Lauda ismét versenyautóba ülhet!

írta: M4Sport
2016. június 29. 09:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes tanácsadójaként dolgozó Niki Lauda ismét versenyautóba ülhet az Osztrák Nagydíj hétvégéjén! A háromszoros világbajnok egy M1-es BMW-t vezethet, a szervezők ugyanis megidézik az F1 korábbi betétfutamának, a Procar szériának a szellemét.

Mióta Ausztria visszatért a versenynaptárba, a Red Bull rendre különleges programokkal színesíti a Forma–1-es hétvégét, komoly hangsúlyt fektetve a motorsport történelmére. 2014-ben és 2015-ben korábbi királykategóriás autókat vonultattak fel, mégpedig néhány korábbi klasszis segítségével – az egyik legnagyobb név mindkétszer Niki Lauda volt.

Az osztrák klasszis ezen a hétvégén is autóba ülhet, ráadásul ismét egy általa jól ismert versenygép volánja mögé: a szervezők ezúttal a maga korában komoly népszerűségnek örvendő Procar emléke előtt tisztelegnek. A márkakupát 1979-ben és 1980-ban rendezték meg a BMW sportigazgatójának kezdeményezésére. Az első szezonban az F1 betétfutamaként funkcionált, ám nem a megszokott módon, az M1-eseket ugyanis a királykategória legjobbjai is vezethették.

Legalábbis azok, akiket odaengedtek a rajtrácsra, néhány gyári csapat ugyanis az összeférhetetlenségre hivatkozva nem engedte, hogy pilótái BMW-ket vezessenek, valamint a Michelin sem rajongott a sorozatért, melynek a Goodyear szállított abroncsokat, így az ő pilótáik is távol maradtak. A bajnoki címet egyébként 1979-ben és 1980-ban is egy-egy aktív F1-es pilóta hódította el: az első szezon Niki Lauda, a második pedig Nelson Piquet sikerét hozta.

Az Osztrák Nagydíj hétvégéjén Lauda mellett Hans Stuck, Jochen Mass, Marc Surer, Jan Lammers, Christian Danner, Johnny Cecotto, Dieter Quester, Harald Grohs, Markus Hotz, Sepp Manhalter és Leopold von Bayern, valamint a vendégversenyzőként szereplő Jos Verstappen és Gerhard Berger alkotja majd az újjáélesztett „Procar mezőnyét” – Berger egyébként a saját gyűjteményéhez tartozó M1-es BMW-t terelgeti majd hazai közönsége előtt.

Az esemény persze sokkal inkább hasonlít majd egy bemutatóhoz, mint egy valódi versenyhez: a résztvevők először szombaton viszik pályára autóikat egy „ismerkedő edzés” keretein belül, majd vasárnap, a Forma–1-es versenyzői parádé előtt is megtesznek néhány kört. A BMW legutóbb 2008-ban „vette elő” a Procarban szereplő M1-eseket, amikor a Német Nagydíj előtt szervezett egy hasonló bemutatót – Lauda akkor is ott volt a „mezőnyben”.

BMW
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

dani969
#2 dani969 2016. június 29. 16:58  

Vajon hányadik körben pördül meg? (bocs) :D

grabowsky78
#1 grabowsky78 2016. június 29. 13:16  

Azt el kell ismerni az osztrákok nagyon profi hétvégéket rendeznek évről évre! Le a kalappal!!!
Nálunk is előkaphatnák a 80as évek keleti blokkos hegyi és pálya autóit, tuti lenne sikerük!

Utoljára módosítva: 2016. június 29. 13:18FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 21:30

Az első három nyilatkozata Austinból

Így értékeltek a főszereplők

752016.10.22. 21:01

Először az austini első rajtkockában Hamilton!

A két Red Bull megosztott taktikával próbálja kizökkenteni a Mercedest