Lefigyelve: Így trükközik a Mercedes a rajt előtti negyed órában

írta: M4Sport
2016. június 28. 11:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyszerű hókuszpókusznak tűnik, mégis mesteri fokon kell űzni ahhoz, hogy igazán profitálj belőle. A német Auto Motor und Sport kifigyelte, hogyan trükközik a gumik nagymesterévé váló Mercedes a verseny rajtja előtt!

Ha nem is olyan mértékben, mint 2012-ben, de egyre nyilvánvalóbb, hogy a gumik 2016-ban ismét hétvégéről hétvégére domináns tényezőt jelentenek az erőviszonyok alakulásában. A Ferrarinak számos alkalommal meggyűlt a baja az előző versenyeken a gumik munkára bírásával. Kimi Räikkönen rendszeresen küszködik felmelegítésükkel és melegen tartásukkal, Bakuban pedig mindkét vörös autó első leszorítóerejét növelni kellett (a végsebesség rovására), csak hogy működésre bírják az első gumikat.

A Red Bull az előző szezon második fele óta igazi gumimágusnak tűnt, s még év elején is mesterien kezelték a Pirelliket. Az előző két verseny azonban számukra is nagy pofonnal zárult: sem Kanadában sem Bakuban nem tudták olyan sokáig életben tartani a papucsokat, mint előzetesen tervezték, ami kompromisszumos stratégiát és hanyatló teljesítményt eredményezett.

A Mercedes eddig még egyszer sem esett igazán csapdába – jóllehet, megingásai neki is voltak (például a monacói esőben). Nyilvánvalónak tűnik, hogy jelenleg ők a legjobbak a gumikezelés terén (ki gondolta volna ezt a Michael Schumacherrel teljesített három szezonjuk idején…), és az Auto Motor und Sport most annak is utánajárt, mit tudhatnak, amit a riválisok még nem.

Jó teljesítményük alapját – a nagy leszorítóerőn és hatékony aerodinamikán, valamint a kiváló mechanikai tapadáson túl – a guminyomással való trükközés jelenti, melyről az elmúlt hétvégéken már sok szó esett. Nem ők az egyetlen csapat, amely próbálja manipulálni a Pirelli által előírt magas nyomásértékeket, s előmelegítési technikák segítségével növelni az abroncsok tapadását és élettartamát, de úgy tűnik, a trükközésben is ők járnak az élen.

A német szaklap munkatársai Bakuban a rajtrácson alaposan megfigyelték, hogyan készíti elő a brackley-i istálló a gumikat a versenyzésre, fotókat is készítettek használt megoldásaikról, s összevetették őket a Ferrari és a Red Bull előkészületeivel. A rajt előtti utolsó 15 perc történéseit figyelték, ám maga a folyamat már ezt megelőzően megkezdődik.

Mercedes

Amit a németek másképpen csinálnak

A trükközés előkészítéséhez mindenekelőtt speciális felnikre van szükség – ez jelenti a trükk lényegét. Ezek révén tetszés szerint lehet a kívánt módon hűteni vagy melegíteni a gumikat. A csapatok többsége apró lyukak segítségével növeli meg a felni felületét, mely ezáltal hatékonyabban vezeti el a fékezéskor keletkezett hőt, ami így a gumi helyett a levegőbe sugárzik – szinten tartva/csökkentve a hőmérséklettől függő nyomást is.

Ahhoz azonban, hogy e hűtési módszerek használhatók is legyenek, valahogyan „át kell verni” az FIA rendszerét, azaz el kell érni, hogy a mérések időpontjában még minden szabályos legyen. És itt jön a trükk második kulcslépése: a gumik túlmelegítése.

A szaklap megfigyelése szerint a Mercedeseknél már a garázs elhagyása előtt a lehető legjobban fölmelegítik a kerékagyakat, a tengelyeket és a fékeket. Amikor az autók felállnak a rajtkockájukra, lekerülnek a kerekek, és egy percen belül szénszálas anyagból készült borítással fedik le a fékeket és a tengelyeket, hogy megőrizzék azok hőjét. A fékekhez emellett 200 Celsius-fokos forró levegőt is vezetnek.

Erre azért van szükség, mert a Pirelli nemcsak a nyomásértékeket szabályozza, azt is meghatározza, mekkora hőmérsékleten melegíthetik a gumikat a kerékpaplanok alatt. Bakuban például maximum két órán keresztül „sülhettek” 80 Celsius-fokon, majd egy órán keresztül 110 Celsius-fokon. Azt a csapatok dönthetik el, mikor kezdik meg az előbbi és mikor az utóbbi hőfokon történő melegítést, ám ezen értékek fölé nem mehetnek, azaz a szükséges hőt alternatív módszerekkel kell a gumiba juttatniuk.

A Mercedeséhez hasonló megoldást a Red Bullnál is használnak, míg a Ferrarinál eközben a forró levegő fújásán kívül nem látni melegítő borításokat, ami arra utal, ők még nem teljesen fejtették meg, mit is csinál a nagy rivális.

Mercedes

Minden az utolsó 5 percről szól

Amikor a versenyirányítás kiadja az ötperces jelzést, mindennek a lehető legforróbbnak kell lennie ahhoz, hogy a rajt előtti pillanatokban a guminyomás és a hőmérsékletek megfelelőek legyenek. Tudniillik az FIA emberei a bemelegítő kör előtt 1-2 perccel végzik el a guminyomás mérését, és ha ekkor nem stimmel valami, az érintett versenyző bajba kerülhet. Az egész trükközés ezekről a mérés előtti pillanatokról szól tehát – a többit a speciális felnik már menet közben elintézik.

Szakértők szerint ha a paplanok alatt melegített gumik nem előmelegített kerékagyra kerülnének, percenként 0,1 psi-t veszítenének a belső nyomásukból a kihűlésük következtében – ezért is van szükség arra, hogy a kerék teljes környezetét a lehető legjobban fölhevítsék. „Ha a kezdő nyomás érték 21 psi, és a kereket egy forró kerékagyra teszed föl, gyorsan 22 psi-s nyomást érhetsz el vele, mielőtt az érték csökkenni kezd” – magyarázta egy meg nem nevezett bennfentes a német szaklapnak. Ha nincs ez a hevítés, értelemszerűen a csapatnak számolnia kell a kerékmelegítők levétele utáni kihűléssel is, azaz eleve magasabb kezdő nyomásértéket kell beállítania, mint trükköző riválisának.

„A gumi az utolsó öt percben legsebezhetőbb a guminyomás szempontjából. Emiatt mindent megteszel annak érdekében, hogy ebben az öt percben ne csökkenjen jelentősen a hőmérséklete. Ha a mérés időpontjában az előírt érték fölött vagy, a kezdőérték utána már csökkenhet. Tudod, hogy az a hőmennyiség, amit a fékekben, a tárcsákban, a kerékagyban tároltál, menet közben azonnal eltűnik majd. A hőmérséklet gyorsan esik száz fokot, és ezzel nagyjából egy psi-t veszítesz. A nyomás aztán úgy stabilizálódik az általad kívánt értéken, hogy ehhez igazítod a fékek és a felni hűtését” – magyarázta a szakember.

Majd azt is elmondta, ez az érték miért nem emelkedik aztán a gumik menet közbeni fölmelegedésével sem. „Minden egyes körben több gumi kopik le a felületről. Ez azt jelenti, hogy kevesebb gumid van, ami kevesebbet mozog, kevésbé melegszik. A nyomás ennek köszönhetően nem emelkedik tovább. Ez természetesen minden csapatnál így van, de e módszerrel te alacsonyabbról indulhatsz.”

Mercedes

Minél szigorúbb a Pirelli, a Mercedesnek annál jobb…

A trükköt nem alkalmazó csapatok nem véletlenül érezhetik úgy, eleve hátrányból indulnak. És bár a lehetőség számukra is adott arra, hogy kifejlesszék saját nyomásszabályzó módszereiket, mindez komoly pénzekbe kerül. A Mercedes a megoldást szintén alkalmazó kisebb csapatokkal szemben főként ennek köszönhetően kerül előnybe. Miközben a Force India például egyszerű eszközöket használ a gumik merevségének mérésére, a németeknek speciális tesztgépe van ugyanerre, így abroncsait a riválisnál jóval pontosabban készítheti fel.

Bár ők is alkalmaznak trükköket, technikai igazgatójuk, Andy Green szerint nem lenne rossz, ha az FIA bezárná a kaput a szabályok kijátszása előtt. „Ha betiltanák a melegítést, rendben lenne. Ez az egész egy csomó pénzbe kerül” – nyilatkozta.

Azok a csapatok, amelyek egyáltalán nem trükköznek a kezdő nyomásértékekkel, persze nem csak emiatt örülnének: komoly hátrányuk válna semmissé a tilalommal. Ők hiába indulnak ugyanis ugyanolyan nyomásértékről a rajt pillanatában, amikor autójuk mozgásba lendül, náluk a gumi lehűlése és ezáltal a nyomás csökkenése is elmarad.

Márpedig szakértők szerint 1 psi nyomáscsökkenéssel körönként 0,1 másodperc nyerhető. Minél kisebb a gumi belső nyomása, annál nagyobb annak futófelülete, mely ezáltal nemcsak nagyobb tapadást biztosít, de lassabban is kopik. A hátsó abroncsok esetében a futófelület nagysága ráadásul a kigyorsítások minőségét is meghatározza. Vagyis az apró különbség a verseny egészére nézve óriási differenciát eredményezhet.

Ráadásul abszurd módon minél magasabbra emeli a Pirelli a kezdő nyomásértékeket, a Mercedes és trükköző társai előnye annál nagyobb. Nem véletlen, hogy Monacóban az amúgy is esős és hideg pályán megszenvedtek a gumik munkára bírásával: miközben a korábbi helyszíneken alig-alig volt 20 psi alatt az elöl és hátul előírt minimális nyomásérték, az utcai pályán az eddigi legalacsonyabb értékeket (19,5 és 18 psi) írta elő az olasz gyártó…

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

khristiank
#17 khristiank 2016. június 29. 21:50  
guide:
A Pirelli ezeket az értékeket biztonsági okokból írta elő.Kötve hiszem,hogy ha egy újság rájön a turpisságra,a FIA meg nem vesz észre semmi.Az RB-t mindenért zaklatták,a Mercit miért nem?Kíváncsian várom a folytatást.

ezzel is, mint szinte mindennel kivárnak. megvárják míg minden csapat majdnem átveszi a dolgot és akkor fogják betiltani. lásd: williams futóműve, brawn dupla diffúzora, majd newey elsőszárnyai... stb stb stb...

khristiank
#16 khristiank 2016. június 29. 21:47  
sztárvorsz:
Szerintem itt leginkabb arrol van szo, hogy a szabalyok tobbe kevesbe valtozatlanok mar 3 eve, es elfogynak azok a teruletek, ahol komoly elonyt lehet kovacsolni. Jol mutatja ezt a mezony osszerazodasa is. Anno azi is egy ’trukk’ volt, ahogy a Mercedes elrendezte a turbot, meg az is, ahogy felepitette az orrkupot, hogy az atmenjen a toresteszten. Mostanra ezek mar nem kulissza titkok, maradtak az ilyen teruletek, mint a guminyomas. Ha idovel mindenki atveszi ezt is, mar ez sem trukkozesnek hat, hanem bevett szokasnak. Fontos amugy, hogy az eloirt parametereknek megfelelnek, szabalyos jelenleg amit csinalnak (gondolom futam alatt esoben egy sc fazis alatt amugy is szabalytalan volna az auto, ezert futam alatti allapotra nincs eloiras). A kulonbozo korlatozasokkal, amiket irtal, tobbel en sem ertek egyet. Valahol viszont kerek lenne a labda mindenkinek, es vegterre az volna legelol, aki a legtobbet kihozza a szabalyokbol.

most is az van legelöl...

guide
#15 guide 2016. június 28. 22:59  

A Pirelli ezeket az értékeket biztonsági okokból írta elő.Kötve hiszem,hogy ha egy újság rájön a turpisságra,a FIA meg nem vesz észre semmi.Az RB-t mindenért zaklatták,a Mercit miért nem?Kíváncsian várom a folytatást.

sztárvorsz
#14 sztárvorsz 2016. június 28. 19:36  
Janisf:
Az üzemanyag átfolyás szabályozás, a guminyomás érték szabályozás, a rádióforgalom idei szintű szigorítása, a motorfejlesztési korlátozás a token rendszerrel, a tesztkorlátozások, mind mind olyan dolog ami szerintem elvesz a sport értékéből... És emiatt olyan trükkök alkalmazására kényszerülnek a csapatok amik dollármilliókat emésztenek fel, és a megoldások egyértelműen a szabályosság kereteit feszegeti, sőt szigorúan nézve akkor amikor az előírástól eltérő paramétereket érnek el különféle megoldásokkal akkor az bizony nevezhetjük trükközésnek.

Szerintem itt leginkabb arrol van szo, hogy a szabalyok tobbe kevesbe valtozatlanok mar 3 eve, es elfogynak azok a teruletek, ahol komoly elonyt lehet kovacsolni. Jol mutatja ezt a mezony osszerazodasa is. Anno azi is egy ’trukk’ volt, ahogy a Mercedes elrendezte a turbot, meg az is, ahogy felepitette az orrkupot, hogy az atmenjen a toresteszten. Mostanra ezek mar nem kulissza titkok, maradtak az ilyen teruletek, mint a guminyomas. Ha idovel mindenki atveszi ezt is, mar ez sem trukkozesnek hat, hanem bevett szokasnak. Fontos amugy, hogy az eloirt parametereknek megfelelnek, szabalyos jelenleg amit csinalnak (gondolom futam alatt esoben egy sc fazis alatt amugy is szabalytalan volna az auto, ezert futam alatti allapotra nincs eloiras). A kulonbozo korlatozasokkal, amiket irtal, tobbel en sem ertek egyet. Valahol viszont kerek lenne a labda mindenkinek, es vegterre az volna legelol, aki a legtobbet kihozza a szabalyokbol.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 19:38

Go.Michael
#13 Go.Michael 2016. június 28. 17:13  
ernike:
Tudnak ők már régen erről, mindenki tud. A sajtóban is megjelent ez már hetekkel ezelőtt. Sőt elvileg 2 futam óta ők is csinálják, csak ugye ezt is tökéletesíteni kell mint minden mást.

Reméljük a legjobbakat! Csak nehogy túlfőzzék mint tavaly Kiminek a papucsokat! :-)

ernike
#12 ernike 2016. június 28. 16:28  
Go.Michael:
Ez mind baromi érdekes, de ez a lyukazás a felnin nem éppen szabály ellenes? Konkrétan Wéber mondta egyik futamon vagy edzésen, hogy csak úgy nem lyukasztanak felniket, mert ezeket szabály írja elő. Egy dologban reménykedek, ezt a cikket nem most olvassa a ferrari és most hétvégére már elő állnak ők is hasonló megoldással.

Tudnak ők már régen erről, mindenki tud. A sajtóban is megjelent ez már hetekkel ezelőtt. Sőt elvileg 2 futam óta ők is csinálják, csak ugye ezt is tökéletesíteni kell mint minden mást.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 16:29

Go.Michael
#11 Go.Michael 2016. június 28. 16:12  

Ez mind baromi érdekes, de ez a lyukazás a felnin nem éppen szabály ellenes? Konkrétan Wéber mondta egyik futamon vagy edzésen, hogy csak úgy nem lyukasztanak felniket, mert ezeket szabály írja elő.
Egy dologban reménykedek, ezt a cikket nem most olvassa a ferrari és most hétvégére már elő állnak ők is hasonló megoldással.

Janisf
#10 Janisf 2016. június 28. 15:48  
Sebees:
Nem tudom az eredeti szöveg hogy hangzott, de a trükközés a magyar nyelvben valami negatív, szabálytalan, törvénytelen, csak nincs tetten érve. Ebben az esetben viszont betartják a szabályokat, csak igyekeznek számukra előnyös helyzetet teremteni. Nem trükközésről van szó tehát, hanem kreativitásról ami nagy különbség.

Az üzemanyag átfolyás szabályozás, a guminyomás érték szabályozás, a rádióforgalom idei szintű szigorítása, a motorfejlesztési korlátozás a token rendszerrel, a tesztkorlátozások, mind mind olyan dolog ami szerintem elvesz a sport értékéből... És emiatt olyan trükkök alkalmazására kényszerülnek a csapatok amik dollármilliókat emésztenek fel, és a megoldások egyértelműen a szabályosság kereteit feszegeti, sőt szigorúan nézve akkor amikor az előírástól eltérő paramétereket érnek el különféle megoldásokkal akkor az bizony nevezhetjük trükközésnek.

Paberto
#9 Paberto 2016. június 28. 15:43  

Ez szep es jo, csak az egy kuplung karos rendszerrel is kezdhetnenek mar valamit...

Sebees
#8 Sebees 2016. június 28. 14:13  

Nem tudom az eredeti szöveg hogy hangzott, de a trükközés a magyar nyelvben valami negatív, szabálytalan, törvénytelen, csak nincs tetten érve. Ebben az esetben viszont betartják a szabályokat, csak igyekeznek számukra előnyös helyzetet teremteni. Nem trükközésről van szó tehát, hanem kreativitásról ami nagy különbség.

KIMI AND THE RED POWER
#7 KIMI AND THE RED POWER 2016. június 28. 13:04  
ernike:
Nem értem ezzel mire akarsz kilyukadni. Idejutott a sport hogy a gyártók már megint kijátsszák és teljes hülyét csinálnak a szabályalkotókból? Még jó hogy így van mert ez régen is így volt. Még jó hogy zseniális kreatív mérnökök vannak az F1-ben. Alapból nem kellene a Pirellinek minimum nyomást meghatároznia. Mindenki menjen úgy ahogy akar, kezelje a gumikat úgy ahogy akarja.

A Pirellinek az a célja, hogy a versenyeken a nagy táblákra Pirelli legyen írva (vagy vetítve) és ne azzal legyen tele a sajtó, hogy lutrivá vált a verseny, mert a mezőny fele váratlanul defektet kapott. Amíg egy gyártó van addig ez nem is fog változni. Ha jönne egy Michelin vagy akárki, ami miatt az olaszok versenyre lennének kényszerítve, onnantól rögtön nem látnánk ilyen szánalmas jeleneteket, és többek között nem lennének olyan ultralágyak se amikkel reggeltől estig elautózgatnak.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 13:15

sztárvorsz
#6 sztárvorsz 2016. június 28. 13:01  

Ez pont ugyanolyan mint az RB hajlekony szarnya volt. Verseny alatt minden elem hajlik formalodik kicsit, meg a homerseklet is valtozik - a nyomas is. Az nem csalas, hogy ezeket a tenyezoket kepesek iranyitani, inkabb mernoki zsenialitas.

F1890
#5 F1890 2016. június 28. 12:58  

latszik h fingod sincs az f1 multjarol kulonben nem irnal suletlensegeket. regen is ugyanez volt sot nagyobb dolgokkal trukkoztek. az a rossz az ilyen kommentekkel h uszitjak a tobbi hozzanemertot es elkezdodik globalis szinten az ostoba alaptalan fikazas. sok hibaja van az f1nek de semmivel sem masabbak az ilyen stiklik mint 40 eve

ernike
#4 ernike 2016. június 28. 12:31  
Vorosgebe:
Ide jutott az a sport, amit valaha a hősök és az igazi küzdelem jellemzett?!!! Nem csoda, hogy már csak minden 3. futamnál kapcsoljuk be a tv-t a haverokkal, és azt se nézzük végig. Még pár év és xbox vb lesz.

Nem értem ezzel mire akarsz kilyukadni. Idejutott a sport hogy a gyártók már megint kijátsszák és teljes hülyét csinálnak a szabályalkotókból? Még jó hogy így van mert ez régen is így volt. Még jó hogy zseniális kreatív mérnökök vannak az F1-ben. Alapból nem kellene a Pirellinek minimum nyomást meghatároznia. Mindenki menjen úgy ahogy akar, kezelje a gumikat úgy ahogy akarja.

Utoljára módosítva: 2016. június 28. 12:32

Vorosgebe
#3 Vorosgebe 2016. június 28. 12:22  

Ide jutott az a sport, amit valaha a hősök és az igazi küzdelem jellemzett?!!! Nem csoda, hogy már csak minden 3. futamnál kapcsoljuk be a tv-t a haverokkal, és azt se nézzük végig. Még pár év és xbox vb lesz.

ernike
#2 ernike 2016. június 28. 12:21  
easyleft:
a hétvégétöl elvileg becsukják ezt a kiskaput nem? erröl még egy bekezdést irhattatok volna milyen hatása lesz erre a trükkre.

Ezt az infót hiányolom én is. Annyira egyszerű volna ezt a trükközést is megakadályozni de az FIA megint lassan reagál. Most akkor lesz vizsgálati módszer változtatás van nem a hétvégén?

easyleft
#1 easyleft 2016. június 28. 12:17  

a hétvégétöl elvileg becsukják ezt a kiskaput nem? erröl még egy bekezdést irhattatok volna milyen hatása lesz erre a trükkre.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt