Majdnem óriási baki lett a csodából – szerelőjének hálálkodik a Haas

írta: M4Sport
2016. április 11. 12:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy figyelmes szerelőnek köszönhető, hogy Bahreinben szemtanúi lehettünk a „Haas-csoda” folytatásának. Romain Grosjean eközben figyelmeztette az ellenfeleket: még ennél is több van autójukban!

Ausztráliában pontszerzéssel (6. hely) mutatkozott be a Forma–1-ben a Haas-istálló, Bahreinben pedig még ezt a teljesítményt is meg tudta fejelni. Romain Grosjean agresszív, a szuperlágy gumit előtérbe helyező stratégiával, számos látványos előzést bemutatva lett ötödik – csak a Mercedes, a Ferrari és Daniel Ricciardo Red Bullja bizonyult jobbnak nála.

Más kérdés, hogy a sikere egy apróságon múlt. Günther Steiner csapata kínai előzetesében árulta el, hogy ötödik helyük akár oda is veszhetett volna, ha egyik szerelőjük nem olyan figyelmes: Grosjean harmadik kerékcseréjénél a bal hátsó keréknél le kellett cserélnie a kerékanyát is, mivel azt elsőre nem sikerült a helyére tennie.

„A harmadik kiállásnál volt egy kis gondunk a kerékanyákkal. Minden tiszteletem azé a szerelőé, mert amikor odament, hogy föltegye a gumit, észrevette, hogy valami nem stimmel, ezért vissza levette azt. Ha nem oldotta volna meg a problémát, az autó talán már az első két kanyar után megáll, mert elvesztette a kerekét. Szóval volt problémánk, de megoldottuk, és talán két másodpercet veszítettünk vele, ami nem jelentett semmit. A szerelőnk elejét vette a nagyobb hibának” – méltatta alkalmazottját a csapatfőnök.

Mindez bizonyítja, az amerikaiakban nem véletlenül volt némi félsz Bahrein előtt a kerékcserék kapcsán. Miután Ausztráliában a piros zászló miatt a szünetben cseréltek gumit Grosjean autóján, a szerelőknek valójában a bahreini volt az első éles boxkiállásuk. Leggyorsabb szervizelésük 1,6 másodperccel maradt el a verseny legjobb cseréjének idejétől. „A háromból két kerékcserénk jó volt” – összegezte teljesítményüket Steiner. „Még javíthatunk rajtuk, de megfeleltünk az elvárásnak.”

A java még csak most jön?

Az újonc istálló persze nem csak ezen a téren javulhat még – Steiner szerint ellenfeleik jobban teszik, ha felkészülnek erre. „Lesznek fejlesztéseink, de nem tudom pontosan, mennyire erőltetjük őket, mivel az elsődleges célunk, hogy előbb mindent ki tudjunk hozni az autóból. Mert még nem ismerjük igazán. Van még potenciál benne, amit eddig még nem fedeztünk föl, és mihelyst stabilabb lesz az alap, jönnek majd a fejlesztések is. Talán már a következő versenyen is” – tekintett előre az olasz. „Nem ülünk karba tett kézzel. Nem, nem lesz minden futamon fejlesztésünk, de ettől még nem lesz olyan, hogy semmit sem csinálunk, mert ebben az esetben vissza fogunk esni. Nem lesz annyi fejlesztésünk, mint a nagyoknak, de leszünk olyan jók ezen a téren, mint a középmezőny.”

Romain Grosjean még optimistábban nyilatkozott csapata esélyeiről, s jelezte, akár még a szahírinál is jobb teljesítményre lehetnek képesek. „Óriási potenciál van az autónkban. És ezt nagyon élvezzük a fiúkkal. Már alig várjuk, hogy még többet kihozzunk belőle. Az agresszív stratégiával pedig nagyszerű lehetőség nyílik meg előttünk. Kínára is eléggé agresszíven választottunk gumit, és reméljük, hogy ez ugyanolyan jól működik majd, mint Bahreinben” – utalt arra, hogy Sanghajban mindössze egy közepes szettje lesz, miközben 7 szuperlágy abronccsal gazdálkodhat.

Miközben Melbourne után a Haas még azt hangsúlyozta, nem várható el tőlük, hogy valamennyi versenyen hasonlóan jó eredménnyel rukkoljanak elő, a csapatnál most már elvárás a rendszeres pontszerzés. Grosjean amondó, amit Bahreinben mutattak, a valós arcuk volt. „A legjobb bizonyíték arra, mire képes a VF116, a bahreini időmérő edzés és verseny volt. Kilencedik lettem az időmérőn, gumit spóroltam, aztán hatodik lettem a futamon. Most a célunk az lesz, hogy tartsuk a lépést a nagyfiúkkal. Jól kezdtünk, ez egy jó alapot jelent számunkra. Versenyzőként persze mindig még jobb teljesítményre vágysz. Lesz pár újításunk Kínára, aztán még több azt követően. Már nagyon várom, hogy kipróbáljam őket, hogy lássam, beválnak-e. Nem ismerjük még száz százalékig az autónkat, ezért fejlesztések nélkül is javulhatunk még” – hívta föl a figyelmet a Lotustól érkező francia.

Öngyilkosság helyett feltámadást hozott a csapatváltás

Mindezek után aligha csodálkozhatunk azon, hogy cseppet sem bánta meg téli csapatváltását. Volt istállója, a Renault továbbra is pont nélkül szerénykedik. „Egyesek azt mondták, ezzel megölöm a saját karrieremet. Szerintem tévedtek! A téli tesztek idején azt mondtam, szerezhetünk pontokat idén. Úgy hittem, a tíz-tizennegyedik helyekért csatázhatunk. Azzal, hogy már az elején ilyen sok pontot szereztünk, minden várakozás felülmúltunk. Élveztem a Williamsszel, a Toro Rossóval, a Red Bull-lal való csatákat. Álomszerű volt ez a bemutatkozás, meg kellett csípnem magam, hogy tényleg elhiggyem, ez a valóság. Azért döntöttem így, mert hittem ebben a projektben. Eleget láttam ahhoz, hogy érezzem, ez jó lehet. És nem tévedtem” – állapította meg elégedetten.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa