Leszavazott glória: „Remélem, nem lesz keserű megbánás…”

írta: M4Sport
2016. július 29. 09:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzők érdekvédelmi szervezetét elnöklő Alexander Wurz csalódottan vette tudomásul, hogy nem vezetik be 2017-ben a glóriát. Üzleti érdekekről beszél, és reméli, nem történik tragédia, ami miatt még csúnyán megbánhatják e döntést.

Nem kapta meg a szükséges támogatást a csapatoktól és Bernie Ecclestone-tól a glória, így ha az FIA követi a bevett gyakorlatot, s biztonsági érvekre hivatkozva nem megy szembe a Stratégiai Csoport csütörtökön hozott döntésével, a fejvédő keretet legkorábban csak 2018-ban vezethetik be – már ha addig nem találnak mindenki számára elfogadhatóbb megoldást.

A szavazás eredményét érdekes fénytörésbe helyezi, hogy Sebastian Vettel csütörtökön épp pár órával a szövetség bejelentése előtt lepődött meg a sajtótájékoztatón a glóriát kritizáló kollégák véleményén, s felhívta a figyelmet, a versenyzők az erről szóló szavazáson 95%-ban a bukókeret azonnali bevetése mellett voksoltak.

„Hülyék lennénk nem bevezetni” – jelentette ki a négyszeres bajnok, kiemelve, hogy a sportág történetében eddig még nemigen látott olyat, hogy valamilyen témában hosszas kutatásokat végeztek, majd miután megállapították, hogyan lehetne javítani a helyzeten, inkább nemet mondtak a megoldásra.

Most viszont a csapatok pontosan ezt tették – és ez felháborította Alexander Wurzot, a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA) osztrák elnökét. „Személyes véleményem szerint, ha a Stratégiai Csoport döntését a Motorsport Világtanács ratifikálja, az jóval többről szól, mint egy glória elleni szavazás, vagy a kiegészítő fejvédelem elhalasztása. Ez a döntés sok tekintetben is ismeretlen vizekre viszi az F1-et. Várjuk meg az indoklást, de ezt a döntést jelenleg úgy is értelmezhetjük, hogy az üzlet az első, a biztonság pedig a második helyen áll” – nyilatkozta a korábbi F1-es versenyző.

Ezzel egyértelművé tette, szerinte a résztvevők túl nagy súllyal vetették latba az esztétikai, aerodinamikai és népszerűségi szempontokat. „A glória külsőre nem szép, de tudományos vizsgálatokon jól teljesített, és bizonyította, hogy képes megmenteni a versenyzők életét. Úgy tudom, az FIA legutóbbi prezentációján jelezte, az eszköz készen áll a bevetésre, és az autókat már eleve a glóriával együtt tervezték meg. Ezenfelül nyilván lehet és kell is még javítani rajta, és ezek a fejlesztések az esztétikumon is javíthatnak, miközben fejlettebb technológiákat és anyagokat is lehet alkalmazni. A glória egy biztos kezdést jelentett volna. Ezeket a tényezőket szem előtt tartva számomra meglepő, hogy az F1, amelynek a versenyzők biztonságáért tett intézkedései elévülhetetlenek, nem alkalmazza a glóriát 2017-ben. Őszintén remélem, hogy a mai döntést nem foguk keserűen megbánni egy napon.”

Wurz végül kiemelte, elfogadhatatlanok azok az érvek, melyek szerint a glória túl biztonságossá tenné a kategóriát, és elvenné belőle a szükséges veszélyérzetet. „A glória és más jövőbeni biztonsági fejlesztés nem veszi el a versenyzők bátorságát. Továbbra is a legjobb képességekre van szükség ahhoz, hogy legyőzd a világ legjobb versenyzőit. Ha biztonságosabbak az autók, az nemcsak a sportág fenntarthatóságának jó, azt is eredményezheti, hogy a versenyzők még agresszívebben mernek majd vezetni” – mutatott rá.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

almodopelikan
#1 almodopelikan 2016. július 29. 09:28  

Értem, tehát az elmúlt 20 évben talán 5-ször elszabadult kerék miatt a csapatok álszent módon az üzletet előrébb helyezik a biztonságnál, de a figyelem rossz a féked rádióüzenetet kapó versenyzőnek ki kell állnia a box utca végén, és lelövik, mert tilos...PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

12016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"