Lezajlott Ralf Schumacher tárgyalása

írta: Motorsportal
2003. augusztus 19. 22:06
Ralf Schumacher tárgyalására kedden délelőtt tíz órakor került sor Párizsban, amelyen a Williams csapattól Ralf Schumacher, Sam Michael, Dickie Stansford, Frank Williams valamint Andrew Hunter, a csapat ügyvédje volt jelen. Részt vett még továbbá Charlie Whiting, Kimi Räikkönen, Rubens Barrichello és Peter Wright is.

A tárgyalás alatt valamennyi érintett versenyzőt meghallgattak, és különböző kameraállásokból tekintették meg a Német Nagydíj rajtjánál történteket. A Williams csapat azzal érvelt, hogy a visszapillantó tükör holttere miatt Räikkönen nem esett Ralf Schumacher látószögébe.

Andrew Hunter:
"Ralf Schumacher elöl volt, a második helyet foglalta el a rajtnál. Kimi Räikkönen ötödik, Rubens Barrichello harmadik volt. Ralf nem is láthatta Kimi autóját. Senki nem kifogásolta a Ralf által választott ívet, ami ugyanaz az ív volt, amelyet egy esztendővel korábban is használt. Azt gondolhatta, hogy az egyetlen mögötte haladó pilóta Barrichello. Ralfnak az sem vethető a szemére, hogy nekiment más autójának, mivel a saját ívén haladt, és nem ment neki senkinek. Ralf óvatosan autózott. A Nemzetközi Automobil Szövetség 41-es számú döntése helytelen. Ralf nem cselekedett felelőtlenül. Rubens és Kimi talán tehettek volna valamit a baleset megakadályozása érdekében. Kimi Räikkönen volt az egyetlen akinek lehetősége lett volna erre. Ralf Schumachert a csapat menedzserének jelenléte nélkül hallgatták ki. Ez egy formális hiba volt a döntés meghozatalakor. Az FIA csak abban az esetben büntethet meg egy versenyzőt, ha teljesen biztos abban, hogy felelősségre vonható egy balesetért, és ezt bizonyítékokkal is alá tudja támasztani. Ralf nem tudhatta, hogy egyszerre két autó kerül melléje. A Ralf által választott ívtől még bőven elfért volna mellette egy autó és nem ment neki mindkét versenyzőnek."

Sam Michael:
"A visszapillantó tükör holttere a legfontosabb tényező. Ez megmagyarázza azt is, hogy Ralf miért éppen azt az ívet választotta. 2002-ben mind a három résztvevő rajtpozíciója megegyezett az ideivel. Az FIA azon állítása, miszerint Barrichello és Räikkönen nem tudták elhárítani az ütközést téves. Barrichello féknyoma is erről tesz tanúbizonyságot. Egy másik felvétel pedig arról árulkodik, hogy Räikkönen kevéssel az ütközést megelőzően egy méterrel jobbra húzta az autóját. Nem szeretnénk Kimire hárítani a felelősséget, de az nem igaz, hogy a kettes és a hatos számú versenyző nem tudtak volna semmit tenni az ütközés elkerülésének érdekében."

Ralf Schumacher:
"A kihallgatás mindössze négy percig tartott, de a bíró nagyon agresszív volt, megmutatta a videofelvételt, és megkérdezte, hogy mi a véleményem róla."

Charlie Whiting:
"Ralf Schumacher azzal a kormánymozdulattal idézte elő a balesetet, amellyel balra húzta autóját. Mindezek mellett az egyik bírónak azt nyilatkozta, hogy nem figyelt a versenyzőtársaira. A tükör nyújt egyedül lehetőséget arra, hogy egy pilóta lássa mi történik mögötte. Ralf nem haladat egyenesen, kevés helyet hagyva maga mellett. Az, hogy a csapat menedzsere nem volt jelen a kihallgatáson az gyakran előfordul másokkal is."

Kimi Räikkönen:
"Egymás mellett haladtunk, én éppen előztem, amikor azt éreztem, hogy hátulról valaki nekem jött. Többet nem tudok hozzáfűzni. Egyszerűen nem akartam a fűre hajtani, mivel nem az a pálya legideálisabb íve."

Rubens Barrichello:
"A rajtom jól sikerült, amikor balra pillantottam, láttam, hogy ott van Ralf. Kevéssel később láttam, hogy Kimi mellettem volt, bal oldalt. Ekkor jobbra húztam az autót, amikor észleltem, hogy Ralf a másik oldalról közeledik. Csupán annyi időm maradt, hogy fékezzek. Az én meglátásom szerint Ralf jött belém."

A Nemzetközi Automobil Szövetség bírósága kedd délután újabb megbeszélést tart, így döntését 2003. augusztus 20-án, szerdán 11 órakor hozza nyilvánosságra.


Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet