Magnussen áthajtott a piroson – ezt mondta az FIA

írta: M4Sport
2016. május 28. 18:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem kap büntetést a Renault dán versenyzője, Kevin Magnussen, aki az időmérő edzés első szakaszában piros jelzés alatt hagyta el a boxutcát, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis elfogadta a csapat magyarázatát.

A versenybíróság Max Verstappen balesete miatt szakította meg az időmérő edzés első etapját, ekkor pedig az előírásoknak megfelelően a boxutca végén található lámpa pirosra váltott. Amikor ez a jelzés van érvényben, senki sem gurulhat a pályára, Magnussen azonban elhagyta a boxot, amit a versenybírák azonnal kiszúrtak (a jelenet a televíziós közvetítésben is látható volt).

A dán tehát vétett a szabályok ellen, legrosszabb esetben tehát hátrasorolásos büntetést is kaphatott volna, ám ezúttal megúszta az esetet, mégpedig szankció nélkül. Az FIA ugyanis elfogadta a Renault magyarázatát, miszerint más volt a jelzés a boxutca végén és más a versenyző műszerfalán, ahol a kérdéses időpontban zöld fény volt látható.

„Bár a zöld jelzés pirosra váltott, mielőtt a pilóta elhagyta a boxot, a csapat bizonyította, hogy a műszerfalon 0,55 másodperccel azelőtt villant fel a piros fény, mielőtt az autó átlépte a vonalat. Amikor ez felvillant, már túl késő volt, bár a csapat rádión figyelmeztette, hogy meglengették a piros zászlót, az autó átlépte a vonalat” – állt a szövetség közleményében.

„A műszerfalon fél másodperccel azelőtt villant fel a fény, mielőtt elhagytam a vonalat. A Forma–1-es autók fékei nagyszerűek, de ennyire azért nem” – nyilatkozta Magnussen az eset kapcsán. „Én is láttam a jelzést, de ennyi idő alatt nem tudtam megállítani az autót. 60 kilométer/órás sebességnél fél másodperc nem elég, hogy megállj a piros jelzésnél” – tette hozzá.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#1 trialboj 2016. május 29. 08:08  

Itt azért rá lehetne kérdezni, hogy miért nem a boxutca végén lévő lámpa az irányadó? Miért kell egy a kocsiba is, mikor a boxutcát csak 1 helyen lehet elhagyni, és ott nincs is olyan tényező ami zavarná őket a lámpára való rálátásban.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá