Már a héten tulajdonost válthat az F1 – Ecclestone pozíciója veszélyben

írta: M4Sport
2016. szeptember 05. 09:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Napokon belül új korszak veheti kezdetét a Forma–1-ben. Egymástól független források egyhangúan állítják, új tulajdonosa lesz a kategóriának – Bernie Ecclestone jövője pedig bizonytalanná vált.

Hónapok óta tart a találgatás arról, hogy új többségi tulajdonosa lehet a Forma–1-nek, miután a jelenlegi fő részvényes, a CVC Capital Partners megválni szándékozik részesedésétől. Már augusztus végén lehetett hallani arról, hogy egy amerikai cég, a Liberty Media lehet a vevő, az Auto Motor und Sport pedig a monzai hétvégén arról számolt be, hogy az üzletet e hét keddjén már nyélbe is üthetik.

„Kedden a Liberty Media át fogja utalni az első részletét a 8,5 milliárd dolláros vételárnak. Bernie Ecclestone a kérdésünkre megerősítette, hogy az üzletet a jövő héten lebonyolítják” – írta a német szakportál. Tudomásuk szerint az adásvételt két lépcsőben bonyolítják le: a jelenleg 35,1%-os részesedéssel bíró CVC elsőre részvényeinek csak egy részét adná át, majd pár hónapon belül valamennyit. Ha igazak a 8,4 milliárdos vételárról szóló információk, az F1-be magát 2006-ban bevásárló CVC az üzlettel 6,4 milliárdos profitra tenne szert.

A Liberty Media amerikai cég, tulajdonosa a milliárdos John Malone, aki többek között az USA legnagyobb földbirtokosa, valamint az Atlanta Braves baseballcsapat tulajdonosa is. Bár az F1 kereskedelmi ügyeit jelenleg Bernie Ecclestone intézi, a paddockbn az a hír járja, hogy a Malonékkal folytatott tárgyalásokba a CVC nem engedi túlzottan belefolyni őt, ami kényelmetlenné teszi helyzetét. Jövője is bizonytalan. Az Auto Moto rund Sport szerint az átmeneti időszakban ugyan még számítanának szolgálataira az új tulajdonosok, később vélhetően eltávolítanák őt az ügyvezető igazgatói pozícióból – talán a vezérkarból is.

Utódjaként több jelöltet is emlegetnek. Az egyikük Malone korábbi üzlettársa, Chase Carey, a 21st Century Fox tulajdonosa; másikuk Alejandro Agag, a Forma–E sorozat első embere. De még Zak Brown amerikai üzletember nevét is emlegetik.

Bernie Ecclestone„Én azt teszem, amit mindig is. Az én döntésem, milyen szerepet vállalok” – nyilatkozta Ecclestone még korábban, ám a kérdésre, marad-e a paddockban, még ő sem tudott válaszolni. Vasárnap a rajtrácson Martin Brundle-nek sem mondott sokkal többet. „Nagyon sok a beszélgetés. Ez jó a médiának, úgysincs miről írniuk” – mondta.

Brundle viszont később azt mondta, forrásai megerősítették, hogy az üzletre sor kerül, és ez Ecclestone helyzetét is alapjaiban megváltoztatja. „Elsőre kisebbségi részesedést vásárolnak. Chase Carry fog érkezni elnöknek, aztán még több részvényt vesznek. Bernie is résztulajdonos maradhat, de nem gondolnám, hogy túl elégedett lenne. Szerintem ez a váltás valamennyire meglepetésként érte őt. Gyanítom, hogy harcolni próbál, de tudomásom szerint ez az üzlet megköttetik” – mondta a brit exversenyző.

A CVC jelenleg 35,1%-os résztulajdonos a Forma–1-ben, rajta kívül az amerikai befektetési tanácsadó cég, a Waddel&Reed birtokol 20,9%-ot, míg Bernie Ecclestone-nak 5,3%-a van, valamint családi cégéhez, a Bambino Trusthoz is tartozik további 8,5%. Döntési joga ugyanakkor csak a CVC-nek van.

A Liberty Media a későbbiekben állítólag szeretné a New York-i tőzsdén is listázni a királykategóriát.

Meghódítani Amerikát?

A hírek kapcsán egy másik szaklap, az Autosport ugyanakkor arról cikkezett, hogy ez az üzlet még nincs lezárva, mert továbbra is vannak más érdeklődők az F1 iránt, és a CVC még versenyezteti őket. Ők úgy tudják, hogy a korábban szintén érdeklődőként emlegetett RSE Ventures sem zárta még le a tárgyalásokat Donald McKenzie-ékkel (a CVC első embere Monzában is tiszteletét tette, és Ecclestone mellett Dieter Zetschével és Sergio Marchionnéval, a Daimler és a FIAT-Chrysler elnökeivel is tárgyalt). Az amerikai-katari konzorciumot Stephen Ross, a Miami Dolphins tulajdonosa irányítja.

A brit szakportál emellett azt is tudni véli, hogy a CVC mellett egy másik résztulajdonos is eladni szándékozik tulajdonrészét, azaz a tulajdonosi viszonyok jelentősen átalakulhatnak.

Bernie EcclestoneAz Ecclestone-nal jó viszonyban lévő Gerhard Berger szerint azonban a megállapodás már megszülethetett a Liberty Mediával. „Ha a jövő héten bejelentik, akkor már meg is van. Bejelentésről nem beszélnek úgy, ha a tinta még nem száradt meg” – nyilatkozta az osztrák a Motorsport-Totalnak. „Ez friss szemléletet jelentene. A Liberty egy óriási amerikai konzorcium, sok tapasztalattal, remek háttérrel a médiaüzlet terén, ami a Forma–1 számára biztosan nem lenne rossz. Amerika egy olyan dió, amit az F1-nek még sokadszori próbálkozásra sem sikerült feltörnie. Sosem tudta ott igazán megvetni a lábát. Ez most egy hatalmas esély lehet a Forma–1 számára.”

És egy új korszak kezdete is. A sokak által elképzelni sem tudott Bernie Ecclestone utáni korszaké?

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

R0LAND
#5 R0LAND 2016. szeptember 05. 20:56  

Akkor még lehet , hogy UPC is lesz szponzor!?
Liberty az anyacége. Szerintem van közük egymáshoz.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. szeptember 05. 11:16  

tok mindegy, ki van az elen az F1nek, a mai vilagban ugyis egy penzehes szarrago lesz, szoval Bernie maradjon, amig meg nem hal, aztan legalabb senki nem kivanja vissza ot, ha egy masik majom vezeti majd a cirkuszt. Illetve visszasirhatjak, de mar eselytelen lenne.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 05. 11:16

zsolt13
#3 zsolt13 2016. szeptember 05. 11:08  

Egyszer Ecclestone-nak is vissza kell vonulnia.......
Es lassuk be h itt az ideje!

gviktor21
#2 gviktor21 2016. szeptember 05. 10:46  

Már majdnem 15 éve követem a forma 1-et. Rengetegszer volt arról pletyka, hogy Ecclestone távozik. És még mindig itt van.

zenon
#1 zenon 2016. szeptember 05. 10:24  

Nem biztos, hogy jól járunk, ha az F1 elamerikaiasodik. Egy IndyCar már van, nem kell másik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt