Magyarázkodhat a Mercedes – „Nem hagyhattuk volna cserben Lewist”

írta: M4Sport
2016. október 02. 12:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újra az összeesküvésekről szóló vádak ellen kénytelen védekezni a Mercedes csapata. A kérdést (Miért pont az én motorom?) Lewis Hamilton tette fel, a vezetőknek válaszokat keresnek.

Nem először állt tanácstalanul és értetlenül kamerák elé idén Lewis Hamilton egy-egy számára sokba kerülő műszaki hiba után. Malajziában egy biztosnak tűnő győzelem mellett ráadásul 15 bajnoki pontot is elvesztett Nico Rosberggel szemben – hátránya 8-ról úgy nőtt 23 egységre, hogy úgy tűnt, csapattársa fut nagyon peches versenyt, nem ő.

A leintés után Hamilton föltette a kérdést: hogyhogy mindig az ő motorjával vannak gondok a 8 Mercedes-autó közül? A csapat szerint erre csakis egyetlen szó a magyarázat: balszerencse. „Én saját magamban és a szervezetünkben csalódtam, mert soha nem hagyhattuk volna őt cserben motorhibával” – ismerte el önkritikusan Niki Lauda. „Motorhibák történhetnek, ez világos, de most ki kell derítenünk, hogy mi ment tönkre. Ez egy eléggé új motor volt, nem futott még sokat, szóval mindent megpróbáltunk, hogy be tudja fejezni a hátralévő versenyeket. Hogy mi romlott el, még nem tudom. Ki fogjuk deríteni az alapos vizsgálattal. Nagyon rosszul érzem magam most emiatt. Ilyesmi nem történhetne meg.”

A kérdésre, mit lehet ilyenkor mondani egy csalódott versenyzőnek, hozzátette: „Holnap én fogom Japánba vinni a repülőmmel. Próbálom megvigasztalni kicsit, mert a bajnokságnak csak akkor van vége, amikor vége az utolsó versenynek. Huszonhárom pont sok, nehéz behozni, de ki tudja, mi történik majd a másik versenyzővel?”

„Arról tudom biztosítani, hogy ez nem ellene szól. Az embereink érte dolgoznak, büszkék vagyunk rá, ilyesmi viszont megtörténhet. Minden tőlünk telhetőt elkövetünk annak érdekében, hogy be tudja fejezni a versenyeket. És eddig nagyon sok futamot befejezett, két bajnokságot is nyert. Ilyen tekintetben kiegyensúlyozott a mérleg. Sajnos ez most megtörtént, bocsánatot kérünk tőle.”

Lauda hozzátette, vádaskodni nem Hamilton, csak a feldúlt szurkolók és a sztorit hajszoló média szokott a hibák kapcsán. „Lewis sosem mondana olyat, hogy a Mercedes nem akarja, hogy világbajnok legyen. Ő csapatjátékos. Minden más csak a média őrültsége.”

A technikai vezető, Paddy Lowe szerint semmilyen előjele nem volt a motorhibának. „Nem volt előjel. Azzal foglalkoztunk, miért nem engedte el őt Jenson a kék zászlós jelzés ellenére. Majdnem két körön keresztül beragadt mögé. Szóval ő volt az első, aki tudott a bajról. Mindent ki kell még elemeznünk, de belső motorhibáról lehet szó.”

A miértre ő is csak egyféle magyarázatot tud. „Nos, ez nehéz kérdés. Kegyetlen sportág tud ez lenni, de sosem tervezünk a hibákkal. Mindent elkövetünk azért, hogy javítsuk a megbízhatóságot, és valójában ezt évről évre meg is tesszük. Ennek semmi köze a szándékossághoz vagy az egyéni teljesítményekhez. Lewis autójával idén jóval több gond volt, mint a többivel. Valójában nyolc motorunk van, és bár még ki kell elemeznünk, de semmi sem magyarázza, miért Lewisnál vannak problémák. Egyszerűen néha így alakulnak a dolgok.”

Ami a folytatást illeti, Lauda elmondta: „A motort most visszaszállítják Angliába, ahol azonnal megvizsgálják. Kedden lesz egy értekezletünk, addigra tudni fogjuk már, hogy mi volt a hiba.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. október 02. 17:00  

13+15 =28 pont mert nem mindegy hogy 25-12-ben érnek be vagy 0-15-ben.... de amúgy már vártam valami drámát.. :D Ez az év kuka, sose volt semmi ebben.. az egész év savanyú szutyok szar és nem csak Hamilton szemszögéből... Rosbergen (meg a drukkerein) kívül mindenki szemszögéből nézve. Nem azért mert hú pályán elverte, hanem ezért, mert ilyen semmik történnek... nudli az egész ... rajt faszkodás, motor faszkodás ez az F1? ez lószar. Talán az a 3 kanyar amíg Verstappen és Ricciardo egymás mellett voltak, az F1... de hogy évek óta ennyi... az iszonyat kevés.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka