Lecseréli-e Massát vagy Bottast a Williams egy fizetős versenyzőre?

írta: M4Sport
2016. április 13. 11:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ez év végén a Williams mindkét versenyzőjének szerződése lejár, így az istálló hamarosan újra a kisebb költségvetéssel rendelkező résztvevők örök dilemmájával találja szembe magát: a pénz vagy a tehetség a fontosabb?

Miközben 2015 szinte alig hozott mozgolódást, az idei szezon ismét felrázhatja a versenyzőpiacot, mivel számos istálló számos versenyzőjének ez év végéig szól csak a szerződése. Nico Rosberg egyelőre nem foglalkozik a jövővel, Kimi Räikkönen helyére sokan áhítoznak, Max Verstappen az egyik legkelendőbb tagja a mezőnynek – de ezúttal a Williams is meghatározó résztvevője lehet az eseményeknek. „Érdekes székfoglalós játék lesz ez, mert sok versenyzőnek nem lesz szerződése” – jelentette ki a grove-iak helyettes csapatfőnöke, Claire Williams.

Ami őket illeti, Valtteri Bottast már az elmúlt két szezonban is esélyesnek tartották a Ferrari ülésére, és bár a Williams eddig szigorúan ragaszkodott saját neveléséhez, miután idén lejár a szerződésük, a finn maga dönthet arról, hisz-e még abban, hogy révbe érhet a fehér autóval. A 35 esztendős Felipe Massa mindeközben már pályafutása vége felé közeledik, és év elején jelezte, egyelőre nem gondolkodott el a hogyan továbbon, de döntését szintén nagyban befolyásolja majd csapata formája, valamint az is, miként változnak meg a szabályok 2017-ben.

A Williamsnek eközben más szempontokat is mérlegelnie kell. Bár az istálló éppen a héten adta hírül, hogy 2015-öt a megelőző évben produkált komoly veszteség után végre pozitív mérleggel zárta, büdzséjüket tekintve így sem rúghatnak labdába az igazi nagyok mellett. Tán ennek is köszönhető, hogy időről időre fölvetődik, újra úgynevezett fizetős versenyzőt alkalmazhatnak.

„Dönteni csapatként fogunk, ha eljön az ideje. Két autót két hetente a lehető legelőrébb látni – mindig ez az első számú célja a csapatunknak” – jelezte a Motorsport-Totalnak az alapító lánya. Majd azt azért elismerte, az is szempont náluk, hogy versenyzőik megfelelő háttérrel rendelkezzenek. „A versenyzőknek mindig szükségük van bizonyos anyagi háttérre. De az év vége felé mindenki előtt számos lehetőség áll majd” – utalt a várható nagy mozgolódásra.

Az elmúlt évben már pletykáltak arról, hogy a Williams már meg is találta az új Pastor Maldonadóját (a venezuelai szponzora, a PDVSA korábban nagy mértékben hozzájárult a költségvetésükhöz). Lance Stroll, a kanadai üzletember, Lawence Stroll fia már egy ideje segíti az istálló szimulátoros munkáját, s amióta tavaly a grove-i kapcsolatért elhagyta a Ferrari utánpótlás akadémiáját, fölvetődött, hogy ez csak az előzménye annak, hogy milliárdos édesapja új részvényesként vállaljon szerepet a csapatnál – hogy aztán fiának is állandó helyet biztosítson ott.

Mike O’Driscoll, a Williams-csoport ügyvezetője a héten azonban határozottan cáfolta, hogy ilyesmit készítenének elő. „Sosem beszéltünk Lawrence-szel a részvényekről, és jelenleg igen erős a részvényes struktúránk. Frank Williamsé a többségi tulajdon, Brad Hollingernek 15 százaléka van, míg Patrick Head továbbra is 10%-ot birtokol, a többi szabadon vásárolható. Sem Lawrence-szel, sem mással nem beszéltünk arról, hogy a csapatba fektessen” – jelentette ki.

A szponzoráció persze más kérdés, ám akárhogy is választanak, Williams hallani sem akar a „fizetős versenyző” kifejezésről. „Van abban valami rossz, ha egy tehetséges versenyző pénzt is hoz? Ez csak dupla szerencse! Ez a fajta kritika bizonyos versenyzőkre úgy tűnik, nem érvényes. Fernando Alonso is hoz pénzt a házhoz, mégsem kritizálja senki a csapatát, amiért alkalmazza őt” – mutatott rá a csapatfőnök-helyettes. O’Driscoll pedig hozzátette: „Manapság a szponzorok egyszerűen inkább érkeznek meg a versenyzőkön keresztül a Forma–1-be, mintsem a csapatokon keresztül.”

Az alapkérdésre adott valódi választ pedig majd megkapjuk a szezon hajrájában.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#4 trialboj 2016. április 13. 19:16  

Mintha Massanak is lettek volna valami komolyabb brazil támogatói, szóval ha ő megy aki tuti hogy olyan kell a helyére aki legalább annyit hoz majd.

Rocketfinger
#3 Rocketfinger 2016. április 13. 16:08  

ja, egyébként le kéne már szállni az Alonso fizetős versenyző c. történetről.
a fizetős versenyző az, aki a pénze nélkül nem kapna ülést. egy kétszeres vb nem fizetős versenyző. ő, mivel egy eladható termék, szponzorokat hoz a csapathoz, de a szponzor nélkül, saját jogon, a tehetségével és gyorsaságával is bekerülne az F1-be, ahogy megtörtént 15 évvel ezelőtt.
mintha a többi élversenyzőnek nem lennének szponzorai, mindig valahogy Alonso lesz a hivatkozási alap.

Janisf
#2 Janisf 2016. április 13. 12:58  

Azt hiszem Massa emelt fővel mehet nyugdíjba, ha úgy döntenek hogy nem hosszabbítják meg a szerződését.. Bottas személy szerint nekem csalódás.. Nincsenek villanások amiket várnánk tőle, sokadik éve, és nem látszik fejlődési tendencia... Egy Wherlein, Verstappen, Sainz, Kvyat, Ricciardo névsor mellett nagyon kevés esélye van bárhová is beülni...

Rocketfinger
#1 Rocketfinger 2016. április 13. 12:16  

IMHO Bottasnak kb annyi sansza van egy Ferraris szerződésre, mint mondjuk nekem. ami erősen a nullához konvergál.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához