„Legyenek lazábbak, vagy szigorúbbak!”

írta: M4Sport
2016. augusztus 05. 15:41
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Mercedes és a Red Bull sem elégedett a pályaelhagyásokra vonatkozó szigorú szabályokkal: Toto Wolff mindenképpen enyhítene az előírásokon, Christian Horner szerint pedig a lényeg az, hogy azok egyszerűek legyenek.

A szezon második felében komoly hangsúly került a pálya elhagyására és a kanyarok kiszélesítésére. Nemrég az F1 elöljárói is egyeztettek az ide vonatkozó előírásokról, változás azonban nem történt, noha a találkozón még az is felmerült, teljes szabadságot adnak a pilótáknak. Erről azonban az FIA hallani sem akart; ők ragaszkodnak ahhoz, hogy a pálya határait a fehér vonalak jelölik.

A csapatvezetők többsége azonban ragaszkodik a tárgyaláson képviselt állásponthoz. „Ha fal, vagy kavicságy helyett aszfaltozott bukótér van a kanyarok mellett, miért ne használhatnák a leggyorsabb ívet? Mit számít ez?” – teszi fel a kérdést a Mercedest képviselő Toto Wolff. „Millió mérföldes aszfaltozott bukótereink vannak, és egyre látványtalanabb az egész. Mi meg csodálkozunk rajta, miért lankad az érdeklődés. Szerintem, használják a leggyorsabb versenyívet!”

„Persze ha veszélyes a dolog, mert közel vannak a falak, vagy valaki veszélyesen tér vissza a pályára, akkor foglalkozhatnak az egyedi esetekkel. Más esetekben viszont engedjék, hogy úgy versenyezzenek, ahogy tetszik. Ezzel még látványosabb is lesz a dolog. Ha mindig nekiállunk elemezni, hogy valaki két centivel elhagyta a vonalat, és annak a valakinek el kell venni a körét, akkor annak nem lesz jó vége. Ez nem távolugrás, ahol két centi miatt érvényteleníthetik az ugrást. Egy hat kilométeres pályán ez nem jelent különbséget” – magyarázta az osztrák szakember.

A napokban a Red Bull csapatvezetője is hasonló gondolatokat fogalmazott meg, igaz, ő nem foglalt ennyire egyértelműen állást a szigor feloldása mellett. Szerinte az a legfontosabb, hogy az F1 vezetői egyszerű szabályokat hozzanak. „Az a legnagyobb baj, hogy kanyaronként szabályozzák. Engem ez bosszant, és valami egyszerűbbet szeretnék” – mondta Horner. „Ott a fehér vonal a pálya körül. Egyszerű megoldás lehetne, hogy ha négy kerékkel átléped azt, akkor kinn voltál. Más sportokban ez így működik, legyen szó a labdáról, vagy a sportolók lábáról” – jelezte.

„Vonakodnak ezt meglépni, rendben, de ha ezt nem akarják elfogadni, akkor viszont engedjék, hogy a versenyzők kihasználhassák a rendelkezésükre álló teret. Nem hozhatunk szabályt az első kanyarra, és egy másikat a tizenhetedikre. Ez még nekünk, a boxban dolgozónak is bonyolult, nemhogy a rajongóknak. Szerintem ez így nem tiszta, hagynunk kellene ezt a rendszert. Vagy legyen valami egyszerű szabály, vagy hagyjuk a pilótákat, hogy úgy vezessenek, ahogy nekik tetszik” – folytatta.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#5 Denis Hunter 2016. augusztus 07. 19:03  

Olyan szigoruan kellene venni ezt, mint a boxbol kihajtasnal amikor "megcsipik" a feher vonalat. Itt is minden esetben bunti, aztan megtanulnak kanyarodni rendesen. Nehany esetben lehetne csak eltekinteni a palyaelhagyasos buntit, ha valoban kicsuszik valaki es lathatoan idot veszit, vagy ha kiszoritjak, esetleg muszaki hiba/elengedes

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. augusztus 07. 18:59  

egyertelmu, hogy szigoritani kellene, nem engedni. Mi lenne, ha a 400at valaki a fuvon futna le, mert csak levagta a kanyart?
Kivancsi lennek a telemetria, vagy csak a sima megtett tav mero mit mutatna kulonbozo versenyzoknel, mekkora az elteres, vagy egyaltalan van-e? Lehet valaki (aki nem korhatranyban van) meg sem futja a versenytavot, mert olyan iveket hasznal :D

plman
#3 plman 2016. augusztus 07. 11:22  

Igazából én sem értem ezt a mizériát. van egy fehér vonal ami a pályát jelzi. ezen belül kell maradni. aki lemegy a pályáról annak ugrott a köre időmérő esetén. futamon pedig 3 figyelmeztetés után egy boxáthajtás. ennyi.
Azt sem értem továbbá, hogy "nem szerez vele előnyt" dumával miért engedik némely kanyarban, hogy a versenyzők lemenjenek a pályáról. Valamint a versenyzők reakcióját se értem, azért sírnak mert a pályán kéne maradni? ez is vicces egy kicsit.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 07. 11:30

KIMI AND THE RED POWER
#2 KIMI AND THE RED POWER 2016. augusztus 07. 09:51  

Valaki elmesélhetné, hogy mit kell azon túlmisztifikálni, hogy van 2 fehér vonal amiken belül kell maradni? Legutóbb is kiengedték őket az első kanyar külsőjére, ami sorra verte szét a padlókat...

speed2006
#1 speed2006 2016. augusztus 06. 13:37  

Akkor már miért ne legyen egy 2x2 km-es aszfaltozott tér, bójákkal? Minek a pálya szélét jelző fehér csík? Sőt célvonal se kell. Mindenki menjen amerre akar, csak meglegyen a 300km. :D
Vissza a sóderágyat meg a rendes füvet!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt