagyon jól fölzárkózott, de mi talán kihagytunk egy lehetőséget azzal, hogy a végén nem tettük fel a lágy gumit. A közepesen nem igazán tudtam ellenállni, ezért megelőztek minket. Amikor viszont mindketten a lágy abroncson voltunk, a tempónk nagyon hasonló volt” – állapította meg elégedetten az orosz.

Tény, a Red Bull az elmúlt három hétvégén bizonyította, karosszériája terén képes vetekedni a Mercedesszel, és többek szerint aligha kérdéses, hogy a győzelmekre is esélyük lenne egy erősebb motorral. Kvjat optimizmusa kapcsán ugyanakkor nem árt megjegyezni, a Renault-nak van mit bizonyítania a fejlesztés terén, mivel hiába rendelkezett a legtöbb módosító ponttal a múlt évben is, a szezon során gyakorlatilag alig javult a motorjuk. Emellett ráadásul a Ferrari háza tájáról is azt hallani, hogy még nagy kiaknázatlan potenciál rejlik a hajtóegységükben – s ezen szintén a következő hetekben, Barcelona táján terveznek változtatni.

Ricciardo karrierje egyik legjobb versenyét futotta

A Red Bull és két versenyzője kínai teljesítménye mindenesetre így is kalapemelést érdemel. A nagyszerű előzéseket bemutató Daniel Ricciardo sem titkolta, büszke vasárnapi versenyére. „Kihagyott lehetőség volt ez, de nem rajtunk múlt. Én minden lehetőséget megragadtam, de balszerencsés voltam. Vezettem, majd jött a defekt. Rosberg nyilván előnyben volt a stratégiája miatt, ezért úgy vélem, másodikak lehettünk volna csak. Azt nem állítom, hogy nyertünk volna, ahhoz túl erősek voltak.”

„De a balszerencsés résztől eltekintve, tízből tízest adnék a futamomra. Visszakapaszkodtam, a csapat remek kerékcseréket hajtott végre, mindig ott voltunk a pályán, ahol lennünk kellett, keményen áthámoztuk magunkat a forgalmon is. Összességében igazán elégedett vagyok a versenyemmel. Talán pályafutásom egyik legjobb versenye volt ez!”

Kvjathoz hasonlóan Ricciardo is szépnek látja a közelebbi jövőjüket. „A múlt év második felében összeszedtük magunkat. A csapat fordított a helyzetén, és ezt üdítő volt látni. Idén sokkal jobban kezdtünk, hasonlóan érezzük magunkat, mint 2014-ben. És egyre javulunk, közelítünk, a felzárkózásunk pedig az év hátralévő részében csak gyorsulhat. Én felkészültem erre, most bizonyítottam, és ha elérkezik a lehetőség, meg fogjuk ragadni” – ígérte az ausztrál, aki két éve három győzelmet is aratott e lehetőségek kihasználásával.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. április 18. 15:21  

Már csak ez hiányzott.. :D De szerintem a Merci sem mutogatja a 100%-os tempóját mostanában... :)FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája

02016.10.21. 23:53

Megrovás Vettelnek – videón az esete

Egy McLaren hozta szorult helyzetbe