Leállította a szélvédő fejlesztését a Red Bull

írta: M4Sport
2016. június 21. 13:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába a kezdeti lelkesedés és bizakodás, a Red Bull leállította a szélvédővel kapcsolatos fejlesztéseit. Egy félresikerült teszttel és a magas költségek állnak a háttérben.

Az FIA nemrégiben döntött arról, hogy a különböző megoldások alapos vizsgálata után egy továbbfejlesztett glória bevezetését teszi kötelezővé 2017-től. Bár Charlie Whiting eleinte pozitívan nyilatkozott a Red Bull által pár hónap alatt kifejlesztett szélvédőről, azt végül a szövetség félretette, mondván, még fejlesztésre szorul. De jelezték, 2018-ra újra megvitatják bevezetésének lehetőségét.

A háttérben az állt, hogy az újabb tesztek során nem várt probléma adódott. Miközben a szélvédő elég masszívnak bizonyult ahhoz, hogy ellenálljon egy nekicsapódó keréknek, egy sima baleset szimulálásánál a versenyzőt helyettesítő báb feje egyszerűen nekicsapódott az plexinek. Az FIA szerint ezért íveltebb kialakításra lenne szükség, mely nagyobb mozgásteret biztosít a versenyző fejének.

Csakhogy a Red Bull időközben jelezte, leállítja a szélvédő fejlesztését. Anyagi okokra hivatkoztak: már eddig is 250 ezer eurót költöttek a kutatásokra és gyártásra. „Jelenleg sok projektünk fut. Az aktuális autó mellett a 2017-es kocsit is fejlesztjük, továbbá ott van a szélesebb Pirelli-gumik teszteléséhez fejlesztett gép is, melynek augusztus első hetére kell elkészülnie. Egyszerűen nincs több kapacitásunk” – nyilatkozta az Auto Motor und Sportnak Christian Horner.

A csapatfőnök azt is jelezte, az FIA bizonytalansága miatt sem látták értelmét a kutatások folytatásának, de reményeik szerint a projektet hamarosan továbbviszi valaki – például egy versenyautók gyártásával foglalkozó cég.

Az osztrákok lelkesedése azonban aligha csak emiatt hagyott alább. Nyílt titok, hogy a szélvédő fejlesztésére részben annak reményében áldoztak időt és pénzt, hogy ha azt 2017-ben bevezetik, némi aerodinamikai előnyre tehetnek szert a riválisaikkal szemben. A megoldás tudniillik jóval nagyobb változást eredményezne ezen a téren, mint a glória – s mivel mindenkinél korábban kezdték el kutatni a hatásait, automatikusan lépéselőnybe kerülnének.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni