Letartóztatási parancs a Force India csapatfőnöke ellen

írta: M4Sport
2016. április 19. 09:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyre szorultabb helyzetben a Force India csapatvezetője, Vijay Mallya. Az indiai üzletember ellen hétfőn letartóztatási parancsot adtak ki hazájában.

Nem véletlenül nem láttuk még idén feltűnni a boxfalon a Force India csapatfőnökét. Vijay Mallya ellen jó ideje vizsgálat zajlik cégei tartozásai ügyében, ráadásul most pénzmosással is megvádolták. Az üzletemberen több bank nagyjából 1,2 milliárd eurónak megfelelő tartozást követel. Mallya március 2-án elhagyta Indiát, s azóta meg nem nevezett helyen tartózkodik – beszámolók szerint Angliában, egy Londonhoz közeli házában húzta meg magát.

A türelmetlen bankok cseppet sem nézik jó szemmel, hogy nem hajlandó szembesülni az ellene folyó eljárással, és nem jelenik meg személyesen a hatóságok előtt. Mallya februárban felajánlotta, hogy 500 millió eurót fizet a bankoknak, miközben nagyjából 1,2 milliárddal tartozik nekik. Ezt visszautasították, és most már nemcsak tartozásainak kiegyenlítését követelik, de azt is, hogy számoljon el a korábbi légitársasága, a Kingfisher 2012-es csődje után külföldre mentett 120 millió eurójával.

Az indiai hatóságok hétfőn letartóztatási parancsot adtak ki ellene. Történt mindez pár nappal az után, hogy India bejelentette, felfüggeszti diplomáciai útlevelét, s amennyiben nem reagál egy héten belül, végleg be is vonja azt.

Amennyiben Mallyát valóban letartóztatják, a Force India is nehéz helyzetbe kerülhet, mivel ezzel már két többségi tulajdonosuk is rács mögé kerülne. A Mallyához hasonlóan 42,5%-os részesedéssel rendelkező Subrata Roy már két éve börtönben van adósságai miatt. Bár korábban fölmerült, hogy Mallya átveszi részvényeit, erre pénzügyi problémái miatt nem került sor. A csapat maradék 15%-a a jogelőd Spyker egykori tulajdonosai, a holland Mol család kezében vannak.

Mallya év elején jelezte, a tartozásaival kapcsolatos ügyei élesen elkülönülnek F1-es szerepvállalásától, azaz továbbra sem kérdés, hogy ő irányítja a Force Indiát. Bahreinben Bob Fernley, helyettes csapatvezető pedig szintén arról beszélt, hogy istállójuk működése nem került veszélybe a tulajdonosok helyzete miatt. „Vijay gondjai jól ismertek, de a média szerintem kissé túlreagálta ezt, különösen Indiában. Harminc éve utazgatok már a világban, és azt megtanultam, milyen keveset is tudok Indiáról. Szerintem hagyjuk a dolgokat folyni a medrükben, majd Vijay megoldja valahogy” – fogalmazott.

„A Force India remek technikai csapattal rendelkezik, egyre feljebb emelkedünk a konstruktőri tabellán. Pénzügyi szempontból nagyszerűen rendbe szedtük magunkat, még ha panaszkodunk is a pénzelosztás igazságtalansága miatt – de ez külön történet. Remek csapatunk van kereskedelmi oldalon is, nekik köszönhetően a saját lábunkon is megállunk, miközben a tulajdonosok is mindig ott vannak, ha segítség kell. Vijay volt a legfontosabb személy az elmúlt kilenc évben, aki tett azért, hogy így legyen. Kilenc év hosszú idő a Forma–1-ben, és ezért nem gondolnám, hogy aggódni kéne a Force Indiáért.”

A konstruktőri bajnokságban 2015-ben az ötödik helyen végző alakulat eddig szerzett 6 pontjával jelenleg a hetedik helyen áll a tabellán.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. április 19. 21:16  
aw123:
Ilyenkor szokott ugy lenni, hogy akarmennyire is biztos a helyzet, valahogy egyik naprol a masikra megis kepesek megszunni.

Számomra azért kissé furcsa hogy a tulajdonosi kör 85%-a rács mögött lesz lassan ekkora tartozásokkal és gond egy szál nincs nyilatkozatokat nyomnak

aw123
#2 aw123 2016. április 19. 18:56  

Ilyenkor szokott ugy lenni, hogy akarmennyire is biztos a helyzet, valahogy egyik naprol a masikra megis kepesek megszunni.

Utoljára módosítva: 2016. április 19. 18:57

trialboj
#1 trialboj 2016. április 19. 11:15  

Remélem tényleg nem hozzák nehéz helyzetbe az F1es csapatot, mert jelenleg elég összerázódott középmezőnyünk van, és ez nem is rossz dolog.