Már a próbapadon a 2017-es Renault-motor – ígéretes eredményekkel!

írta: M4Sport
2016. szeptember 14. 14:40
FOTÓ: ©xpbimages.com

Már a próbapadon teszteli 2017-es erőforrását a Renault, gyári csapatuk vezetője pedig nagyon ígéretes eredményekről adott hírt.

Ezen a hétvégén Szingapúrban beveti legújabb fejlesztésű erőforrását a Renault. A franciák a négy gyártó közül a legtöbb, 21 módosító ponttal rendelkeznek, miután idén még csak egy komolyabb fejlesztési csomaggal álltak elő (Monacóban csak kettő, Kanadában már mind a négy autójuk megkapta az új motort). Már korábban jelezték: hiába a nagy mozgásterük, pontjaikat vélhetően nem fogják mind elhasználni az idény során, a hangsúlyt pedig már inkább 2017-re helyezik.

Ennélfogva a mostani fejlesztésektől sem várnak óriási előrelépést – a következő szezontól viszont már annál inkább! Fréderic Vasseur, a Renault csapatfőnöke elárulta, biztatóan alakulnak első tesztjeik a következő évre tervezett motorjukkal. „Két nagy lépést tettünk meg eddig. Az elsőt még Melbourne előtt a tél folyamán, a másodikat Monacóban és Kanadában. Már nem vagyunk nagyon messze a Mercedestől. Még le vagyunk maradva, de a GPS-adatokból az is kiderül, hogy fejlődünk. Pontosan tudjuk, mi van még a tarsolyunkban 2017-re, hiszen a V6-os motor már a próbapadon fut, és nagyon biztatóak a tesztek” – nyilatkozta a francia szakember.

A Renault motorrészlegének vezetője, Rémi Taffin nemrég úgy tippelte, nagyjából annyival lehetnek lemaradva a Ferraritól, mint az olaszok a Mercedestől. Ez 30-40 lóerős különbséget sejtet. Az Auto Motor und Sport eközben 50 lóerős lemaradásról hallott. Akárhogy is, a Red Bull előrebocsátotta: úgy kalkulál, hogy a Renault motorja 2017-re már csak 15 lóerővel lesz gyengébb a német riválisénál, s ez szerintük már elég kicsi ahhoz, hogy bajnoki kihívóvá lépjenek elő.

Ám ha sikerül a mostani hátrányuk megfelezése, ha nem, a gyári Renault ambíciói ehhez képest jóval szerényebbek. „Megkaptuk az útmutatást Ghosn elnökúrtól, aki azt mondta, három éven belül dobogós helyezést, öt éven belül futamgyőzelmeket érhetünk el. Azaz a jelen és a három év letelte között harcban kell lennünk a dobogóért. Ha ezt is felezzük, akkor elmondható, jövőre az ötödik hely a célunk. Ez egy szép eredmény lenne” – matekozta ki elvárásaikat Vasseur.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

McVik
#3 McVik 2016. szeptember 15. 13:23  

Na most akkor ki nem mond igazat??? A Mercedes és a Ferrari is azt mondta, közel azonos az erőforrásuk teljesítménye, és a Renault is nagyon közel van hozzájuk. 30-40-50 LE lemaradásról beszél a Renault.

kayassine
#2 kayassine 2016. szeptember 14. 20:38  

Csak azt nem tudom, honnan tudják milyen erős lesz a 2017-es Merci motor.
Nyilván vannak a technológiának határai és remélem lassan eléri mindegyik gyártó.

Loci
#1 Loci 2016. szeptember 14. 18:33  

Nem szeretnék újabb Red Bull érát! Bár Ric megérdemelné a győzelmet, de gondolom Verstappenből akarnak vagy 20-szoros világbajnokot faragni...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt, Japán

02016.10.23. 16:05

Retteg az újabb hibától a Mercedes

Már minden apróság aggasztja őket – inkább túlzásba viszik az óvatoskodást

32016.10.23. 16:01

Boullier elmondta, miért esett vissza a McLaren

Úgy érzi, a hullámzó teljesítménynek a pályákhoz van köze