Lángba borult autó – kiderült, mi történt (képgalériával)

írta: M4Sport
2016. szeptember 30. 06:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem vágyott efféle izgalmakra a Renault a sepangi pénteken. Kevin Magnussen autója a boxutcában gyulladt ki, szerelői alig tudták eloltani. A csapat már ismeri a hiba okát.

„Ugorj ki, Kev, ugorj, ugorj!” – nem éppen ez az a mondat, amit egy versenyző hallani akar egy szabadedzés első perceiben. Kevin Magnussennek címezte a Renault a mondatot, aki mögött az első installációs kör után a garázs előtt hirtelen lángra lobbant az autó. Hiába reagált villámgyorsan a dán mellett a szerelőgárda is, a hőségben már egy kör alatt is felforrósodott autóból újra és újra felcsaptak a lángok.

Közel tíz perc kellett ahhoz, hogy egyáltalán hozzányúlhassanak az ekkor már teljesen hab borította géphez, s visszatolják azt a garázsba, az eset miatt pedig jó ideig meg is szakították az edzést. Magnussen végül már nem térhetett vissza a pályára, mért idő nélkül, két körrel a neve mellett zárta az első gyakorlást.

A leintés után az istálló technikai igazgatója, Nick Chester elárulta, benzinszivárgás idézte elő a bajt. „Üzemanyag-szivárgást észleltünk az üzemanyag levegőztetőjénél. Teli tankkal mentünk, összehasonlítást végeztünk, már Mexikóra készülve. A két autót tehát eltérő beállításokkal küldtük pályára. Még vizsgáljuk, mi történt” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

Miután Mexikóban a tenger szint feletti magassága miatt a megszokottnál jóval alacsonyabb a légnyomás, a csapat feltételezhetően ezen körülményekre készülve állította be üzemanyag-rendszerét. Nem kizárt, hogy kicsit túllőttek a célon, s ez vezetett oda, hogy benzin spriccelt ki az autóból.

„Mindenki rendben van, ez a legfontosabb. És szerencsére úgy tűnik, az autó sem sérült meg nagyon, így készen állhat a második edzésre. Kissé poros volt minden, de úgy fest, minden rendben van. Megpróbáljuk pályára küldeni Kevint. Lesz még munkánk, de mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse a pályán. A kábelek kicsit megsérültek, meg is kell tisztítani mindent, de remélhetőleg ez sikerül a második edzésig” – mondta a technikai igazgató

A tűzesetnél számos Renault-szerelő segített az oltásban, többen ugyanakkor veszélynek voltak kitéve, mivel csak póló és rövidnadrág volt rajtuk. Csapat figyelmeztette dolgozóit a veszélyre. „Olyan embereknek kell először oltaniuk, akiken van tűzálló ruha. Páran talán már az elején is odamehettek volna, de úgy döntöttünk, csak az overallban lévők oltsanak” – nyilatkozta Chester.

Délelőtt Sergio Pérez autójára a Force India ismét fölszerelte a glória fejvédőt. Többen megjegyezték, Magnussennek szerencséje volt, hogy most nem ő tesztelte az eszközt, amely beszámolók szerint igencsak megnehezíti a versenyzők dolgát a kiszállásnál. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke ennek kapcsán azonban elmondta: „Elég gyorsan kiugrott az autóból. Talán ebben az esetben ez nem jelentett volna különbséget. Egyszerűen csak melege lett volna.”

Az eset kapcsán hozzátette: furcsának találja az üzemanyag-szivárgással kapcsolatos tüzet, mivel a rendszer elemeit számos tesztnek vetik alá, különösen annak ismeretében, hogy a tank környékén számos veszélyes alkatrész, például az energiatárolók találhatók. „Ez egy nagyon összetett rendszer, de alaposan leteszteljük, mire az autóba építjük, mert igyekszünk elkerülni az efféle eseteket. Nem is láttam ilyesmit már jó ideje.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ