Lauda, Boullier és mások is reagáltak Ecclestone F1-et ócsárló szavaira

írta: M4Sport
2016. február 23. 17:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az érintettek elkezdték nyilvánosan is kiemelni, hogy mi a jó a Forma–1-ben, miután a brit üzletember tegnap szinte teljesen leírta azt.

„A saját főztünket esszük”, „biztos nagyon frusztrált”, „már nem kapja meg, amit akar”, „mindent tönkretesz” – és ez csak néhány a Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone fejéhez vágott gondolatok közül, amelyeket azután kapott, hogy a téli tesztek első napjának reggelén kijelentette: soha nem volt még ilyen rossz a Forma–1.

A brit üzletember a pályán látott erőviszonyokkal ugyanúgy nem volt megelégedve, mint az azon kívüliekkel. Szerinte gyakorlatilag előre tudni lehet, hogy minden futamon valószínűleg a domináns Mercedesben ülő Lewis Hamilton fog nyerni, és hogy az autógyártók versenyellenes kartellt alkotnak a gyakorlatilag a Forma–1 szabályairól döntő Stratégiai Csoportban. Tette mindezt két nappal azelőtt, hogy Genfben krízistalálkozóra gyűltek volna a csapatok képviselői, hogy megpróbáljanak dűlőre jutni a nagy horderejű 2017-es szabályváltoztatásokról.

Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke és Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke egyaránt megérti Ecclestone aggodalmait, és hangsúlyozták, hogy ők mindent megtesznek, hogy változzanak a dolgok.

„Azt hiszem, megértem a frusztrációját” – nyilatkozta Boullier. „Ő a sport kereskedelmi vezetője, és ha mint ilyen látja, hogy zuhannak a tévés nézőszámok vagy ilyesmi, az bizony elég aggasztó lehet. De ez nem a mi gondunk – a mi gondunk az, hogy olyan autókkal álljunk fel a rajtrácsra, amelyek megfelelnek a szabályoknak. Szerintem mindenki a saját főztjét eszi, és mindjárt összeül a Stratégiai Csoport, valamint az F1 Bizottság Genfben, úgyhogy mindjárt kiderül, hogy mi hol vezethetjük le a frusztrációnkat – és mellesleg hogyan javíthatunk a sport helyzetén, ami szerintem mindannyiunk érdeke.”

Horner gyakorlatilag visszhangozta Boullier gondolatait, hozzátéve, hogy hiába látja talán Ecclestone a megoldást néhány kérdésre, manapság már nem (csak) ő ül a nyeregben, hanem demokratikus döntéshozatal van.

Christian Horner, Bernie Ecclestone„Én csak azt tudom megállapítani, hogy bizonyára frusztrált azzal kapcsolatban, hogy merre tart a Forma1 és szeretné, ha megváltoznának a dolgok” – kommentálta a szakember. „Bernie frusztrációjának a forrása valószínűleg az lehet, hogy a régi időkben mindig megkapta, amit akart, legyen az egy motorbeszállítói szerződés, egy szabályváltoztatás vagy ilyesmi. A Forma1 modern világában és demokráciájában viszont ez nem így van. Látja, hogy min szeretne változtatni, de ha a kereskedelmi jogok birtokosa és a szabályalkotó testület nem ért teljesen egyet, akkor folyamatosan kicsúszik a hal a hálóból. A Forma1-et Bernie tette azzá, ami. Persze, megvannak a maga problémái, de alapvetően egy nagyszerű show, világszerte óriási rajongói bázissal és a benne rejlő tehetség – a versenyzők és a mérnökök tudása teljesen egyedülálló a sportok világában. Lehetne jobb? Persze, hogy lehetne – és úgy érzem, hogy most meg van is rá lehetőségünk, hogy megoldjuk néhány problémát…”

Lauda és a kirúgott főorvos – akik nem túl megértőek

Vannak persze olyanok is – például a Mercedes főtanácsadója, Niki Lauda és a Forma–1 korábbi főorvosa, Gary Hartstein –, akik egyszerűen csak dühösek, hogy pont az az ember beszél válságról, aki szerintük maga a probléma forrása.

„Végre kezdenek beindulni a dolgok, mindenki nagyon pozitív, erre jön ő és mindent lerombol” – fakadt ki Lauda. „Már tavaly óta ilyen a hozzáállása. Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért csinálja ezt – hogy a sportág feje miért ilyen kritikus.”

Hartstein szintén nem fukarkodott az indulatos megjegyzésekkel. „Üzenem Bernie-nek, hogy a Mercedes 47%-os hőhatékonysággal üzemel. Ez elképesztő mérnöki teljesítmény és mindenkinek tudnia kéne róla. Üzenem Bernie-nek, hogy a sportág hangos, szexi és tele van drámákkal. Másfelől viszont úgy tűnik, hogy sértődött és elkényeztetett gyerekek vezetik. Versenyzést szeretnénk látni. Nem nyafogást. És nem olyan bolondokat, akik lemondják a Német, az Olasz és a Francia Nagydíjat. Üzenem Bernie-nek, hogy valószínűleg ki tudja majd fizetni a következő havi albérletét. Ne szívja tovább a sport vérét és hagyja levegőhöz jutni. Hallgasson a rajongókra. A sportág sikeres, még a hatalmasok hülyesége, kapzsisága, nárcizmusa és mohósága ellenére is.”

Lauda és a Mercedes azok közé tartozik, aki a jelenlegi formula domináns alakulataként a 2017-es szabályokról szóló tárgyalásokon próbálják minél jobban „felvizezni” a változtatásokat. Hartstein és Ecclestone kapcsolata azóta javíthatatlan, hogy előbbit elbocsátották főorvosi tisztségéből.

Bernie Ecclestone Niki Lauda

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

vacsad
#2 vacsad 2016. február 23. 19:59  

Nem a kedvenc figurám a paddockban, de most nagyon egyetértek Hartstein dokival.

zsolt13
#1 zsolt13 2016. február 23. 19:45  

Szerinrem eljött az ideje h Ecclestone átadja a helyét!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!