Lauda mint az F1 irányítója?

írta: M4Sport
2016. április 25. 15:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben a Forma–1 mezőnye a hétvégi Orosz Nagydíjra készül, a sportág vezetősége a színfalak mögött a sorozat jövőjéről, a 2017-es új szabályokról dönt. És a hírek szerint Bernie Ecclestone esetleges leváltása is téma lesz!

Kedden Biggin Hillben tartja soros ülését a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság, hogy a januárban megszabott határidő (április 30.) lejárta előtt eldöntse, hogyan alakuljanak a Forma–1 szabályai 2017-től. Az ülésnek várhatóan több napirendi pontja is lesz: döntenek majd az új aerodinamikai szabályokról, a motorszabályokról, de a hírek szerint az F1 vezetésének újrastrukturálása is felmerülhet.

Egyelőre erősen kétséges, miben lesznek képesek megegyezni a témában már jó egy éve vitázó csapatok. Ami a motorokat illeti, az érintettek az FIA-tól hármas feladatot kaptak: olcsóbbá és hangosabbá kell tenniük az erőforrásokat, emellett pedig olyan rendszert kell kialakítaniuk, melyben nem fordulhat elő, hogy bármely istálló is motor nélkül marad.

Jó esély mutatkozik arra, hogy 2017-től megemeljék a fogyasztás maximumértékét; arról azonban egyelőre nincs egyezség, hogy a költségcsökkentő intézkedéseket már jövőre vagy 2018-tól vezessék-e be. A német Auto Bild Motorsport úgy tudja, a Sauber, a Force India és a Red Bull semmi esetre sem akarja elfogadni a motorgyártók javaslatát, mely szerint 2018-tól 12 millió euróban maximálnák az erőforrások árát – ők azt szeretnék, ha a költségcsökkentés már 2017-től megvalósulna. A valódi problémát az jelenti, hogy e 12 milliós éves költség valójában csak egy alapcsomagra vonatkozna, melyhez még jókora pluszköltségek járulnának a meghibásodás esetén szükséges újabb erőforrások és a plusz kiszolgáló személyzet, valamint az üzem- és kenőanyagok fejlesztési költsége címén.

A két év múlva esedékes változtatásokról ugyanakkor egyszerű többséggel is döntést hozhatnak, azaz a három csapat ellenállása vélhetően kevés lesz a gyártók tervének meglékeléséhez.

Bizonytalan az is, mi lesz a 2017-es aerodinamikai megújulás sorsa. Az új szabályok részleteit már nagyrészt tisztázták, a McLaren koncepciója alapján szélesebb és nagyobb leszorítóerőt termelő autók érkezhetnek a következő szezonban, és bár a német lap szerint a McLarenen, a Red Bullon és a Toro Rossón kívül már a Ferrari is hajlik igent mondani a reformokra, a Mercedes az előzés problémájára hivatkozva továbbra is ellenzi azokat. Akárcsak a versenyzők, akik a közelmúltban többször is hangot adtak ezen véleményüknek. A kisebb gárdák eközben a megugró költségekre hivatkozva viszonyulnak kétkedve e változáshoz – ők abban az esetben hajlandóak csak igent mondani rájuk, ha a szabályok ezt követően 2020-ig már semmit sem változnak.

„Fontos hét áll a sportág előtt, következik a Stratégiai Csoport 2017-es szabályok elfogadásáról döntő ülése. Három nagydíjhétvége után elmondható, hogy a csapatok teljesítménye közelített egymáshoz, a versenyzés pedig nagyszerű volt. Meglátjuk, hogy a csoportunk úgy látja-e, érdemes megtartani a jól működő szabályrendszert” – nyilatkozta a keddi ülésről Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója.

Közeleg Ecclestone leváltásának ideje?

Az Auto Bild Motorsport szerint mindeközben egy ennél érdekesebb témája is lesz a keddi ülésnek: Bernie Ecclestone sorsa. A gyári csapatok érezhetően már jó ideje szeretnének még nagyobb hatalmat kapni a sportág irányításában, a FOM által megbízott Ecclestone pedig már egy éve küzd ezen törekvésük ellen. Kínában a hírek szerint a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne már azt is fölvetette, hogy tartsanak bizalmi szavazást az üzletember sorsáról – és aligha véletlen, hogy az olasz a napokban ismét arra figyelmeztetett, a sportágnak fel kell készülnie az Ecclestone utáni érára is.

A német lap szerint Marchionne felvetette a sportág többségi tulajdonosánál, a CVC-nél, hogy a brit helyét egy háromfejű szakértői testület vegye át, melyben egy jogász, egy marketingszakember és egy sportot jól ismerő szakember kapna szerepet. A marketinges szerepkörre Ecclestone régi barátját, Flavio Briatorét javasolta, ám az érintettek elutasították ötletét. Ami a sportos oldalt illeti, a pozícióra állítólag a GPDA elnökét, Alexander Wurz, a jelenleg szakkommentátorként dolgozó David Coulthard nevét is bedobták, de jó esélye lehet az irányító testületbe kerülni a Mercedes tanácsadójának és résztulajdonosának, Niki Laudának is.

Az Auto Bild Motorsport szerint az osztrákok háromszoros bajnokát még a mercedeses érdekütközés sem tántorítaná el az új szerepkörtől, mindenképpen szeretne komolyabb részt vállalni a sportági irányításból. Marchionnével folytatott kínai beszélgetésük során az olasz fölvetette, ennek érdekében lemondhatna résztulajdonáról.

FIA
Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#9 GreenHonda 2016. április 25. 22:25  
Wolverine:
Hogy mennyire gondolták komolyan a saját szériát nem tudom, de az biztos hogy nem bohóckodtak volna itt 40 millió euróból. Ha nem is indítanak saját szériát akkor is mindenképpen kiszállnak. Mellesleg ha blöff volt akkor igen jól sikerült blöff volt, Bernie meg Mosley beszartak rendesen :)

Mert azzal lett volna vége az F1-nek. A többi gyártó sem lett volna hülye. Ha ott nem nyernek (s, ahgoy tették is) lelépnek Honda,BMW,Toyota,Renault, meg még meg is valósult volna a széria, de inkább átjöttek volna Mosleyékhoz, mert ott tudta voolna nyerni.

Egyébként elmondták hogy Az F1 név értéke énagyon sokat ér és a pályákat sem tudták volna megszerezni

Berni és Max azért engedett már mert valami kompromisszumot szerettek volna, nem feltétlenül kell ilyenkor abeijedésre gondolni., volt ott egyéb dolog is a háttérben nem az új széria indítása az egyetlen fegyverük amit bevetettek volna biztos

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 22:26

ARPIKA
#8 ARPIKA 2016. április 25. 19:33  

"költségcsökkentő intézkedéseket" Ezt mar csinaltak egyszer. Meregdraga hajtoegyseggel alltak elo,viszont csokkentettek a fogyasztast. hol van a koltsegcsokkentes???
Lauda is mar egy ven trottyos. Ideje leleptetni.

Wolverine
#7 Wolverine 2016. április 25. 19:17  
GreenHonda:
Te meg tudod mekkora blöff volt a "nagy gyártók" saját soroazat ötlete?

Hogy mennyire gondolták komolyan a saját szériát nem tudom, de az biztos hogy nem bohóckodtak volna itt 40 millió euróból. Ha nem is indítanak saját szériát akkor is mindenképpen kiszállnak. Mellesleg ha blöff volt akkor igen jól sikerült blöff volt, Bernie meg Mosley beszartak rendesen :)

albutr
#6 albutr 2016. április 25. 19:00  
speed2006:
Csak Laudát ne!

+1

GreenHonda
#5 GreenHonda 2016. április 25. 18:48  
Wolverine:
Ugye tudod ha annó Ecclestone a vén náci mellé áll akkor már nem lenne Forma 1? Illetve lenne csak Hispania meg Caterham szintű csapatok bohóckodnának fizetős versenyzőkkel, huszadrangú pályákon.

Te meg tudod mekkora blöff volt a "nagy gyártók" saját soroazat ötlete?

Wolverine
#4 Wolverine 2016. április 25. 18:39  
GreenHonda:
Meg akarják venni a csapatok az F1et kb akkor már Lauda orientáltsága szerintem elhanyagolható..:D Marchione meg menjen Amerikába ne ide okoskodjon, ki ő itt? Ha már a csapatok vezetnék az F1-et akkor is jártasabb emberek égisze (Montezemolo) alatt kellene hogy történjen mindez nem egy ilyen marketingszakember elnökségén Mert Marchionne most a Ferrari elnöke nem jelenti azt hogy itt annyi mindenben jártas az F1-ben, Zetsche sem osztja itt az észt mert ő az elnök, Toto irányít F1-es témákban, mert ő itt is van a körforgásban. Természetesen nem elhanyagolható a főnök jelenléte, csak kissé provokatív egy "gyütt-ment" szavait itt hallgatni hogy Bernie-t l kéne távolítani. Sergionak köze nicns az F1-hez Mr. E-nek meg az egész élete Ecclestone i jó nagy idióta volt amikor nem állt ki Mosley mellé és a csaaptok kegyeit kereste az évtized első felében, már látjuk, szépen, külön eltávolítanak mindenkit a csapatok, van egy báb Todtunk, aki szintén egy orientáltságban van (Ferrari)

Ugye tudod ha annó Ecclestone a vén náci mellé áll akkor már nem lenne Forma 1? Illetve lenne csak Hispania meg Caterham szintű csapatok bohóckodnának fizetős versenyzőkkel, huszadrangú pályákon.

totopad
#3 totopad 2016. április 25. 18:15  

Nem lehetne valaki tök független embert iderakni? Akár Lauda, akár Horner, lenne, hajlana a léc a csapata irányába. Akkor már inkább Ross Brawn-t fűzzék meg, vagy valaki tök független személyt. Ennek így nem lenne semmi értelme!

GreenHonda
#2 GreenHonda 2016. április 25. 18:11  

Meg akarják venni a csapatok az F1et kb akkor már Lauda orientáltsága szerintem elhanyagolható..:D Marchione meg menjen Amerikába ne ide okoskodjon, ki ő itt? Ha már a csapatok vezetnék az F1-et akkor is jártasabb emberek égisze (Montezemolo) alatt kellene hogy történjen mindez nem egy ilyen marketingszakember elnökségén Mert Marchionne most a Ferrari elnöke nem jelenti azt hogy itt annyi mindenben jártas az F1-ben, Zetsche sem osztja itt az észt mert ő az elnök, Toto irányít F1-es témákban, mert ő itt is van a körforgásban. Természetesen nem elhanyagolható a főnök jelenléte, csak kissé provokatív egy "gyütt-ment" szavait itt hallgatni hogy Bernie-t l kéne távolítani. Sergionak köze nicns az F1-hez Mr. E-nek meg az egész élete

Ecclestone i jó nagy idióta volt amikor nem állt ki Mosley mellé és a csaaptok kegyeit kereste az évtized első felében, már látjuk, szépen, külön eltávolítanak mindenkit a csapatok, van egy báb Todtunk, aki szintén egy orientáltságban van (Ferrari)

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 18:12

speed2006
#1 speed2006 2016. április 25. 17:31  

Csak Laudát ne!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

22016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze

02016.10.23. 15:26

Amerikai Nagydíj – rajtrács

Innen várja a mezőny a lámpák szabad jelzését!