Lazítás helyett – tovább szigorít az FIA

írta: M4Sport
2016. július 09. 12:20
FOTÓ: ©xpbimages.com

Véget érnek a „mézeshetek”: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tovább szigorít a sokat kritizált rádiós szabályokon, a Motorsport információi szerint ugyanis a jövőben tényleges büntetés is adhat azoknak a csapatoknak, melyek megszegik az előírást.

A szövetség a Brit Nagydíj helyszínén tudatta a csapatokkal, a folytatásban komolyabb szankciót is adhat a rádiós szabályok megsértéséért (vagyis büntetéssel sújthatja azokat, akik tiltott információt közölnek pilótáikkal). Történt mindez azután, hogy a szigorú szabályok a kritikák középpontjába kerültek az azerbajdzsáni és az osztrák futam után.

Többen úgy vélték, az FIA már az év elején túl messzire ment a szabályok szigorításával; a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff például felvetette, lazíthatnának az előírásokon, hogy gördülékenyebb legyen a kommunikáció a csapatok és a versenyzők között. „Az FIA nehéz helyzetben van, mert nem tudni, hol a határ. Szerintem kicsit túllőttünk a célon ezekkel a korlátozásokkal. A lazítást Bernie (Ecclestone) javasolta – a versenyzők irányítása terén nem kellene, de ezen lehet” – utalt azokra a helyzetekre, melyekben az autó meghibásodására szeretnék felhívni a versenyzők figyelmét.

A csapatoknak azonban nem sikerült kiharcolniuk, hogy az FIA lazítson a szigoron (attól tartanak, hogy egy esetleges módosítással teret enged a kódolt üzenetek elterjedésének, melyek nem a balesetek megelőzését céloznák, noha a biztonság ürügyén címeznék őket a pilótáknak), sőt még messzebbre mennek. Véget vetnek ugyanis a türelmi időszaknak, azaz mostantól komoly szankciót róhatnak ki a szabálytalankodókra: áthajtásos, vagy időbüntetést.

„Voltak tárgyalások a csapatok és az FIA között” – számolt be a történtekről a McLaren-Honda versenyigazgatója, Éric Boullier. „Nagyobb szabadságot szerettünk volna, és azt akartunk, hogy valamivel tisztább legyen a kép, az FIA azonban egyértelművé tette, hogy nem fog változtatni a szabályokon” – folytatta a francia szakember. Arra egyébként, hogy hamarosan szigorodnak a szabályok a Williams technikai igazgatója, Pat Symonds már pénteken utalt, amikor egy interjúban megjegyezte, hamarosan véget érnek „a mézeshetek”.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához