Lesújtottak a kerékvetők: „Hány baleset kell még?”

írta: M4Sport
2016. július 02. 16:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ideje lépnie az FIA-nak a kerékvetők ügyében – jelezte Lewis Hamilton. Két Red Bull-versenyző is a Red Bull pályáját bírálta az időmérős balesetek után.

A Mercedes szerelői alig végeztek Nico Rosberg délelőtt eltört felfüggesztésének megjavításával, máris újabb felfüggesztések reccsentek a Red Bull Ringen. A Q1 elején Sergio Pérez autójának jobb hátsó kereke került furcsa helyzetbe. „Felfüggesztéshiba” – jelezte a mexikói a rádióban. Pár perccel később Danyiil Kvjat járt még rosszabbul: az utolsó előtti kanyarnál hasonlóan agresszíven gyorsított ki, mint egy nappal korábban Max Verstappen. Az autó bal oldalával ráhajtott a holland első szárnyában kárt tevő sárga „bagett” kerékvetőkre, ám ekkor furcsamód a jobb hátsó felfüggesztése tört el. Az orosz hatalmasat bukott, alaposan összetörve Toro Rossóját.

Csapatfőnöke, Franz Tost az eset után elmondta, összességében az vezetett a bajhoz, hogy Kvjat sokat kockáztatott. „A felfüggesztés hibásodott meg, miután átment a kerékvetőn” – nyilatkozta az osztrák a Sky Sportsnak. „Kellett neki ez a kör, muszáj volt kockáztatnia. Egy kicsit átlépte a határt, lement a pályáról, átment a kerékvetőkön, és ezzel eltört a jobb oldali felfüggesztés.”

Kvjat balesete Pérez és Rosberg korábbi eseteivel együtt ugyanakkor ismét fölveti a kérdést: nem túl veszélyesek-e az új ausztriai kerékvetők? Tény, Max Verstappen pénteken a sárga „fekvő rendőrszerű” kövekre panaszkodott. Társai közül kevesen osztották a véleményét (csak Romain Grosjean és Pascal Wehrlein aggódott ezek miatt), ráadásul Rosberg esetében nem is ezen kerékvető okozta a bajt. Most már több bíráló vélemény hangzott el.

„Nagyon sok métert megtesznek ezeken a kerékvetőkön minden egyes körben. Itt egy komoly probléma csúcsosodott ki” – állapította meg a korábbi versenyző, Martin Brundle.

Sergio Pérez balesete kapcsán elmondta: „A második próbálkozásom volt, ekkor jött a felfüggesztéshiba. Ki kell elemeznünk a történteket a csapattal. Nincs sok információnk. Nem tudhatjuk, hogy a kerékvetők vagy a felfüggesztés miatt volt-e. A többi hiba hátterét sem ismerjük, de talán van összefüggés közöttük – de ezt még nem látom át. Ha kiderül, hogy a kerékvetők jelentik a problémát, valamit ki kell helyezniük a pálya lehatárolására, mert ha csak azt mondják, maradjunk távol, az nem segít.”

Pérezt megkérdezték, történt-e bármi rendkívüli is a versenyzők szokásos pénteki értekezletén Max Verstappen szabadedzésen látott balesetei után. „Ami a sárga köveket illeti, egyértelmű volt a helyzet. Ha túllépsz a határon, megfizeted a nagyon súlyos árát. A megbeszélésünk tegnap teljesen normális megbeszélés volt” – mondta.

A másik áldozat, Danyiil Kvjat már kevésbé fogalmazott óvatosan. „Nem tudom, mi történt. Korábban is átmentem a kerékvetőkön, de csak némi időt veszítettem. Most a felfüggesztés tört el. Elég furcsa” – nyilatkozta. Majd a kérdésre, a sárga kerékvető okozta-e a bajt, bizonytalanul felelt. „Nem az a felfüggesztés tört el, amellyel a kerékvetőt érintettem, hanem a belső íven lévő. Ha már a kerékvetőn vagy, nem tudod irányítani az autót. Ha műfűre mész, az csúszós, az sem ideális, de ha a kerékvető miatt eltörik a felfüggesztés, már elvesztetted az irányítást, ami nem valami klassz…”

Kvjat végül Red Bull-versenyzőként bírálta a Red Bull pályáját. „Az utolsó kanyarban mindenki négy kerékkel hagyta el a pályát. Javítani akartak rajta, valójában csak rosszabbá tették. A pálya kiszélesítésével volt a gond, de a kerékvetők valójában nagyon veszélyesek.”

Csapattársa, Carlos Sainz megúszta baleset nélkül, de a kerékvetők őt is zavarják. „Nem maradtam távol a kerékvetőtől, mert gyors kört akartam autózni. Charlie Whiting azt mondta, ezek olyan kerékvetők, mint amiket Barcelonában is használunk. Viszont nem úgy tűnik, hogy itt működnek, mivel felfüggesztéseket törnek el” – mondta a spanyol.

Az edzés végén aztán Lewis Hamilton is kijelentette, mielőbbi változásokra van szükség. „Nem beszélhetek a többi versenyző nevében, de szerintem ezek a sárga rázókövek veszélyesek. Sok balesetet láttunk, és nem tudom, mennyi kell még, mielőtt valakinek baja esik… Biztosra veszem, hogy az FIA figyel a problémára, valahogy javítani kell a helyzeten. Az alapötlet jó, nem akarják, hogy kiszélesítsük a pályát. De lehet, hogy más megoldásra van szükségünk” – vélekedett a pole-szerző címvédő.

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

akdestroyer
#6 akdestroyer 2016. július 02. 22:04  

Ezt régen nagyon frappánsan volt megoldva.
https://www.youtube.com/watch?v=ha-Imr08KvQ
Minek kellett rajta változtatni egyáltalán...

vacsad
#5 vacsad 2016. július 02. 20:37  

Hányszor mondjam még el :D

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. július 02. 18:59  

Rakjanak szalagkorlátot azokon a részeken ahol szélesítenek.

trialboj
#3 trialboj 2016. július 02. 18:29  

Vizsgálják csak hogy pontosan mi vezetett a balesetekhez, de semmiképp ne hátráljanak meg, mert jó az irány. Ham is elmondta hogy jó ötlet visszaszorítani őket a pályára, és nem hagyni hogy büntetlenül megússzanak egy-egy pályaelhagyást.

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. július 02. 16:46  

hallgattak volna Maxra.....

F1890
#1 F1890 2016. július 02. 16:41  

no mivan szakik? mégsem úgy van ahogy gondoltátok?:D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”