Maldonado megtörte a csendet

írta: M4Sport
2016. február 10. 11:17
FOTÓ: ©xpbimages.com

Először nyilatkozott elbocsátása óta a Renault-tól kitett Pastor Maldonado. Elárulta, teljesen váratlanul érte, hogy ülés nélkül maradt, de nem neheztel az istállóra.

Története jól példázza, hogy a Forma–1-ben semmi sem biztos, még az aláírt szerződés sem. Pastor Maldonado a tavalyi Szingapúri Nagydíj után fellélegezhetett, hiszen a Lotus bejelentette, akármi is lesz a csapattal, 2016-ban a venezuelaival folytatják. Egy ideig úgy tűnt, az Enstone-t fölvásárló Renault is tartja magát e kontraktushoz, aztán miután problémák adódtak a versenyző háttértámogatásával, jött a fordulat: Kevin Magnussent szerződtették, ő pedig ülés nélkül maradt.

Maldonado ezt követően egy közleményben adta hírül, idén nem lesz a mezőny tagja, azóta viszont elzárkózott a nyilvánosság elől. Mostanáig, az olasz Autosprint ugyanis most interjút közölt az egyszeres futamgyőztessel. „A helyzet pár óra alatt éleződött ki. Pénztámogatás nélkül találtam magam, a többi pedig jött ennek következményeként. Nem vagyok dühös, sem negatív, de nyilvánvaló, hogy boldog sem. Úgy éreztem, mintha derült égből villám csapott volna belém” – nyilatkozta Maldonado menesztéséről.

Ami Venezuela gazdasági helyzetét, valamint a PDVSA körüli bizonytalanságot illeti (ami végül a szakításhoz vezetett), Maldonado nem kívánt részletekbe bocsátkozni. „Nem kommentálnám. Minden az apró nézetkülönbségeken múlik, és még nekem is tisztáznom kell a pontos okokat, hogy mindent megértsek. A PDVSA eddig nagyszerű munkát végzett, az állami támogatás más versenyzőknek is jól jött, mint például Ernesto José Visónak vagy Samin Gómeznek, de más sportágakban is indítottak hasonló programokat. Nem véletlen, hogy olimpiai sportágakban ennyire sok nagy eredményt értünk el.”

Pastor MaldonadoCsak ő nem lepődött meg futamgyőzelmén

Maldonadót vad és nyers stílusa miatt sok bírálat érte F1-es pályafutása során, és egyes vélemények szerint tehetsége alapján némi higgadtsággal ennél jóval többre is vihette volna. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy rendszerint rosszkor volt jó helyen, s a Williamsnél, majd a Lotusnál is akkor versenyzett, amikor a csapat mély hullámvölgybe került. „Sajnos a Williamshez és a Lotushoz is a legrosszabb időpontban érkeztem meg” – tekintett vissza előző öt szezonjára. Egy futamgyőzelem azonban így is összejött neki – s ez pályafutása csúcspontját jelentette.

„2012-ben Spanyolországban minden összeállt. Már a szabadedzéseken is teli tankkal értünk el jó időket. Barcelona pedig egyike azon kevés pályáknak, ahol korábban tesztelhettem, és ekkor került fel az autónkra az első fejlesztési csomag is, amely bevált. Az autónk rendkívül érzékeny volt, de akkor vasárnap nem volt szél. Magabiztosnak és erősnek éreztem magam, mert tudtam, hogy most először győzelemre alkalmas autóm van. Rakétaként rajtoltam, nem hagytam leszakítani magam, de aztán a hátsó gumik elkoptak. Az F1-ben az én győzelmem számít az egyik legnagyobb meglepetésnek, de számomra nem volt az. Megérdemeltük ezt a sikert. A későbbi ünneplés a gyárban pedig felejthetetlen emlék. Nem is értem, miért tartják egyesek rideg csapatnak a Williamst.”

Pastor MaldonadoMaldonado ekkor még hitte, hogy a csapattal együtt az élmezőny tagjává válhatnak, ám 2013-ban a grove-iak fennállásuk egyik leggyengébb szezonját futották, mely az ő és az istálló kapcsolatára is rányomta bélyegét. Végül viharos körülmények között távozott a Lotushoz. „Egyszerűen csalódott voltam amiatt, hogy a Williams milyen hibákat követ el, de emiatt még nem tekintek más szemmel az istállóra. A 2014-es Lotus aztán későn mutatkozott be a pályán, nem volt túl jó, ráadásul sok gondunk volt a Renault erőforrásával is. Már szinte a garázsban motorhibánk volt. A kezdeti nehézségek pedig meghatározták az egész idényünket.”

A Lotus aztán 2015-re Mercedes-motorokra váltott, ám ekkor már az anyagi problémák hátráltatták a csapatot a jó eredmények elérésében. „Elég sajnálatos volt ez, mert az autó igazán jó volt, akárcsak a motor. De nem volt pénzünk a megfelelő fejlesztésre. A Gondot a megbízhatóság jelentette, mert egyes elemeket tovább kellett használnunk, mint terveztük” – magyarázta a venezuelai, aki a Renault gyári támogatását már nem élvezheti ki.

S hogy mi jön ezután? Menedzsere már szerződésbontásuk után jelezte, dolgoznak a 2017-es visszatérésen – Maldonado viszont előrebocsátotta, talán az F1-en kívül talál módot a folytatásra. „Alapvetően most azon gondolkodom, hogyan tudnék alternatív megoldást találni arra, hogy tovább versenyezhessek” – fogalmazott.

Oszd meg!

9 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#9 albutr 2016. február 11. 19:16  
ddb:
Már a csendet is? :(

:D

csaby_massa
#8 csaby_massa 2016. február 11. 13:48  
ddb:
Már a csendet is? :(

ááá ahova megy ez a srác ott valami törik :))) nálad a pont tesó.

distressor
#7 distressor 2016. február 11. 10:02  
ddb:
Már a csendet is? :(

kösz! :D hatalmas :)

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. február 10. 22:45  
ddb:
Már a csendet is? :(

Azt hittem csak Krisz Rudi képes arra:D

cybergyerek
#5 cybergyerek 2016. február 10. 18:17  
ddb:
Már a csendet is? :(

vazz :DDDDDD

Mr. Répatorta balneológus
#4 Mr. Répatorta balneológus 2016. február 10. 16:46  
ddb:
Már a csendet is? :(

+ 1000000 :-D :-D

saxon
#3 saxon 2016. február 10. 15:25  
ddb:
Már a csendet is? :(

Maldonado-ügyben homlokegyenest más a véleményünk, de el kell ismerjem, ez hatalmas poén volt! Gratula! :-)

dani969
#2 dani969 2016. február 10. 14:19  
ddb:
Már a csendet is? :(

ÁÁÁÁÁÁÁ, sírok ember :D

ddb
#1 ddb 2016. február 10. 12:07  

Már a csendet is? :(

Utoljára módosítva: 2016. február 10. 12:19

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”