Laudát a Hunttal vívott csatájára emlékezteti Rosberg és Hamilton küzdelme

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 20. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy ösztönös bohém és egy higgadt racionalista csap össze a bajnoki címért. Niki Laudát saját James Hunttal vívott csatájára emlékezteti Nico Rosberg és Lewis Hamilton idei küzdelme.

Négy versennyel az idény vége előtt 33 pont választja el egymástól Nico Rosberget és Lewis Hamiltont a bajnoki tabellán. Küzdelmük következő állomását Austin jelenti – a pálya, amelyen egy éve eldőlt a bajnoki cím sorsa, és amelyen Rosberg veresége és annak módja új irányba fordította kettejük gyerekkoruk óta tartó küzdelmét.

Niki Laudát Rosberg 1976-os önmagára, a nyilvános szerepléseivel és életstílusával sokakat megbotránkoztató Hamilton pedig az akkori playboyra, James Huntra emlékezteti. „Ez olyan volt, mint manapság Hamilton és Rosberg küzdelme” – mesélte saját párharcukról a Press Association hírügynökségnek. „Az egyik így, a másik úgy éli az életét – hasonló volt a helyzet Jamesszel és velem is. Én próbáltam összeszedett maradni, az autómra fókuszálni, mindent jól csinálni. Ő meg könnyedén vette az életet, és másképp rakott rendbe mindent. Ő egyenes volt, bizarr és furcsa fickó, de nagyon jót tett a Forma–1-nek.”

James HuntA két bajnoki párharcban további közös vonás, hogy mindkét esetben közbeszóltak külső tényezők – még ha teljesen más jellegűek is. Többeknek meggyőződése, hogy Hamilton utcahosszal vezetné a bajnokságot, ha nem lett volna olyan sok műszaki hibája, a brit helyzete ilyen szempontból viszont inkább Laudáéval állítható párhuzamba. Az osztrák nürburgringi balesete idején még 26 pontos előnyben volt Hunttal szemben, majd két futamot is kihagyott, s csak így vált a végletekig kiélezetté kettejük küzdelme.

A mindent eldöntő fudzsi versenyen ráadásul elmaradt a csatájuk: a heves esőben Lauda úgy gondolta, nem versenyez, ezért két kör után kiállt. Huntnak így ölébe hullott az esély, már „csak” élnie kellett vele – és emlékezetes fölzárkózással meg is szerezte a bajnoki címet. „Azt kell mondjam, amikor megnyerte a világbajnokságot, úgy gondoltam, ő az egyetlen, aki megérdemli ezt. A sok hullámheggyel és hullámvölggyel, az ivással, ahogyan az életét élte a Forma–1-ben, én örültem a sikerének, és ezt meg is mondtam neki” – mesélte Lauda.

Nico Rosberg, Niki LaudaA Mercedes tanácsadója korábban hangsúlyozta, bárhogy is alakul versenyzői küzdelme, hiába kritizálják vagy nevezik szerencsésnek, Rosberg is megérdemelten lesz világbajnok. Addig viszont még van hátra négy hétvége, és a német jól tudja, ez idő alatt is kicsúszhat a kezei közül az irányítás. „Úgy versenyzem, mintha még mindig nulla nulla lenne az állás. Az előny őrizgetésével fel is hozhatjuk magunkra az ellenfelet. Én mindig csak akkor vagyok elégedett a nap végén, ha tudom, mindent megtettem a győzelemért” – fogalmazott a Sport Bildnek.

Azzal, hogy a Mercedes Szuzukában bebiztosította konstruktőri bajnoki címét, egy kicsit a nyomás is kisebb lett Rosbergék vállán: mostantól már koncentrálhatnak kizárólag az egyéni küzdelemre. Toto Wolff jelezte, biztosítják a teljesen szabad versenyzést. „Most már nincsenek csapatutasítások, sem korlátozások. Győzzön a jobb! Most a mi felelősségünk, hogy csakis kettőjükön múljon, hogy egy kerék a kerék elleni csata, és ne egy technikai hiba döntsön” – nyilatkozta a Bildnek.

Rosberg jelezte is: „Minden egyes versenyen olyan keményen fogok harcolni, amennyire csak lehetséges. Nem fogok visszavenni!”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. október 20. 22:45  

Azért 15-ben már rég megvolt a konstrüktőri Abu-ban (az egyéni is persze), de fostak eggyel lágyabbat feldobni Hamira... :D Győzzön a jobb.... persze.. Grat Rozinak. Hamitől meg ügyesen odadobta a címet. :) Szép színészkedés volt az idei év. :) (IS)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra