Kvjat „rejtélyes” problémákkal küzdött; Herbert Sainzot ültetné a helyére

írta: M4Sport
2016. április 14. 15:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Bahreini Nagydíjon való jó szereplés kulcsfontosságú volt Danyiil Kvjat számára, aki a futam előtt már kezdte azt hinni, hogy ez a szezon is olyan nyögvenyelősen indul majd, mint a 2015-ös, az eredmény tehát jót tett az önbizalmának is.

Kvjat a szezonnyitó után Bahreinben is gyengén szerepelt az időmérőn, olyannyira, hogy teljesítményét ő maga is „kínosnak” nevezte, másnap azonban összeszedte magát és a futamon kiköszörülte a csorbát: a tizenötödikről előreverekedte magát a hetedik helyre. Ez nemcsak azért volt fontos számára, mert megszerezhette idei első pontjait, hanem azért is, mert a két kiábrándító időmérő után az eredményes felzárkózásnak köszönhetően visszanyerte hitét.

„Azt hiszem, döntő fontosságú volt” – nyilatkozta a Motorsportnak, amikor a bahreini versenyen mutatott formájáról kérdezték. „Tudod, ha már bekerülsz a Forma–1-be, akkor egyértelmű, hogy gyors versenyző vagy, de azt akarod, hogy ebben a hitedben a stopper is megerősítsen. Ez azonban nem történt meg Barcelona, és Melbourne óta. Jó, hogy vasárnap erre is sor került; akkor minden nagyon szép és kényelmes volt, sőt adott volt a lehetőség, hogy még jobb helyen végezzünk. Most folyamatosan ilyen hétvégékre lesz szükségünk, beleértve persze a szombati teljesítményt is.”

Miután Ausztráliában fel sem állhatott a rajtrácsra (autója elromlott az első felvezető kör után), két héttel később pedig már az időmérő második szakaszában kiesett, Kvjat aggódva várta a bahreini futam startját, és nem is igazán bízott abban, hogy második nekifutásra sokkal jobban alakulnak majd a dolgai. „Az időmérő után nagyon le voltam törve” – ismeri el. „Egészen egyszerűen nem hittem el, hogy ebben ez év is úgy indul, mint a tavalyi. Nem akartam, hogy ez történjen. Úgy érzem, most sokkal több lehetőség van bennünk, mégis kellemetlen helyzetbe kerültünk. Vasárnap azonban sikerült jó alapokat találnunk a kínai futamhoz” – tette hozzá magabiztosan.

A bahreini időmérőn a gumiabroncsok hőmérsékletének szinten tartása jelentett problémát az orosz versenyző számára, aki úgy érzi, mindez jó lecke volt számára valamint a mérnökök számára, és bár sikerült orvosolni a gondok többségét, maradt még néhány „rejtélyes” kérdőjel. „Többé-kevésbé tudjuk, miről van szó, viszont van valami, ami sokkal mélyebb ennél. Néha lehetetlen megérteni ezeket az abroncsokat, mert úgy viselkednek, ahogy akarnak. Nem hiszem, hogy tökéletesen meg lehet érteni őket, de lehetnek következtetéseink és mindent megtehetünk, hogy megakadályozzuk a problémát. Szerintem már lesznek gondjaik ezzel, de nagyon óvatosnak kell lennünk. A jövőben nagyon oda kell figyelnünk erre, viszont legutóbb jó leckét kaptunk” – magyarázta.

Danyiil KvjatA Red Bull jobban járna Sainzcal?

Bár Bahreinben javította hibáját, Kvjatnak még bizonyítania kell a Red Bull vezetőinek, a Toro Rosso ifjú titánjai ugyanis több forrás szerint is inkább az ő pozícióját veszélyeztetik. A bennfentesek leggyakrabban Max Verstappen érkezéséről beszélnek, a televíziós szakértőként dolgozó Johnny Herbert – aki a napokban több megosztó nyilatkozattal hívta fel magára a figyelmet – azonban inkább a csapattársnak, Carlos Sainznak adna lehetőséget.

„Mindketten nagyon gyorsak; ők jelentik a jövőt a sport számára” – mondta a Marcának. „Azt hiszem, Carlos okosabb Maxnál. Többször használja a fejét; talán azért, mert Max fiatalabb. Ha szerződést köthetnék az egyikükkel, akkor én Carlost választanám. De, ha a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko hozza meg a döntést, akkor nem tudom, végül kire esik a csapat választása, ő ugyanis néha eléggé furcsa döntéseket hoz” – tette hozzá a korábbi Forma–1-es pilóta.

Carlos Sainz

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#6 f1m12 2016. április 15. 18:37  
Lewisthebest:
Hát én Kvyatot se érzem furcsának. Ricciardo már ott volt mint biztos pont akkor meg mért ne próbálhatnának ki egy újabb fiatal tehetséget? Ebben az esetben annyira nem jött be és éppen ezért valószínűleg jövőre már Verstappent fogjuk látni az Orosz helyén.

ugyanígy gondolom. attól, h nem lett mindjárt vb, még nem biztos h fura döntés volt. hamar kellett meghozni, ez tény, de ez van. Markora sokmindent rá lehet fogni, de hogy a döntései ilyen téren nem jók, azt nem. persze elküldött 1-2 neveltet,,miután ki lettek próbálva, de ha nem ülteti be őket autóba, akkor sosem derül ki, h mit tudnak

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. április 15. 13:48  
f1m12:
biztos Kvjatra gondolt a furcsa döntésnél.... de komolyan, Sainzot? aztán meg az ő helyére Verstappent, nem? bizonyos idő után az ex pilóták, akik sajtósok (v effélék) lettek, kezdenek meghülyülni. Mikán is érzeni lehetett már

Hát én Kvyatot se érzem furcsának. Ricciardo már ott volt mint biztos pont akkor meg mért ne próbálhatnának ki egy újabb fiatal tehetséget? Ebben az esetben annyira nem jött be és éppen ezért valószínűleg jövőre már Verstappent fogjuk látni az Orosz helyén.

Masters_Of_Hardcore
#4 Masters_Of_Hardcore 2016. április 15. 00:16  

Már azt hittem Herbert Kovalainent javasolja mindjárt mint VB esélyes pilótát....

f1m12
#3 f1m12 2016. április 14. 20:25  
Lewisthebest:
Marko furcsa döntéseket hoz.. :D A furcsa döntései már adtak a sportnak egy 4x-es bajnokot meg egy embert aki legyőzte a 4x-es bajnokot (még ha ebben benne is volt a szerencsétlenség és Vettel demotiváltsága) Szóval Marko 2-0 Herbert. Nem tudom mi ütött ebbe az emberbe lehet elkapott valamit Villeneuvetől.

biztos Kvjatra gondolt a furcsa döntésnél....
de komolyan, Sainzot? aztán meg az ő helyére Verstappent, nem?
bizonyos idő után az ex pilóták, akik sajtósok (v effélék) lettek, kezdenek meghülyülni. Mikán is érzeni lehetett már

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 14. 16:44  

Marko furcsa döntéseket hoz.. :D A furcsa döntései már adtak a sportnak egy 4x-es bajnokot meg egy embert aki legyőzte a 4x-es bajnokot (még ha ebben benne is volt a szerencsétlenség és Vettel demotiváltsága) Szóval Marko 2-0 Herbert. Nem tudom mi ütött ebbe az emberbe lehet elkapott valamit Villeneuvetől.

Utoljára módosítva: 2016. április 14. 16:44

Lombardo
#1 Lombardo 2016. április 14. 16:24  

Herbertbe mi a franc ütött? Tök normális szakértőnek tűnt, az utóbbi időben viszont elképesztő sületlenségeket beszél.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka