Magnussen szerint Vandoorne felveheti a versenyt Buttonnel

írta: M4Sport
2016. március 31. 18:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

A korábbi csapattárs, Kevin Magnussen nem hiszi, hogy a teszthiány komoly hátrányt jelent majd Stoffel Vandoorne-nak, aki véleménye szerint Jenson Buttonnel is felveheti a versenyt élete első Forma–1-es futamán.

A McLaren-Honda tartalékversenyzője az utolsó pillanatban kapta meg „behívóját” a Bahreini Nagydíjra, hogy hosszú várakozás után végre teljesítse első F1-es hétvégéjét. Bár a jövő egyik legnagyobb csillagának tartják, Stoffel Vandoorne-nak nem lesz egyszerű dolga, hiszen egy kétszeres világbajnokot kell pótolnia, ráadásul egy másik bajnok (aki ráadásul a mezőny legtapasztaltabb pilótája) mellett kell helyt állnia, úgy hogy eddig egyszer sem vezette a 2016-os autót.

A fiatal belgát jól ismerő Kevin Magnussen szerint (pár éve ők harcoltak a Forma–Renault 3.5-ös géposztályának bajnoki címéért, miközben együtt edződtek a McLaren pilótaakadémiáján) azonban a tapasztalatlanság nem okoz problémát Vandoorne számára. „Nem olyan rossz a helyzet, hiszen a McLaren nagyon jó szimulátorral rendelkezik” – mondta a futam helyszínén. „2014-ben egész jól sikerült az első versenyem, szóval nem gondolnám, hogy a teszthiány problémát jelent. Talán a rádiós szabály szigorítása miatt több dologra kell majd emlékeztetni, de a vezetéssel nem lesz gond, és azzal sem, hogy gyors legyen” – tette hozzá a Renault versenyzője.

„Az persze lehet zavaró lesz számára, hogy egy vagy két futam után vissza kell adni az autót. Ilyenkor egy kicsit kellemetlenül érzi magát az ember, hiszen nem tekinthetsz előre, és csak kevés lehetőséged van arra, hogy mindent jól csinálj” – magyarázza Magnussen, akinek ez a helyzet sem ismeretlen, tavaly ugyanis ő ugrott be egy futam erejéig a tesztidőszak alatt balesetet szenvedő Fernando Alonso helyére, igaz, ezen a viadalon végül egy technikai hiba miatt nem vehetett részt.

Kevin Magnussen„Hamar felveszi a ritmust”

Annak persze senki sem örül, hogy Vandoorne debütálására az egyik csapattárs sérülése miatt kerülhet sor, magát a tényt viszont, miszerint a GP2 tavalyi bajnoka bemutatkozhat a királykategóriában sokan örömmel fogadták. A korábbi rivális Magnussen szerint is rászolgált a lehetőségre és a McLaren bizalmára. „Elég jó ahhoz, hogy a Forma­–1-ben legyen, szóval szerintem jó versenyt fog teljesíteni. Tudom, hogy rászolgált a lehetőségre, és örülök is, hogy megkapta. Nagy esély ez egy fiatal pilóta számára; nem mindenki jut hozzá…” – mondta, majd amikor arról kérdezték, felveheti-e a versenyt Butonnel, határozottan így felelt: „Szerintem képes lesz rá!”

A kategóriaváltás egyébként Button szerint sem okoz gondot az új csapattársnak. „Stoffel tapasztalt pilóta és Bahreinben is versenyzett már. Tavaly például versenyt is nyert. Dolgozott és tesztelt már a csapattal, szóval érzi és érti a munkamódszereket is. Fernando kiesése rossz hatással van a felkészülésre. Stoffel jól ismeri a csapatot, de az autót még nem vezette, viszont remélem, gyorsan alkalmazkodik majd és a visszajelzései is hasznosak lesznek. De nagyon jól tudja, mi az a versenyautó, szóval szerintem rendben lesz. Más csapattárssal máshogy készülök a hétvégére. Egyébként néha jó, hogy egy harmadik fél is véleményezi az autót. Nem lesz gond a rádiós szigorra, hiszen sohasem versenyzett abban az F1-ben, amiben minden információt megkaptunk, a GP2-ben pedig eleve kevesebb utasítást kapnak a srácok” – mondta a helyszínen tartózkodó újságíróknak.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által kiadott hivatalos nevezési lista azt is megerősítette, hogy Vandoorne a 47-es rajtszámot használja majd első Forma–1-es futamán. A januári Pirelli teszten (amikor legutóbb királykategóriás autót vezetett) egyébként ugyanezt a számot viselte.

Jenson Button

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. március 31. 21:24  

nagy tisztelője vagyok vandoornenak, de sajnos túl sokat nem lehet várni tőle. év közben, hirtelen beugorva nem lehet értelmes eredményt elérni, ez már sokszor bebizonyosodott.

F1890
#4 F1890 2016. március 31. 19:26  

sajna ilyen bemutatkozások nem szoktak jól sikerülni, valszeg kifogk kapni nagyon, pedig a képességei nagyon rendben vannak. remélem azért rám cáfol. kvalin fogható button

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. március 31. 19:18  
trialboj:
(A címből mintha hiányozna valami... he? :) Amúgy nem tudom mennyire gondolja Button komolyan hogy nem lesz gond a rádiós szigor miatt. Nem 1 pilóta elmondta hogy rengeteg beállítást és egyéb dolgot be kell magolniuk, mert már nem mondhatják nekik. Egy f1-es gép azért jóval bonyolultabb mint a gp2-es, biztos lesz ideje mindent megtanulni? Szabadedzésen szabad rádiózás van, vagy már ott is érvényes a szigor? Lehet ő is kap majd 1 felmentést ahogy múlt futamon többen is :))

Szimulátorba vezette az autót és ott is megvannak ugyanazok a beállítások amik élesben szóval nem hiszem, hogy lesz vele gondja.

Balrog
#2 Balrog 2016. március 31. 19:11  

Szerintem fölösleges ennyire nagy elvárásokat támasztani vele szemben, ilyenkor jön az, hogy az első kanyarban belekeveredik valamibe és annyi volt a verseny. Valószínűleg ő is szívesen mutatkozna be normálisabb körülmények között, az előző napokat Japánban töltötte, ami azért előrébb jár időben, ma lesz egy "kellemes" elnyújtott csütörtökje és akkor egy éjszakája akklimatizálódni és gondolom nem kevés dolgot kell most hirtelen megtanulnia.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 19:11

trialboj
#1 trialboj 2016. március 31. 18:49  

(A címből mintha hiányozna valami... he? :)

Amúgy nem tudom mennyire gondolja Button komolyan hogy nem lesz gond a rádiós szigor miatt. Nem 1 pilóta elmondta hogy rengeteg beállítást és egyéb dolgot be kell magolniuk, mert már nem mondhatják nekik. Egy f1-es gép azért jóval bonyolultabb mint a gp2-es, biztos lesz ideje mindent megtanulni?
Szabadedzésen szabad rádiózás van, vagy már ott is érvényes a szigor? Lehet ő is kap majd 1 felmentést ahogy múlt futamon többen is :))

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa