Lélegzetelállító előrelépést jósolnak a szélcsatornák

írta: M4Sport
2016. október 12. 11:12
FOTÓ: ©Ferrari

Sebastian Vettel nem tapasztalt túl nagy különbséget a mostani és a 2017-re fejlesztett abroncsok között. Minden az autókon fog múlni? A Williams technikai igazgatója alig hisz a szemének, amikor a jövő évi versenygépük adatait látja…

A Pirelli már javában teszteli a következő szezonra fejlesztett szélesebb abroncsait. Összesen 5 másodperces gyorsulást jósolnak 2017-re, s a gumikat már kipróbáló versenyzők eddig arról számoltak be, hogy a következő szezon autóit nagy kihívás lesz majd vezetni a megnövekedő tapadás miatt.

Sébastien Buemihoz és Pascal Wehrleinhez képest Sebastian Vettel azonban igencsak visszafogott ilyen szempontból. Nyilatkozata a korábbi beszámolókhoz viszonyítva szinte már kiábrándítóan hat. „A gumik a tapadásukat tekintve nagyon hasonlóak a mostaniakhoz, talán valamivel jobbak” – fogalmazott nem túl meggyőzően. Figyelmeztetett azonban: „Egy átmeneti autóval nem igazán van értelme az összehasonlításnak. Mindenesetre úgy tűnik, jó irányba haladunk. Még korai értékelni, sok még a teendőnk. Nagyon várom már az utolsó, abu-dzabi tesztet.

Hogy milyen teljesítményt nyújtanak majd az új gumik, valójában tehát az autókon fog múlni – az átalakított tesztautók pedig a leszorítóerő tekintetében a hírek szerint igencsak gyengén sikerültek a 2017-es mércével mérve.

A mérnökök csak dörzsölik a szemüket az adatok láttán

2017Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója Vettelnél nagyobb lelkesedéssel beszélt az új autókról – szavai pedig azt sugallják, nemcsak a versenyzők, alighanem a mérnökök is jobban fognak szórakozni az új aerodinamikai szabályokkal. „Egyszerűen lélegzetelállító előrelépéseket érünk el a szélcsatornában” – jelentette ki. „Elolvasva a napi jelentéseket, sokszor el sem tudom hinni, mennyi leszorítóerőt találtunk!”

Symonds persze hozzátette, a mostani fejlődés már távolról sem akkora, mint a munka kezdetekor, „de még mindig figyelemreméltó”. „Általában vannak céljaink, melyeket aerodinamikai szempontból szeretnénk elérni. De a következő szezonra nincsenek ilyen célok. Azt sem tudjuk, hová visz az utunk, amíg nem kezdődnek el a tesztek!”

Emiatt pedig azt sem igazán tudják megítélni, a mai szemmel hatalmasnak vélt előrelépés egyáltalán előrelépést jelent-e az erőviszonyok terén. Ilyen szempontból nem a számok, sokkal inkább a riválisokhoz való viszonyítás a mérvadó. „Nem hinném, hogy egyszerűen csak úgy előrelépnénk. Biztosra veszem, hogy más szélcsatornákban is ugyanez történik jelenleg, tehát minden relatív.”

Az egyik legnagyobb fejtörést a szélesebbé váló gumik jelentik a csapatok számára: alaposan át kell gondolniuk, az azoknál keletkező zavaros légáramlatokat milyen módon kezeljék. „Emellett a legtöbb csapatnak a felfüggesztés geometriáját is át kell terveznie, valamint a fékhűtést is. És a szezon első felében még nagyon sok változás lesz az autókon” – jósolta.

Úgy tartják, a 2017-es változások elsősorban a vastagabb pénztárcájú nagyoknak kedvez, mivel nekik módjukban áll párhuzamosan több ötletet is alaposan körbejárni, miközben a kicsiknek el kell dönteniük, mire költik pénzüket, s utána már végig kell járniuk azt az utat. Pat Symonds azonban nem hiszi, hogy a szegényebb gárdák emiatt esélytelenül vágnának neki az új korszaknak. „Ma a csapatok már nem használhatnak megállás nélkül egyszerre két szélcsatornát, miközben a többieknek erre nincs módjuk. Ma hatvanöt szélcsatornában eltöltött óra engedélyezett hetente, és ez mindenkire vonatkozik.”

A különbséget inkább a készülés hogyanja jelentheti. „Minél később kerül sor a gyártásra, annál jobb a helyzet. És ez a nagyok mellett szól, akik egyszerűen több pénzt tudnak elkölteni erre. Mi mindent azért gyártunk magunk, mert úgy olcsóbb, nem azért, mert úgy hisszük, mi jobban tudjuk csinálni. Így senkinek sem kell fizetnünk érte, viszont ezzel a gyártási idő is megnő” – fogalmazott. A Mercedeshez hasonló gárdáknak efféle gondjuk nincs: ha kevés idő áll rendelkezésükre a kitolt fejlesztések miatt, egyszerűen csak kifizetnek egy beszállítót, aki segít nekik abban, hogy időre elkészüljenek.

Oszd meg!

40 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#40 cybergyerek 2016. október 13. 18:57  
Vito:
Dehogynem. Michelin!!!! Ès mèg azok a rohadt gumitörmelèkek is megszünnènek.

én annyira már nem vagyok oda a michelinért sem, látva amit idén műveltek a motogp-ben...

Thibczy
#39 Thibczy 2016. október 13. 18:13  
Vito:
Dehogynem. Michelin!!!! Ès mèg azok a rohadt gumitörmelèkek is megszünnènek.

Nem akarom védeni a Pirellit, de ilyen kevés teszt mellett lehetetlen teljesíteni a csapatok és az FIA elvárásait. Anno amikor a Michelin itt volt, a csapatok orrba-szájba teszteltek egész évben, most pedig a 16 nap téli tesztet először 12-re, aztán 8 napra redukálták. Az autók pedig ebben az érában kb. 2-3 mp-et is gyorsulnak pályától függően a tavalyi évhez képest, így sokszor azok az adatok semmit nem jelentenek. Ha pedig a Pirelli teszteket akar, akkor a csapatok meg húzzák a szájukat, mert drága.

Vito
#38 Vito 2016. október 13. 10:47  
Zasalamel:
Arról nem a Pirelli tehet, hogy gyorsan kopó gumikat kért az FIA. Továbbá hidd el baromi nehéz majdnem vaktában eltalálni az adott konstrukció alatt megfelelően működő gumikeveréket úgy h ne kopjon el gyorsan de ne legyen tartós se, emellett évente radikálisan változnak a konstrukciók is. Tartós gumikkal meg még inkább unalomba fulladna a verseny (lásd 2010). Ha Pirelli kivonul az F1-ből nem lesz még egy olyan gumicég amelyik bevállalná ezeket a gyorsan kopó keverékeket.

Dehogynem. Michelin!!!! Ès mèg azok a rohadt gumitörmelèkek is megszünnènek.

fagyi
#37 fagyi 2016. október 13. 00:01  
Zasalamel:
Egyébként a tankolást én is visszahozatnám, de csak gyorsan kopó gumikkal, így elkerülhető h beragadjanak egy full telitankos autó mögé.

Elkepzelheto, h a drs is eleg lenne hozza. Ha jol emlekszem, ilyen kombo, h tankolas es drs nem volt meg. De ezt a drst is ki kene iktatni vhogy.

speed2006
#36 speed2006 2016. október 12. 22:08  
sába:
Régen kb. versenyenként dobták az autókba az új motorokat, most meg 5 használható el bünti nélkül 21 futam alatt.

Olcsóbb sem volt, az akkori viszonyokhoz képest. Akkor sem a csórók sportja volt. Mégis volt akinek nem gyári csapatként sikerült a csúcsra jutni. Volt kreativitás, lehetett is alkalmazni, ma meg a szabályok miatt csak a rinyálás megy hogy kis csapat meg hogy nekik ez drága, ezért a nagyok is vegyenek vissza. PFFFFF

Thibczy
#35 Thibczy 2016. október 12. 21:56  
sába:
Régen kb. versenyenként dobták az autókba az új motorokat, most meg 5 használható el bünti nélkül 21 futam alatt.

Ez igaz. 2005-ben vezették be, hogy egy motornak egymást követően versenyhétvégét kell kibírnia, de akkor még a szabadedzések nem számítottak bele. A másik oldalon viszont nem is volt ennyire profi a sport. Nem voltak ennyire fejlettek a tervezéshez használt szimulációk, nem voltak ennyire profik a gyártósorok és nem is fordítottak ekkora igényt a minőségbiztosításra, mivel nem kellett 4000 km-t megtennie egy motornak, igaz, gyakrabban is mentek tönkre a motorok.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 21:56

GreenHonda
#34 GreenHonda 2016. október 12. 21:51  

Van egy olyan sejtésem, hogy ami nekünk, külső szemlélőként izgalmas lenne, az vezetésben nem élvezetes. Ami pedig élvezetes a versenyzésben, az nem hozna izgalmakat.

Túl sok tényezőtől függ, mennyire sikerül jól egy szezon vagy futam, és a megítélések is homályosak. Először is mérlegelésünket az egész mezőnyre kellene kivetíteni, most úgy nézem, szerencsére itt többen ezt tették, azonban sokan csak a vb és a győzelemért vívott csatát nézik, azért van mindenért rinyálás.

Ti akik itt kommenteltetek, nektek még létre is lehet hozni egy megfelelő szabályrendszert, csak sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 21:51

Zasalamel
#33 Zasalamel 2016. október 12. 21:09  
fagyi:
Hát igen, de mar a keres is abszurd, ha ugy nezzuk. Miert nem keri azt az FIA, h gyartonkent 3bol 2motor a verseny vege fele robbanjon szet, h legyen izgalom. :D meg tán a manor is nyerhetne xD JK

Egyébként a tankolást én is visszahozatnám, de csak gyorsan kopó gumikkal, így elkerülhető h beragadjanak egy full telitankos autó mögé.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 21:10

fagyi
#32 fagyi 2016. október 12. 20:56  
Zasalamel:
Arról nem a Pirelli tehet, hogy gyorsan kopó gumikat kért az FIA. Továbbá hidd el baromi nehéz majdnem vaktában eltalálni az adott konstrukció alatt megfelelően működő gumikeveréket úgy h ne kopjon el gyorsan de ne legyen tartós se, emellett évente radikálisan változnak a konstrukciók is. Tartós gumikkal meg még inkább unalomba fulladna a verseny (lásd 2010). Ha Pirelli kivonul az F1-ből nem lesz még egy olyan gumicég amelyik bevállalná ezeket a gyorsan kopó keverékeket.

Hát igen, de mar a keres is abszurd, ha ugy nezzuk. Miert nem keri azt az FIA, h gyartonkent 3bol 2motor a verseny vege fele robbanjon szet, h legyen izgalom. :D meg tán a manor is nyerhetne xD

JK

Zasalamel
#31 Zasalamel 2016. október 12. 20:33  
sába:
Ami ezt a sz*r perellit illeti, nem elég, hogy gyorsan kopnak és kb. terhelni alig lehet, ráadásul 5 kör után olyan gumitörmelék hegy van az ideáli íven kívül, hogy senki nem merészkedik le róla, mert körökre gallyra vágja a gumikat ha összeszednek pár darabot. Lehet itt építeni a különféle konstrukciókat, ha nincs alattuk gumi, ha meg van határozva az üzemanyag átfolyás, lassan 3 motorral kell végig nyomatni az egész szezont, stb.

Arról nem a Pirelli tehet, hogy gyorsan kopó gumikat kért az FIA. Továbbá hidd el baromi nehéz majdnem vaktában eltalálni az adott konstrukció alatt megfelelően működő gumikeveréket úgy h ne kopjon el gyorsan de ne legyen tartós se, emellett évente radikálisan változnak a konstrukciók is.
Tartós gumikkal meg még inkább unalomba fulladna a verseny (lásd 2010). Ha Pirelli kivonul az F1-ből nem lesz még egy olyan gumicég amelyik bevállalná ezeket a gyorsan kopó keverékeket.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 20:34

speed2006
#30 speed2006 2016. október 12. 20:23  
sába:
Régen kb. versenyenként dobták az autókba az új motorokat, most meg 5 használható el bünti nélkül 21 futam alatt.

Olcsóbb sem volt, az akkori viszonyokhoz képest. Akkor sem a csórók sportja volt. Mégis volt akinek nem gyári csapatként sikerült a csúcsra jutni. Volt kreativitás, lehetett is alkalmazni, ma meg a szabályok miatt csak a rinyálás megy hogy kis csapat meg hogy nekik ez drága, ezért a nagyok is vegyenek vissza. PFFFFF

sába
#29 sába 2016. október 12. 19:33  
Thibczy:
Nem tudom nézted-e az F1-et a V10-es korszakban, vagy 2006 és 2008 között. Na pont az az érzés hiányzik nálam a versenyeken. Akkor a határokat feszegették, ma csak vánszorognak. Egy kis összehasonlítás Sepangból: 2006: Pole: Fisichella 1:33.840 (Button Q2 1:33.527) FL: Alonso 1:34.803 Winner: Fisichella 1:30:40.529 2016: Pole: Hamilton 1:32.850 FL: Rosberg 1:36.424 Winner: Ricciardo 1:37:12.776 Na ezzel van a bajom. Igaz, hogy idén a VSC-k miatt volt némi veszteség, illetve Hamilton kiesett az élről, de ha ezeket levonnánk kb. így is 2 kör hátránnyal összemérhető időveszteséget jelent csak az élen, úgy, hogy ezek az autók a gyorsabbak.

Régen kb. versenyenként dobták az autókba az új motorokat, most meg 5 használható el bünti nélkül 21 futam alatt.

sába
#28 sába 2016. október 12. 19:29  

Ami ezt a sz*r perellit illeti, nem elég, hogy gyorsan kopnak és kb. terhelni alig lehet, ráadásul 5 kör után olyan gumitörmelék hegy van az ideáli íven kívül, hogy senki nem merészkedik le róla, mert körökre gallyra vágja a gumikat ha összeszednek pár darabot.
Lehet itt építeni a különféle konstrukciókat, ha nincs alattuk gumi, ha meg van határozva az üzemanyag átfolyás, lassan 3 motorral kell végig nyomatni az egész szezont, stb.

fagyi
#27 fagyi 2016. október 12. 18:58  
jtfan:
Jó alap volt a későbbiekre.

+1

Szerintem a mai napig rágnák a kefét, hogy miért nem működik a Pirelli. MSC-vel sem sikerült megoldani, pedig egy körön már alakult a gép. Ahhoz is idő kellett.

Brawn kibulizta a Mercinek. Kb ennyi a történet. Lehet szépíteni, meg más szögből venni a dolgokat, de ez van. MSC nem keveset tesztelt versenyeken, mind hiába kb. mert impotens volt a Mercedes a Pirellire.

De abbahagytam :D

fagyi
#26 fagyi 2016. október 12. 18:50  
Thibczy:
Attól tartok, hogy a versenyre kb. minden marad a régiben, mert a szar Pirellik úgyse fogják bírni a tempót. Kvalin már most is simán hozzák a 2000-es évek közepén futott időket, a probléma az, hogy a versenyen meg kb. GP2-es tempóban vánszorognak a pályán. Inkább a tankolást kellett volna visszahozni.

Hasonlóan látom Én is.

A pirellitől én sem várok versenygumit, max ilyen 4 kanyarosra fognak tudni felfejlődni, aztán hozd ki a legtöbbet belőle.

Nem igaz, hogy nem látják, hogy mennyit vesz el a gumi a teljesítményből.

jtfan
#25 jtfan 2016. október 12. 17:33  
F1890:
ez talán még igaz is volt 2013-ra, de nem a többi 3 évre

Jó alap volt a későbbiekre.

F1890
#24 F1890 2016. október 12. 17:08  
jtfan:
Oké, de rajtam ne kérd számon. Szerintem nem véletlen hogy Merci a bundás gumiteszt után lépett a győzelem útjára. Ugyebár megoldotta a gumikopást.

ez talán még igaz is volt 2013-ra, de nem a többi 3 évre

Thibczy
#23 Thibczy 2016. október 12. 16:47  
jtfan:
Erre céloztam. Minél lassabb a versenytempó, annál kevésbé kell küzdeni a versenyzőknek. Nehezebben jön ki ha valaki tudna gyorsabban is menni. Kiesés is alig van vezetői hiba miatt. Szinte kocsikáznak. Nem csoda, hogy az újoncok mind Michael Schumachernek tűnnek.

Ez így van, de 2010-ben is lassan mentek. A tankolást kellene újra visszahozni.

jtfan
#22 jtfan 2016. október 12. 16:45  
F1890:
az h neked nem a többségnek igen. pont ezért kértek kopó gumikat mert 09ben ausztráliában és 10-ben marhára koptak a gumik és jó futamok voltak. mellesleg manapság se kopnak el annyira az élmezőnyben, több kör eltérés kell h könnyű legyen előzni kikerülni a másikat

Oké, de rajtam ne kérd számon. Szerintem nem véletlen hogy Merci a bundás gumiteszt után lépett a győzelem útjára. Ugyebár megoldotta a gumikopást.

jtfan
#21 jtfan 2016. október 12. 16:42  
Thibczy:
Nem tudom nézted-e az F1-et a V10-es korszakban, vagy 2006 és 2008 között. Na pont az az érzés hiányzik nálam a versenyeken. Akkor a határokat feszegették, ma csak vánszorognak. Egy kis összehasonlítás Sepangból: 2006: Pole: Fisichella 1:33.840 (Button Q2 1:33.527) FL: Alonso 1:34.803 Winner: Fisichella 1:30:40.529 2016: Pole: Hamilton 1:32.850 FL: Rosberg 1:36.424 Winner: Ricciardo 1:37:12.776 Na ezzel van a bajom. Igaz, hogy idén a VSC-k miatt volt némi veszteség, illetve Hamilton kiesett az élről, de ha ezeket levonnánk kb. így is 2 kör hátránnyal összemérhető időveszteséget jelent csak az élen, úgy, hogy ezek az autók a gyorsabbak.

Erre céloztam. Minél lassabb a versenytempó, annál kevésbé kell küzdeni a versenyzőknek. Nehezebben jön ki ha valaki tudna gyorsabban is menni. Kiesés is alig van vezetői hiba miatt. Szinte kocsikáznak. Nem csoda, hogy az újoncok mind Michael Schumachernek tűnnek.

F1890
#20 F1890 2016. október 12. 16:42  
jtfan:
Kinek? Nekem biztos nem.

az h neked nem a többségnek igen. pont ezért kértek kopó gumikat mert 09ben ausztráliában és 10-ben marhára koptak a gumik és jó futamok voltak. mellesleg manapság se kopnak el annyira az élmezőnyben, több kör eltérés kell h könnyű legyen előzni kikerülni a másikat

jtfan
#19 jtfan 2016. október 12. 16:38  
F1890:
emlékszem 2010-ben az volt a baj h túl kevésbé kopik a gumi

Kinek? Nekem biztos nem.

Thibczy
#18 Thibczy 2016. október 12. 16:36  
Hesler:
Az, hogy pár másodperccel gyorsabbak az autók, azt legfeljebb akkor vesszük észre, ha ránézünk a köridőkre. De attól semmivel sem lesz izgalmasabb, ill. élvezetesebb a Forma-1, hogy 1:23.123 helyett 1:19.123 van kiírva. DRS nélkül lehet, hogy nem sok akció lett volna, de izgalom így sem volt. Kikerülték egymást, azt kész. Ha pedig valaki keményen védekezik, mint Verstappen, akkor meg megy a sírás, hogy hát ilyet nem szabad. Más, attól, hogy a mostani autókból kivennénk a DRS-t, nem oldódna meg egy csapásra minden probléma. Ezek az autók - amint az ábra mutatja évek óta - nem igazán jók élvezetes csatározásokra. Remélhetőleg ez jövőre javulni fog, és akkor egyszer a közeljövőben talán szóba jöhet, hogy a DRS-re már nincs is igazán szükség és visszatérhet az _igazi_ autóversenyzés a Forma-1-be. Mert ez a mostani nem az.

Nem tudom nézted-e az F1-et a V10-es korszakban, vagy 2006 és 2008 között. Na pont az az érzés hiányzik nálam a versenyeken. Akkor a határokat feszegették, ma csak vánszorognak.

Egy kis összehasonlítás Sepangból:

2006:
Pole: Fisichella 1:33.840 (Button Q2 1:33.527)
FL: Alonso 1:34.803
Winner: Fisichella 1:30:40.529

2016:
Pole: Hamilton 1:32.850
FL: Rosberg 1:36.424
Winner: Ricciardo 1:37:12.776

Na ezzel van a bajom. Igaz, hogy idén a VSC-k miatt volt némi veszteség, illetve Hamilton kiesett az élről, de ha ezeket levonnánk kb. így is 2 kör hátránnyal összemérhető időveszteséget jelent csak az élen, úgy, hogy ezek az autók a gyorsabbak.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 16:49

F1890
#17 F1890 2016. október 12. 16:30  
jtfan:
Hogy egy javaslattal is szolgáljak, hogy lehetne jobbá tenni a versenyt. Tartósabb gumik használata. Lehessen nyomni neki. Ki mit bír. Ha egy pilóta technikásabban vezet, de a gumik kb 3 körig bírják csúcsra járatva, akkor ez az előny elvész. Tartós gumik, nincs komoly gumikopás. Szerintem csapaton belül is egyértelműen kijönne ki a jobb. A gumikopás gyakorlatilag spórolásra ösztönöz, ami nem szolgálja a versenyt.

emlékszem 2010-ben az volt a baj h túl kevésbé kopik a gumi

jtfan
#16 jtfan 2016. október 12. 16:14  

Hogy egy javaslattal is szolgáljak, hogy lehetne jobbá tenni a versenyt.
Tartósabb gumik használata. Lehessen nyomni neki. Ki mit bír. Ha egy pilóta technikásabban vezet, de a gumik kb 3 körig bírják csúcsra járatva, akkor ez az előny elvész. Tartós gumik, nincs komoly gumikopás. Szerintem csapaton belül is egyértelműen kijönne ki a jobb. A gumikopás gyakorlatilag spórolásra ösztönöz, ami nem szolgálja a versenyt.

F1890
#15 F1890 2016. október 12. 16:10  
Thibczy:
A DRS-re úgy tekintek, mint egy szükséges rosszra. Ha eltalálnák a zónáknak az ideális hosszát, akkor semmi probléma nem lenne vele. Az én problémám azzal van, hogy a szar Pirellikkel tojásokon lépkedve vánszorognak körbe-körbe, messze az autó és saját maguk határai alatt teljesítve.

a drst lehetne futam közben is módosítani a hosszát, mert elején megtankola sokkalta többet ér mint később mikor könnyebb a kocsi

Thibczy
#14 Thibczy 2016. október 12. 16:03  
F1890:
drs nélkül valszeg japánban semmi akció nem lett volna.ahogy sok más pályán se. egyszerűen dögunalom lenne az f1. így legalább első helyet leszámítva mindig van csata hátrébb.

A DRS-re úgy tekintek, mint egy szükséges rosszra. Ha eltalálnák a zónáknak az ideális hosszát, akkor semmi probléma nem lenne vele. Az én problémám azzal van, hogy a szar Pirellikkel tojásokon lépkedve vánszorognak körbe-körbe, messze az autó és saját maguk határai alatt teljesítve.

F1890
#13 F1890 2016. október 12. 15:46  
Hesler:
Az, hogy pár másodperccel gyorsabbak az autók, azt legfeljebb akkor vesszük észre, ha ránézünk a köridőkre. De attól semmivel sem lesz izgalmasabb, ill. élvezetesebb a Forma-1, hogy 1:23.123 helyett 1:19.123 van kiírva. DRS nélkül lehet, hogy nem sok akció lett volna, de izgalom így sem volt. Kikerülték egymást, azt kész. Ha pedig valaki keményen védekezik, mint Verstappen, akkor meg megy a sírás, hogy hát ilyet nem szabad. Más, attól, hogy a mostani autókból kivennénk a DRS-t, nem oldódna meg egy csapásra minden probléma. Ezek az autók - amint az ábra mutatja évek óta - nem igazán jók élvezetes csatározásokra. Remélhetőleg ez jövőre javulni fog, és akkor egyszer a közeljövőben talán szóba jöhet, hogy a DRS-re már nincs is igazán szükség és visszatérhet az _igazi_ autóversenyzés a Forma-1-be. Mert ez a mostani nem az.

láttál már drs-el idén futamot ahol első hely sorsa kérdéses volt? akkor meg drs nélkül mégis mi a francot vársz h izgalmasabb legyen a párharc ha az első helyért ugyanúgy nincs meccs. még a rb malajziai csatája sem jöhetett volna létre drs nélkül mert annyira kifinomultak már az autók stb. az lehet h bevan betonozva az első 6 , de hátrébb rendre jó meccsek szoktak lenni.

Zasalamel
#12 Zasalamel 2016. október 12. 15:41  
Hesler:
Az, hogy pár másodperccel gyorsabbak az autók, azt legfeljebb akkor vesszük észre, ha ránézünk a köridőkre. De attól semmivel sem lesz izgalmasabb, ill. élvezetesebb a Forma-1, hogy 1:23.123 helyett 1:19.123 van kiírva. DRS nélkül lehet, hogy nem sok akció lett volna, de izgalom így sem volt. Kikerülték egymást, azt kész. Ha pedig valaki keményen védekezik, mint Verstappen, akkor meg megy a sírás, hogy hát ilyet nem szabad. Más, attól, hogy a mostani autókból kivennénk a DRS-t, nem oldódna meg egy csapásra minden probléma. Ezek az autók - amint az ábra mutatja évek óta - nem igazán jók élvezetes csatározásokra. Remélhetőleg ez jövőre javulni fog, és akkor egyszer a közeljövőben talán szóba jöhet, hogy a DRS-re már nincs is igazán szükség és visszatérhet az _igazi_ autóversenyzés a Forma-1-be. Mert ez a mostani nem az.

Ez a kikerülés max 2011-ben volt igaz, azóta annyit változott a technika h sokszor a DRS-sel is baromi nehéz előzni. A mostani kikerüléseket nem a DRS okozza hanem a gumik közti különbség.

DRS sztem az egyik legértelmesebb megoldás az F1-ben, DTM-ben is használják.

Utoljára módosítva: 2016. október 12. 15:45

jtfan
#11 jtfan 2016. október 12. 15:27  
F1890:
drs nélkül valszeg japánban semmi akció nem lett volna.ahogy sok más pályán se. egyszerűen dögunalom lenne az f1. így legalább első helyet leszámítva mindig van csata hátrébb.

Már bocsi, de az nem csata hogy valaki DRS-sel kikerül valakit. A DRS gyakorlatilag garantálja az autók közötti különbség materializálódását. Beledobálod egy zsákba a pilóták neveit, aztán véletlenszerűen kihúzod a neveket. Ez lesz a rajtsorrend. Aztán ha DRS-sel lehet előzni (Monacoban nem lehet) akkor az eredmény kb előre kiszámítható.

Merci
RedBull, Ferrari
Force India, Williams
McLaren, Toro Rosso, Haas
Renault, Sauber, Manor

Nyilván a csoportok közötti átjárás plusz/mínusz egy.
Pl Mercik utolsó helyről rajtolnak, RedBullok az első sorból, akkor előfordulhat hogy 3-4. hely a max a Mercitől.

A DRS előtti időszakban a gyenge kvalifikációnak komoly következményei voltak. Nem lehetett csak úgy kikerülni a gyengébb autókat. Most kb tök mindegy hova kvalifikálsz. Ha jobb a kocsid az adott pályán, az ki fog jönni a versenyen.

Hesler
#10 Hesler 2016. október 12. 15:20  
F1890:
ha nem lenne ekkora aero akkoris sokan fikáznák h jajde lassu 20 ée gyorsabbak voltak...

Az, hogy pár másodperccel gyorsabbak az autók, azt legfeljebb akkor vesszük észre, ha ránézünk a köridőkre. De attól semmivel sem lesz izgalmasabb, ill. élvezetesebb a Forma-1, hogy 1:23.123 helyett 1:19.123 van kiírva.

DRS nélkül lehet, hogy nem sok akció lett volna, de izgalom így sem volt. Kikerülték egymást, azt kész. Ha pedig valaki keményen védekezik, mint Verstappen, akkor meg megy a sírás, hogy hát ilyet nem szabad.
Más, attól, hogy a mostani autókból kivennénk a DRS-t, nem oldódna meg egy csapásra minden probléma. Ezek az autók - amint az ábra mutatja évek óta - nem igazán jók élvezetes csatározásokra. Remélhetőleg ez jövőre javulni fog, és akkor egyszer a közeljövőben talán szóba jöhet, hogy a DRS-re már nincs is igazán szükség és visszatérhet az _igazi_ autóversenyzés a Forma-1-be. Mert ez a mostani nem az.

F1890
#9 F1890 2016. október 12. 15:08  
Thibczy:
Szerintem inkább az a baj, hogy túl sok az előzés, és ebből nagyon kevés az, ami minőségi.

drs nélkül valszeg japánban semmi akció nem lett volna.ahogy sok más pályán se. egyszerűen dögunalom lenne az f1. így legalább első helyet leszámítva mindig van csata hátrébb.

F1890
#8 F1890 2016. október 12. 15:07  
Hesler:
Ezzel 100%-ig egyet tudok érteni. Nem szeretek focis hasonlattal élni, ha technikai sportról van szó, de ez szerintem megállja a helyét: egy 8-0-ás alázás lehet sokkal rosszabb, mint egy 0-0-ás döntetlen. A Forma-1-ben sem az előzések számától lesz jó egy futam, hanem a csaták minőségétől. Lehet, hogy X pilóta képtelen megelőzni Y pilótát egy fél futamon keresztül, de ha végig élvezetes csatát vívnak, az sokkal jobb, mintha látunk a TV-ben 100 kikerülést. Mára az előzés teljesen elértéktelenedett. A tankolás visszahozatalának szintén nagyon örülnék. Számomra kifejezetten érdekes volt, amikor az időmérő után nyilvánosságra hozták, ki mennyi üzemanyaggal kezdi a futamot. Valamint a stratégiák is sokkal érdekesebbek voltak. Végezetül pedig, én nem vagyok egy nagy műszaki szakember, de azt gondolom, hogy a túl sok aero tönkreteszi a versenyzést. Jó példa erre az Indycar. Lehet, hogy sokkal primitívebb, elavultabb autókkal versenyeznek odaát, de ahogy bevezették az aero kiteket, a versenyek élvezhetősége is egyből romlani kezdett. Persze nincs sok értelme egy egyenautós szériát hasonlítani a Forma-1-hez, én azt gondolom, mindkettőnek meg vannak a maga szépségei. De valószínűleg nem véletlen, hogy 2018-tól (amellett, hogy újra egyenautók lesznek, de ez most más tészta) a tengerentúlon amit szeretnének elérni, az kevesebb aerodinamikai és több mechanikai tapadás.

ha nem lenne ekkora aero akkoris sokan fikáznák h jajde lassu 20 ée gyorsabbak voltak...

Hesler
#7 Hesler 2016. október 12. 14:58  
Thibczy:
Szerintem inkább az a baj, hogy túl sok az előzés, és ebből nagyon kevés az, ami minőségi.

Ezzel 100%-ig egyet tudok érteni.

Nem szeretek focis hasonlattal élni, ha technikai sportról van szó, de ez szerintem megállja a helyét: egy 8-0-ás alázás lehet sokkal rosszabb, mint egy 0-0-ás döntetlen. A Forma-1-ben sem az előzések számától lesz jó egy futam, hanem a csaták minőségétől. Lehet, hogy X pilóta képtelen megelőzni Y pilótát egy fél futamon keresztül, de ha végig élvezetes csatát vívnak, az sokkal jobb, mintha látunk a TV-ben 100 kikerülést. Mára az előzés teljesen elértéktelenedett.

A tankolás visszahozatalának szintén nagyon örülnék. Számomra kifejezetten érdekes volt, amikor az időmérő után nyilvánosságra hozták, ki mennyi üzemanyaggal kezdi a futamot. Valamint a stratégiák is sokkal érdekesebbek voltak.

Végezetül pedig, én nem vagyok egy nagy műszaki szakember, de azt gondolom, hogy a túl sok aero tönkreteszi a versenyzést. Jó példa erre az Indycar. Lehet, hogy sokkal primitívebb, elavultabb autókkal versenyeznek odaát, de ahogy bevezették az aero kiteket, a versenyek élvezhetősége is egyből romlani kezdett. Persze nincs sok értelme egy egyenautós szériát hasonlítani a Forma-1-hez, én azt gondolom, mindkettőnek meg vannak a maga szépségei. De valószínűleg nem véletlen, hogy 2018-tól (amellett, hogy újra egyenautók lesznek, de ez most más tészta) a tengerentúlon amit szeretnének elérni, az kevesebb aerodinamikai és több mechanikai tapadás.

Thibczy
#6 Thibczy 2016. október 12. 14:32  
jtfan:
Ebben egyetértek. Gyakorlatilag a gyengébb autóval rendelkezőktől elvették az esélyt egy jó eredményre. Nincs az az isten hogy megvédjék a pozíciójukat a DRS-sel segített, amúgy is jobb gépekkel szemben. Az előzesek több mint 90 %-a sima kikerülés.

Éppen az egyik Vetteles cikk alatt beszéltük, mikor vki felvetette, hogy milyen szépen felzárkózott Szingapúrban. Nem volt rossz, de kb. már ezek is elértéktelenedtek, mivel csak az elmúlt néhány évből lehet találni tucatnyi ilyent. Olyannyira kiszámíthatóvá váltak, hogy egy Mercivel kötelező a dobogó a mezőny végéről is, egy Red Bullal vagy Ferrarival pedig a top6-ba kerülni.

Most, hogy ezt leírtam, erről jutott eszembe a tavalyi kanadai futam, amikor Vettel szintén a mezőny végéről jött fel. Akkor sokat előzött, de annyira nem tudott lázbahozni, mert szinte minden ellenfélnél előre kiszámítható volt, hogy a kör végén a DRS-sel úgyis meglesz. Talán Alonso volt az egyetlen, akivel több mint 1 kört eltöltött. Aztán Alonso a csaták után meg is mondta, hogy inkább fogyjon ki a benzin, de nem akar körbe-körbe körözgetni, mint az amatőrök.

jtfan
#5 jtfan 2016. október 12. 13:56  
Thibczy:
Szerintem inkább az a baj, hogy túl sok az előzés, és ebből nagyon kevés az, ami minőségi.

Ebben egyetértek. Gyakorlatilag a gyengébb autóval rendelkezőktől elvették az esélyt egy jó eredményre. Nincs az az isten hogy megvédjék a pozíciójukat a DRS-sel segített, amúgy is jobb gépekkel szemben. Az előzesek több mint 90 %-a sima kikerülés.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. október 12. 13:10  
veryhard:
Mégtöbb vonatozás. Kurvajó lesz, nagyon várom. (Inkább a diffúzort meg a többszintes szárnyakat kellett volna betiltani, a motort meg hosszabb löketre tervezni, aztán mindenki fejlesszen ahogyan szeretne.)

Szerintem inkább az a baj, hogy túl sok az előzés, és ebből nagyon kevés az, ami minőségi.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. október 12. 12:38  

Attól tartok, hogy a versenyre kb. minden marad a régiben, mert a szar Pirellik úgyse fogják bírni a tempót. Kvalin már most is simán hozzák a 2000-es évek közepén futott időket, a probléma az, hogy a versenyen meg kb. GP2-es tempóban vánszorognak a pályán.

Inkább a tankolást kellett volna visszahozni.

Enveblo
#2 Enveblo 2016. október 12. 12:15  
veryhard:
Mégtöbb vonatozás. Kurvajó lesz, nagyon várom. (Inkább a diffúzort meg a többszintes szárnyakat kellett volna betiltani, a motort meg hosszabb löketre tervezni, aztán mindenki fejlesszen ahogyan szeretne.)

igenis mérnökúr

veryhard
#1 veryhard 2016. október 12. 12:04  

Mégtöbb vonatozás. Kurvajó lesz, nagyon várom. (Inkább a diffúzort meg a többszintes szárnyakat kellett volna betiltani, a motort meg hosszabb löketre tervezni, aztán mindenki fejlesszen ahogyan szeretne.)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"