Lelepleződött a Ferrari gyenge pontja? – Räikkönen egyszeri esetről beszél

írta: M4Sport
2016. július 10. 20:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kimi Räikkönen úgy véli, csupán egyszeri kisiklás volt a Ferrari számára a mostani silverstone-i hétvége.

Idén másodszor esett meg a Ferrarival az a csúfság, hogy egyik versenyzőjük sem állt fel a futam végén a dobogóra. Monacóhoz hasonlóan ráadásul Nagy-Britanniában is komoly szerepe volt a futam alakulásában a korai esőnek. Sebastian Vettel büntetése miatt csak a 11. helyről rajtolt, ahonnan hibái után csak a 9. helyig kapaszkodott előre.

A Scuderia csak abban bízhatott, hogy Kimi Räikkönen megmenti a becsületüket. A finn ugyan a hajrában sikeresen előzte meg Sergio Pérezt, ez is csak az ötödik helyre volt elég számára. A két Mercedes mellett a két Red Bull is előttük csapott a célba – és ez megerősítette a már a szabadedzéseken megmutatkozó tendenciát: a hatékony aerodinamikát igénylő gyors silverstone-i kanyarok nem fekszenek a vörösöknek, akiknek autója nem olyan erős, mint a két ellenfélé.

Räikkönen szerint a változó körülmények és a pálya vonalvezetése együttesen felelős kisiklásukért. Ám úgy véli, a következő futamtól újra jóval közelebb kerülnek majd az élmezőnyhöz. „Az egész hétvége nehéz volt. Egyszerűen hiányzott a leszorítóerő, ami egy olyan pályán, mint ez, ilyen körülmények között nem valami egyszerű helyzet. Több leszorítóerőre van szükség ahhoz, hogy itt gyorsak legyünk, főleg változó körülmények között, ilyen szélben. Biztosra veszem, hogy a következő versenyek már a normális kerékvágásban mennek számunkra” – nyilatkozta 2007 bajnoka.

„A nagyobb leszorítóerő nyilván minden helyszínen segítene, függetlenül a pályától. Ezen a téren mindenképp több kell ahhoz, hogy minden típusú pályán versenyképesek legyünk. Vannak más területek is, ahol javulnunk kell, de biztosra veszem, hogy ha akkora leszorítóerővel rendelkeznénk, mint az előttünk álló csapatok, teljesen más helyzetben lennénk. Minden területen javultunk idén, de most a körülmények és a pálya típusa jelentette a legnagyobb gondot” – értékelt Räikkönen.

Oszd meg!

28 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#28 guide 2016. július 11. 21:06  
Thibczy:
Azért vártam, hogy abból legyen egy összecsapás. Ha előzni nem is volt egyszerű, ilyen körülmények között nyomás alá lehet helyezni az ellenfelet, erről ő is tud mesélni, még ha nem is szívesen jut eszébe az utolsó körös megpördülés 2011-ből Kanadából. Nem mondom, hogy Alonsót egyszerűen hibára tudta volna kényszeríteni, de az előtte kacsázó Williams esetleg segítethetett volna neki. De jó, elfogadom, hogy azonnal elévágásban gondolkodtak, és nem támadott. Ettől függetlenül az utolsó 10 kört leszámítva 0,5-1 mp-et kapott körönként Kimitől, ami mindenképp sok. Nem hiszem, hogy Vettel kirakná a vitrinbe ezt a futamot, ahogy Alonso se fogja, csak épp meglepett az olaszok értékelésében, hogy Vettel 5 pontot kapott, míg Kimi és Button szintén, pedig szerintem utóbbi kettő határozottan jobb volt, mint Vettel.

Persze,hogy jobbak voltak.
Az olaszok mérgükben,hogy már a McLaren is utolérte őket,lepontozta a pilótákat.:D
Kimivel sajna mindig ezt teszik,pedig most aztán már tényleg nem volt miért kritizálni!

Thibczy
#27 Thibczy 2016. július 11. 20:26  
guide:
Pont te írtad az Alonsos cikk alatt,hogy a McLarent feltartották a Williamsek és hogy Alo azért nem tudott előzni,mert "előzni nem nagyon lehetett, mert a 2 méter széles száraz csíkot el kellet hagyni hozzá és az kb. öngyilkossággal ért volna fel." Nem akarom én védeni,de nem 20 csak 9 kört ment Alonso hátsójában és szemmel láthatóan elé vágásban gondolkodtak,ami nagyjából sikerült is volna a megcsúszás nélkül.Biztosan nem maradt volna Alo mögött a verseny végéig,anélkül,hogy előzzön! Az időmérőt tényleg elszúrta,a legjobb szektoridőket összerakva a 4. lett volna.De nem lett.

Azért vártam, hogy abból legyen egy összecsapás. Ha előzni nem is volt egyszerű, ilyen körülmények között nyomás alá lehet helyezni az ellenfelet, erről ő is tud mesélni, még ha nem is szívesen jut eszébe az utolsó körös megpördülés 2011-ből Kanadából. Nem mondom, hogy Alonsót egyszerűen hibára tudta volna kényszeríteni, de az előtte kacsázó Williams esetleg segítethetett volna neki.

De jó, elfogadom, hogy azonnal elévágásban gondolkodtak, és nem támadott. Ettől függetlenül az utolsó 10 kört leszámítva 0,5-1 mp-et kapott körönként Kimitől, ami mindenképp sok. Nem hiszem, hogy Vettel kirakná a vitrinbe ezt a futamot, ahogy Alonso se fogja, csak épp meglepett az olaszok értékelésében, hogy Vettel 5 pontot kapott, míg Kimi és Button szintén, pedig szerintem utóbbi kettő határozottan jobb volt, mint Vettel.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 20:26

guide
#26 guide 2016. július 11. 16:25  
Thibczy:
Én Vettelét is soknak érzem pl. Buttonhöz képest. A két McLaren legalább versenyzett, még ha Alonso hibázott is (ezért mondjuk meg is értem, hogy nem kapott túl jó pontot). Vettel viszont 6 tizedet kapott Kimitől az időmérőn, a versenyen pedig csak autókázott körbe-körbe, 20 kört eltöltött egy McLaren mögött úgy, hogy meg se próbált támadni, ami még ezzel a nem túl acélos Ferrarival is gáz, és egy kisebb vagyont fel mernék tenni, hogy a maradék kb. 30 körben se próbálkozott volna, ha Alonso nem kavicságyazik. A tempója pedig még Kimihez képest is értékelhetetlen volt. Kimi kihozta a maxot az autóból, az már nem az ő hibája, hogy ez az autó ennyire képes. Nálam egy 7,5-8-ast megérdemelt volna minimum.

Pont te írtad az Alonsos cikk alatt,hogy a McLarent feltartották a Williamsek és hogy Alo azért nem tudott előzni,mert "előzni nem nagyon lehetett, mert a 2 méter széles száraz csíkot el kellet hagyni hozzá és az kb. öngyilkossággal ért volna fel."

Nem akarom én védeni,de nem 20 csak 9 kört ment Alonso hátsójában és szemmel láthatóan elé vágásban gondolkodtak,ami nagyjából sikerült is volna a megcsúszás nélkül.Biztosan nem maradt volna Alo mögött a verseny végéig,anélkül,hogy előzzön!

Az időmérőt tényleg elszúrta,a legjobb szektoridőket összerakva a 4. lett volna.De nem lett.

Thibczy
#25 Thibczy 2016. július 11. 15:26  
guide:
Kimi értékelése nevetséges.:/

Én Vettelét is soknak érzem pl. Buttonhöz képest. A két McLaren legalább versenyzett, még ha Alonso hibázott is (ezért mondjuk meg is értem, hogy nem kapott túl jó pontot).

Vettel viszont 6 tizedet kapott Kimitől az időmérőn, a versenyen pedig csak autókázott körbe-körbe, 20 kört eltöltött egy McLaren mögött úgy, hogy meg se próbált támadni, ami még ezzel a nem túl acélos Ferrarival is gáz, és egy kisebb vagyont fel mernék tenni, hogy a maradék kb. 30 körben se próbálkozott volna, ha Alonso nem kavicságyazik. A tempója pedig még Kimihez képest is értékelhetetlen volt.

Kimi kihozta a maxot az autóból, az már nem az ő hibája, hogy ez az autó ennyire képes. Nálam egy 7,5-8-ast megérdemelt volna minimum.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 15:30

andrea1
#24 andrea1 2016. július 11. 15:24  
DUdi:
Sky: Lewis: 10 Max: 10 Rosberg: 7 Daniel: 6 Kimi: 7,5 Sergio: 8 Hülkenberg: 8 Carlos: 8 Seb: 5 Daniil: 7 Massa: 6 Jenson: 7 Fernando: 6,5 Bottas: 5

#AMuS rating: Kimi 8, Seb 5
and wow #Autosport gave Kimi 7, Seb 4

De igazából nincs min meglepődni. :D

DUdi
#23 DUdi 2016. július 11. 15:17  
guide:
Kimi értékelése nevetséges.:/

Sky:
Lewis: 10
Max: 10
Rosberg: 7
Daniel: 6
Kimi: 7,5
Sergio: 8
Hülkenberg: 8
Carlos: 8
Seb: 5
Daniil: 7
Massa: 6
Jenson: 7
Fernando: 6,5
Bottas: 5

Benhower
#22 Benhower 2016. július 11. 14:42  
guide:
Kimi értékelése nevetséges.:/

Nemcsak Kimié Max és Lewis jó volt , de közel se 10es, Ricci és Rosbi értékelése sem reális.

guide
#21 guide 2016. július 11. 13:20  
DUdi:
Gazetta dello Sports pontozása: Seb: 5 Fernando: 5 Jenson: 5 Kimi: 5 Daniel: 6 Nico Rosberg: 6,5 Nico Hülkenberg: 7 Sergio : 7,5 Max és Lewis: 10

Kimi értékelése nevetséges.:/

almodopelikan
#20 almodopelikan 2016. július 11. 11:34  
KIMI AND THE RED POWER:
Megforgástól függetlenül körönként fél-1 mp-cel volt jobb Kimi Alonsonál, ami az elején, esőben még több is volt.

Sztem meg ezen a hétvégén alig volt gyorsabb a Ferrari mint a Mclaren. Vettel semmit nem tudott kezdeni Alonsoval, és ez nem Alonso érdeme volt. Elismerem, Kimi nagyon jó versenyt futott, de az, hogy a tiszta pályát autózó Kimi 1 seccel volt gyorsabb (már amikor... mert bőven nem végig) mint a forgalomban autózó Alonso/Button és Vettel meg nem is volt gyorsabb szerintem iszonyat gáz. És nem a pilótákra nézve. Így elfogadod?

Thibczy
#19 Thibczy 2016. július 11. 11:28  
KIMI AND THE RED POWER:
Megforgástól függetlenül körönként fél-1 mp-cel volt jobb Kimi Alonsonál, ami az elején, esőben még több is volt.

Az elején Alonso beragadt a Williamsek mögé, akik szemmel láthatóan feltartották, csak a 2 méternyi széles száraz ívről lemenni öngyilkosság volt. Azonban ettől függetlenül valóban gyorsabb volt Kimi.

Thibczy
#18 Thibczy 2016. július 11. 11:24  
almodopelikan:
Ez oké, csak Button egy fostalicska Mclarenben ül, Vettel meg elvileg az élcsapatok közé tartozó Ferrariban. Csak ezen a hétvégén, a Ferrari a fostalicska Mclaren tempóját hozta...

Kanadában abszolút előrelépett a McLaren, már simán egy szinten van a Williamsszel és a Toroval, de azért az kissé túlzás, hogy a Ferrari a McLaren tempóját autózta, még akkor is, ha az olaszok ezen a hétvégén értékelhetetlen formát mutattak.

KIMI AND THE RED POWER
#17 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 11. 11:12  
DUdi:
Gazetta dello Sports pontozása: Seb: 5 Fernando: 5 Jenson: 5 Kimi: 5 Daniel: 6 Nico Rosberg: 6,5 Nico Hülkenberg: 7 Sergio : 7,5 Max és Lewis: 10

Szóra sem érdemes. Bulvár, ami minden szakértelmet mellőz. Nagyon jó példa erre Szujó Zoli aki baromi régóta benne van ebben a sportban, mégis rengeteg megszólalásáról lerí, hogy gyakran nem érti, hogy éppen mit lát. Ezek pedig még olaszok is...

KIMI AND THE RED POWER
#16 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 11. 11:09  
almodopelikan:
50 secet igen... Ebből kapásból 30-at Alonso piruettje, és az ebből adódó plusz kerékcseréje miatt. Kimi tegnap zseniálisan ment, de nem volt jó a tempója. Mármint az autójáé, nem a pilótáé.

Megforgástól függetlenül körönként fél-1 mp-cel volt jobb Kimi Alonsonál, ami az elején, esőben még több is volt.

almodopelikan
#15 almodopelikan 2016. július 11. 11:00  
KIMI AND THE RED POWER:
Räikkönen 50 mp-et szórt Alonsonak. Már, hogy lett volna azon a szinten a Ferrari? Kimi tempója alapján simán 3. legjobb autó volt, az más kérdés, hogy tegnap ezt Vettel nem tudta kiautózni.

50 secet igen... Ebből kapásból 30-at Alonso piruettje, és az ebből adódó plusz kerékcseréje miatt.
Kimi tegnap zseniálisan ment, de nem volt jó a tempója. Mármint az autójáé, nem a pilótáé.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 11:00

DUdi
#14 DUdi 2016. július 11. 10:32  

Gazetta dello Sports pontozása:
Seb: 5
Fernando: 5
Jenson: 5
Kimi: 5
Daniel: 6
Nico Rosberg: 6,5
Nico Hülkenberg: 7
Sergio : 7,5
Max és Lewis: 10

KIMI AND THE RED POWER
#13 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 11. 10:08  
almodopelikan:
Ez oké, csak Button egy fostalicska Mclarenben ül, Vettel meg elvileg az élcsapatok közé tartozó Ferrariban. Csak ezen a hétvégén, a Ferrari a fostalicska Mclaren tempóját hozta...

Räikkönen 50 mp-et szórt Alonsonak. Már, hogy lett volna azon a szinten a Ferrari? Kimi tempója alapján simán 3. legjobb autó volt, az más kérdés, hogy tegnap ezt Vettel nem tudta kiautózni.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 10:13

almodopelikan
#12 almodopelikan 2016. július 11. 09:48  
Lali:
Button is ezt mondta egy hete Ausztria után! Elképedt azon hogy az élcsapatoknak mekkora leszorítóereje van még a gyors pályán is! Gyengébb motor leszorítóerő csökkent nagyobb sebesség de a közép gyors és gyors kanyarokban sokat veszít ! És Angliában csak az van!

Ez oké, csak Button egy fostalicska Mclarenben ül, Vettel meg elvileg az élcsapatok közé tartozó Ferrariban. Csak ezen a hétvégén, a Ferrari a fostalicska Mclaren tempóját hozta...

Thibczy
#11 Thibczy 2016. július 11. 09:45  
Hombre B:
Nagyon gyenge hétvége volt, ha Vettel-nek nincs a büntetés, akkor szerintem 5-6. helyen érkeznek be Kimi-vel, de az így is gyenge, esélyük se lett volna a két Mercedes-sel és Max-xal szemben. Egyébként eddig minden szakértő azt írta, hogy a lassú kanyarokkal van baj a Ferrari-nak, erre kiderül hogy a gyors kanyarok nem fekszenek nekik. Igazából tényleg minden területen le vannak maradva: aero, mechanika, motor, megbízhatóság, taktika. Nem tudom ebből hogyan tudnak majd jövőre felállni, de reálisan nézve nem sok esélyük lesz a Mercedes/RB kettőssel szemben.

Szerintem leginkább ezekben az egymásba fűzött kanyarokban a legrosszabb a helyzet, mint itt Silverstone-ban az Aréna rész, vagy a Magotts-Becketts. Ezek alapján a tippem az, hogy a Ringen is szenvedni fognak.

Hombre B
#10 Hombre B 2016. július 11. 08:41  

Nagyon gyenge hétvége volt, ha Vettel-nek nincs a büntetés, akkor szerintem 5-6. helyen érkeznek be Kimi-vel, de az így is gyenge, esélyük se lett volna a két Mercedes-sel és Max-xal szemben.

Egyébként eddig minden szakértő azt írta, hogy a lassú kanyarokkal van baj a Ferrari-nak, erre kiderül hogy a gyors kanyarok nem fekszenek nekik. Igazából tényleg minden területen le vannak maradva: aero, mechanika, motor, megbízhatóság, taktika. Nem tudom ebből hogyan tudnak majd jövőre felállni, de reálisan nézve nem sok esélyük lesz a Mercedes/RB kettőssel szemben.

Thibczy
#9 Thibczy 2016. július 11. 08:23  
MS_argo001:
Itt a válasz. Az aero jelentősége sosem lesz elhanyagolható. Hiába van jó motorod, ha az a csomag, ami közte és az aszfalt között található, egy 0.

Ha lenne 100 lóerő előnyük, akkor elég lenne, ahogy 1 évig a Williams is simán megélt a Merci motorból. Aztán szépen kezdtek a gyártók felzárkózni, és most már gyakorlatilag a McLarennel és a Toroval versenyeznek.

Janisf
#8 Janisf 2016. július 11. 00:21  
Go.Michael:
Sajnos ez van. Azért nem gondoltam volna, hogy jövőre lesz 10 éve, hogy ez a csapat bajnokságot nyert. 10 év már nem hazudik.

hááát igen 2007 után jött a nagy olaszosítás, ami nem igazán hozta meg a várt eredményeket, aztán jött a fejetlennek tűnő fejes-váltások kész káosz volt a pozíciókban..

Go.Michael
#7 Go.Michael 2016. július 10. 23:16  
MS_argo001:
Itt a válasz. Az aero jelentősége sosem lesz elhanyagolható. Hiába van jó motorod, ha az a csomag, ami közte és az aszfalt között található, egy 0.

Sajnos ez van. Azért nem gondoltam volna, hogy jövőre lesz 10 éve, hogy ez a csapat bajnokságot nyert. 10 év már nem hazudik.

MS_argo001
#6 MS_argo001 2016. július 10. 22:33  
Go.Michael:
Egyszeri eset, ebben az évben hányadik egyszeri eset? Következő hét története: ferrari újabb motorfejlesztést vet be. Komolyan mondom hihetetlenek, annyira messze voltak a dobogótól hogy az hihetetlen. Köztudott hogy az aero mennyire fontos, rb is gyengébb motorral de nagyon komoly aero csomaggal simán ott tud lenni az élmezőnyben. Hiába erős a ferrari motor, ha minden más egy nagy túrót ér.....

Itt a válasz. Az aero jelentősége sosem lesz elhanyagolható. Hiába van jó motorod, ha az a csomag, ami közte és az aszfalt között található, egy 0.

Go.Michael
#5 Go.Michael 2016. július 10. 22:28  

Egyszeri eset, ebben az évben hányadik egyszeri eset? Következő hét története: ferrari újabb motorfejlesztést vet be. Komolyan mondom hihetetlenek, annyira messze voltak a dobogótól hogy az hihetetlen. Köztudott hogy az aero mennyire fontos, rb is gyengébb motorral de nagyon komoly aero csomaggal simán ott tud lenni az élmezőnyben. Hiába erős a ferrari motor, ha minden más egy nagy túrót ér.....

MS_argo001
#4 MS_argo001 2016. július 10. 22:22  

2009 óta vakon van a csapat. Ez az új "aero-éra" nem igazán ízlik nekik.

Kimi345
#3 Kimi345 2016. július 10. 22:17  
qwerm:
Az az erdekes, h kimi a vegen sokszor autozta az elmezony idejeit. A futam elején viszont a nedves palyan nagyon sokat kaptak.

Sokat ér vele, ha megint hátulról kell feljönni...

qwerm
#2 qwerm 2016. július 10. 21:30  

Az az erdekes, h kimi a vegen sokszor autozta az elmezony idejeit. A futam elején viszont a nedves palyan nagyon sokat kaptak.

Lali
#1 Lali 2016. július 10. 20:34  

Button is ezt mondta egy hete Ausztria után! Elképedt azon hogy az élcsapatoknak mekkora leszorítóereje van még a gyors pályán is! Gyengébb motor leszorítóerő csökkent nagyobb sebesség de a közép gyors és gyors kanyarokban sokat veszít ! És Angliában csak az van!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához