Magára talált a Renault – de módosító pontjai egy részét veszni hagyja?

írta: M4Sport
2016. június 01. 14:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Működnek a Renault fejlesztései, egyre meggyőzőbb a franciák motorja. De minek köszönhető a Red Bullt kis híján újabb győzelemhez segítő előrelépés, és mik a franciák további tervei?

Már az is szokatlan volt, hogy a tervezettnél egy versennyel korábban, már Monte-Carlóban debütált az új motorjuk. A Renault az elmúlt két évben nem éppen a fejlesztései sikeréről volt híres, ám számos jel utal arra, hogy a gyártó végre kezd magára találni.

A franciák V6-osa mára a mezőny legmegbízhatóbb hajtóegységévé vált (a Renault az egyetlen gyártó, amelynek még nem volt motorhibája idén), és ez Rémi Taffin, a motorrészleg technikai igazgatója szerint annak köszönhető, hogy 2015 második felét már az idei talpra állás előkészítéséhez használták fel. „Az az évi fejlesztéseket leállítottuk, és már csak a megbízhatóságra fókuszáltunk, hogy jó alapokkal vághassunk neki 2016-nak. 2014 és 2015 telén túlságosan agresszíven fejlesztettük a motorunkat, aminek megfizettük az árát. Most télen elértük a normál állapotot. Januárra elkészültünk az év első versenyén használt változattal, aztán elkezdtünk dolgozni a fejlesztésen, amit Monacóban vezettünk be. Szóval csodáról szó sincs, egyszerűen csak visszatértünk a szabályos fejlesztési módszerhez, és nem sietünk a dolgok elébe” – magyarázta a francia mérnök az Auto Motor und Sportnak.

Taffin kiemelte, főként a belső égésű motorjuk, valamint a hőenergia-visszanyerő rendszerük fejlesztésére összpontosítottak a télen, s hangsúlyozta, azért csak 7 módosító pontot használtak fel a változtatásokra a szünetben, mert már a múlt évi 11 pontjukat ezekre fordították. „Akkor nem értünk el látható fejlődést, ami miatt bántottak is minket. De elfogadtuk, mert tudtuk, hogy ez csak az alapja lesz a 2016-os motornak. Ezzel ráadásul most télen spórolhattunk is pár módosító pontot” – jegyezte meg.

Renault

Nem használják el az összes módosító pontjukat

Monacóban egyelőre csak Daniel Ricciardo és Kevin Magnussen használhatta az új specifikációjú erőforrást, ám az mindkettejük elmondása szerint előrelépést jelentett. Az új fejlesztésekről annyi kiderült, hogy összesen 3 pontot használtak fel hozzá, Taffin elmondása szerint főként az égéstérnél végeztek el változtatást, valamint a gyújtási rendszert alakították át. A francia azt is elárulta, „egy lépést tettek” a Mercedes és a Ferrari által már jó ideje alkalmazott előkamrás égetési technika irányába.

„Ezzel felgyorsítottuk az égési folyamatot, hatékonyabban tudunk sűríteni, és ez nagyobb teljesítményt jelent. Logikus módon ezzel a vezethetőség is javult. A hatékonyabb égetés és a stabilabban működő hengerfejek miatt jobban be tudjuk állítani a motort, egyenletesebb a teljesítménye. Minél gyorsabb az égési folyamat, annál jobban működnek a hengerek – ebben nincs titkos tudomány” – magyarázta, hozzátéve, hogy erőforrásuk továbbra is fél másodperccel le van maradva a Mercedesétől.

Ami a folytatást illeti, a franciák még 21 módosító ponttal gazdálkodhatnak, amiből azt hihetnénk, újabb komoly fejlesztések következnek hamarosan. Taffin azonban elárulta, nem tervezik valamennyi pontjukat fölhasználni. „A tervünk az volt, hogy az első futamra elkészüljünk az alapmotorral, aztán a hetedik futamra érkezzenek a fejlesztések. Ezt követően 2017-re akarunk koncentrálni. Ha 2016-ban még bármin változtathatunk, aminek 2017-ben is hasznát vesszük, megtesszük. De különösebb fejlesztések már nincsenek tervbe véve. Most fontos, hogy tartsuk magunkat a tervhez, és ne menjünk tovább.”

Daniel Ricciardo Most már „csak” a Red Bull szintjét kéne elérniük…

Hogy a Renault mennyire komolyan gondolja a fölzárkózást, nemcsak ezen tervük jelzi. A télen jelentős szervezeti átalakuláson is keresztülmentek, gyorsították a döntéshozási folyamatokat, továbbá fejlesztették hátterüket is. „Egyszerűen eddig késésben voltunk az új technológiával, és most mindent a legmagasabb szintre kellett hoznunk. Most már minden normális üzemmódban megy, ahogy korábban is. Amikor kezdetét vette ez a hibridkaland, a Renault úgy döntött, arra koncentrál, amihez a legjobban ért: a belső égésű motorra. Minden mást külsősöktől vettünk, mert ez volt a leggyorsabb út. Csakhogy sok problémánk adódott ebből, mert kicsúsztunk kicsit az időből. Tavaly úgy döntöttünk, mindent visszahozunk Virybe, a fejlesztést, a tervezést, a gyártást és az összeszerelést is” – mesélte Taffin.

Végül pedig hozzátette, Mario Illiennek és az Ilmornak is volt szerepe abban, hogy összeszedték magukat. „Az Ilmor főként a próbapados teszteknél segít, valamint bizonyos területeken szakembereket is ad. Új ötleteket hoztak, de meg kell mondjam, a mostani fejlesztések Viryben készültek.”

Alain Prost, a Renault nagykövete elégedetten nyilatkozott a gyártó eddigi munkájáról. „A Renault a motor terén hihetetlen fejlődést ért el mostanság. Aerodinamikai fronton előfordul a Foram–1-ben, hogy egy csapat nagyot lép előre, de hogy egy motorgyártó ennyit fejlesszen a motorján, az igencsak ritka” – fogalmazott a négyszeres bajnok.

Prost szerint a motor terén látott javulásnak ugyanakkor hátulütője is van: a Red Bull egyre komolyabb sikerei kihangsúlyozzák, milyen nagy lemaradásban is van a karosszéria terén a gyári csapatuk. „A Renault nagyon gyorsan elérte a fordulópontot, ez fontos is volt a gyárban dolgozóknak. Azonban a motor terén elért javulás, valamint a Red Bull teljesítménye rávilágít arra is, hogy a Renault-ra hatalmas munka vár a karosszéria terén. Hamarosan ráadásul döntést kell hozni a 2016-os és a 2017-es karosszéria fejlesztéséről is, mert a Mercedes már megmutatta, milyen az, amikor mindenkinél jobban felkészülve vágsz neki egy új korszaknak. Ők kihasználták az új szabályok kínálta lehetőséget.”

Nem is kérdés, hogy a franciák célja a következő szezonban ugyanez lesz.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. június 02. 17:28  
renault4:
Köszi az infókat! Igen valóban összemosás van a cikkben, de a Renault F1-es motorrészlegének az érdemeit -a mostani újabb elszállásukat is belekalkulálva-nem lehet elvitatni, ha az elmúlt jó pár év eredményeit vesszük figyelembe.

Én ugyan nem akarom elvitatni. Viszont döbbenetes csalódás eddig, amit az új motorokkal mutatnak.

renault4
#5 renault4 2016. június 02. 08:27  
BrettShaw:
Nagyon szeretem az autótechnikát, de ez a cikk méltatlanul gyenge. Egyrészt össze vissza kever két teljesen különálló rendszert, másrészt pongyola és gyengén tördelt. A pneumatikus szelepRUGÓT mossa össze a hidropneumatikus (camless, bütyök nélküli) szelepVEZÉRLÉSSEL. A pneumatikus szeleprugó akkorra már abszolút általános volt, acélrugóval nem igen lehet meghaladni a 15k/perc fordulatot sem. Ahogy írtam a 80-as években alkalmazta először F1-es motorban a Renault, azóta is csak az F1 és más nagy fordulatú versenymotorok tartozéka, tudomásom szerint széria autóba soha nem került. A pontos évszámot nem tudom és nem is találtam róla forrást, de az biztos, hogy V6t-ben volt először és az is, hogy 89-ben a Williamses V10 szívókban is az volt, azóta pedig teljesen általános, sőt kikerülthetetlen. A másik megoldás pedig soha nem került F1-es motorba, méghozzá azért, mert a szabályok tiltották a változó szelepvezérlést. Egy szabadalmi rajz kering a neten a renault megoldásáról. Ennél a rendszernél nincs vezérműtengely, nincsenek himbák se más, csak a szelep amit egy kvázi munkahenger mozgat elektronikus vezérléssel. Itt: http://www.formula1-dictionary.net/pneumatic_valve_actuation.html gyakorlatilag minden témában baromi jó leírások vannak. "A Renault F1-es camless, vagy bütyök nélküli motor, a róla készült szabadalmi rajz tanúsága szerint hidropneumatikus úton emeli és zárja a szelepeket a Citroëneken megismert, hidropneumatikus olaj-membrán-gáztöltetû lengéscsillap ító elemek alkalmazásával. Így a megszokott bütykön és vezértengelyen túl, elmaradnak a tekercsrugók, a himbakarok, a vezértengely hajtóelemei, a vezértengely és a himbakarok csapágyai. Azt, hogy a Renault versenyoszt ályának motorfejlesztõi tavaly sem tétlenkedtek, növelt hengerszögû motorjuk versenybe állítása igazolta." Nézd meg a szöveget. Simán összefűzött két külön témát egy bekezdésbe úgy, hogy semmi közük nincs egymáshoz (szabadalmi rajz =/= alkalmazás az új motorban)

Köszi az infókat!
Igen valóban összemosás van a cikkben, de a Renault F1-es motorrészlegének az érdemeit -a mostani újabb elszállásukat is belekalkulálva-nem lehet elvitatni, ha az elmúlt jó pár év eredményeit vesszük figyelembe.

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. június 01. 23:55  
renault4:
Az F1-es motorokban.... http://www.lezo.hu/szerkezettan/hajtas/motor/szerkezet/szelepek/PDF/Butykoknelkul.pdf

Nagyon szeretem az autótechnikát, de ez a cikk méltatlanul gyenge. Egyrészt össze vissza kever két teljesen különálló rendszert, másrészt pongyola és gyengén tördelt.

A pneumatikus szelepRUGÓT mossa össze a hidropneumatikus (camless, bütyök nélküli) szelepVEZÉRLÉSSEL.

A pneumatikus szeleprugó akkorra már abszolút általános volt, acélrugóval nem igen lehet meghaladni a 15k/perc fordulatot sem. Ahogy írtam a 80-as években alkalmazta először F1-es motorban a Renault, azóta is csak az F1 és más nagy fordulatú versenymotorok tartozéka, tudomásom szerint széria autóba soha nem került.

A pontos évszámot nem tudom és nem is találtam róla forrást, de az biztos, hogy V6t-ben volt először és az is, hogy 89-ben a Williamses V10 szívókban is az volt, azóta pedig teljesen általános, sőt kikerülthetetlen.

A másik megoldás pedig soha nem került F1-es motorba, méghozzá azért, mert a szabályok tiltották a változó szelepvezérlést. Egy szabadalmi rajz kering a neten a renault megoldásáról. Ennél a rendszernél nincs vezérműtengely, nincsenek himbák se más, csak a szelep amit egy kvázi munkahenger mozgat elektronikus vezérléssel.

Itt: http://www.formula1-dictionary.net/pneumatic_valve_actuation.html gyakorlatilag minden témában baromi jó leírások vannak.

"A Renault F1-es camless, vagy bütyök
nélküli motor, a róla készült szabadalmi
rajz tanúsága szerint hidropneumatikus
úton emeli és zárja a szelepeket a
Citroëneken megismert, hidropneumatikus
olaj-membrán-gáztöltetû lengéscsillap
ító elemek alkalmazásával.
Így a megszokott bütykön és vezértengelyen
túl, elmaradnak a tekercsrugók,
a himbakarok, a vezértengely hajtóelemei,
a vezértengely és a himbakarok
csapágyai. Azt, hogy a Renault versenyoszt
ályának motorfejlesztõi tavaly
sem tétlenkedtek, növelt hengerszögû
motorjuk versenybe állítása igazolta."

Nézd meg a szöveget. Simán összefűzött két külön témát egy bekezdésbe úgy, hogy semmi közük nincs egymáshoz (szabadalmi rajz =/= alkalmazás az új motorban)

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 23:56

renault4
#3 renault4 2016. június 01. 19:22  
BrettShaw:
Sokkal korábban használtak pneumatikus szeleprugót. Valamikor a 80-as évek közepén először még turbóban,.

Az F1-es motorokban....
http://www.lezo.hu/szerkezettan/hajtas/motor/szerkezet/szelepek/PDF/Butykoknelkul.pdf

BrettShaw
#2 BrettShaw 2016. június 01. 18:18  
renault4:
A Renault motortervezésére mindig is jellemző volt az extremitás az innovativitás . A 2002-es szezonban a 10 hengeres nyílt 111 fokos V-motor sem a megszokott irányvonalat képviselte, ez a megoldás az aerot és az autó tömegközéppontjának alacsonyabbra kerülését eredményezte, de bizonyos hátrányait nem tudták megoldani , a rezgés intenzitása károsan befolyásolta a motor megbízhatóságát. Még ebben a motorban használták elsőként a hidropneumatikus szelepmechanizmust is is, ami követő időszak meghatározójává vált az F1-es motorokban. Az írásból az derült ki, hogy a Renault megint extrémet akart, de ez nem jött be. De most már úgy néz ki újból rátaláltak a helyes vonalra és ott lehetnek , ahol mindig is voltak az F1-ben! Gyári csapatként még rengeteg dolguk lesz , hogy a kasznival is a legjobbak legyenek, de és nem tartom kizártnak, hogy ezt három éven belül elérik.

Sokkal korábban használtak pneumatikus szeleprugót. Valamikor a 80-as évek közepén először még turbóban,.

renault4
#1 renault4 2016. június 01. 15:12  

A Renault motortervezésére mindig is jellemző volt az extremitás az innovativitás . A 2002-es szezonban a 10 hengeres nyílt 111 fokos V-motor sem a megszokott irányvonalat képviselte, ez a megoldás az aerot és az autó tömegközéppontjának alacsonyabbra kerülését eredményezte, de bizonyos hátrányait nem tudták megoldani , a rezgés intenzitása károsan befolyásolta a motor megbízhatóságát. Még ebben a motorban használták elsőként a hidropneumatikus szelepmechanizmust is is, ami követő időszak meghatározójává vált az F1-es motorokban.
Az írásból az derült ki, hogy a Renault megint extrémet akart, de ez nem jött be. De most már úgy néz ki újból rátaláltak a helyes vonalra és ott lehetnek , ahol mindig is voltak az F1-ben!
Gyári csapatként még rengeteg dolguk lesz , hogy a kasznival is a legjobbak legyenek, de és nem tartom kizártnak, hogy ezt három éven belül elérik.

HairHungary