Már Ausztráliában lehet új időmérő – de régi Q3-mal

írta: M4Sport
2016. március 02. 13:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb nap, újabb változtatás. Az Auto Motor und Sport információi szerint már Ausztráliában debütál az új időmérős szisztéma – igaz, módosítottak annak eredeti tervein.

A Nemzetközi Automobil Szövetség a múlt héten hivatalos közleményben adta hírül, hogy megújul az időmérő edzések lebonyolítási módja. Már 2016-tól be akarták vezetni az újítást, ám pár nappal később Bernie Ecclestone elárulta, a közvetítést és az időmérést szervező FOM szakemberei nem tudnak időre elkészülni az ehhez szükséges új szoftverekkel, így várhatóan csak a Spanyol Nagydíjtól kezdve lesz változás a szombati időmérőkben.

A német Auto Motor und Sport ugyanakkor most újabb fordulatról számolt be: tudomásuk szerint már Melbourne-ben is új rendszer szerint harcolhat a mezőny a legjobb rajthelyezésekért. Az eredetileg tervezett 90 másodpercenkénti kieséses szisztéma ugyanakkor változik egy helyen: csak a Q1-es és a Q2-es szakaszban vezetik be azt, míg a mindent eldöntő Q3-at a régi megoldás szerint bonyolítják le.

Barcelonában nemrég megbeszélést tartott az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting, valamint a csapatmenedzserek, és arról állapodtak meg, hogy az időmérő első két szakasza egyaránt 16 perces lesz, s 7 perc elteltével kezdetét veszi a másfél percenkénti, egyesével történő kieséses szakasz. Mindkét harmadban 7-7 versenyző búcsúzik a további küzdelmektől, így a Q3-nak összesen 8 résztvevő vág majd neki. A finálé 12 perces lesz, s a régi lebonyolítás szerint tartják meg, azaz minden versenyzőnek több lehetősége lesz javítani anélkül, hogy a kieséstől kellene tartania. E változtatásra azért került sor, mert többen is attól tartottak, hogy az élcsapatoknak már korábban el kell használniuk a lágyabb keverékű abroncsaikat, ami miatt a Q3-ra nem marad nekik kellő mennyiségű friss garnitúrájuk ahhoz, hogy legalább két mért kört fussanak.

Ami a szoftverproblémákat illeti, Bernie Ecclestone ígéretet tett az FIA-nak arra, hogy a FOM emberei időre megteremtik a lebonyolításhoz szükséges technikai hátteret – a szövetség erre alapozva is döntött úgy, hogy már az Ausztrál Nagydíjon újít. Ezt vélhetően több versenyző is üdvözli majd: Barcelonában számos résztvevő furcsának nevezte, hogy szezon közben terveznek ilyen mértékű módosítást bevezetni, Valtteri Bottas ki is emelte, szerinte egy szezonon belül végig azonos feltételek között kellene versenyezniük.

A minap egyébként a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is jelezte, nincs ínyére az időmérő edzés megváltoztatása. Az újításról hivatalosan március 4-én dönt majd a Motorsport Világtanács, melynek Marchionne is tagja, ám hiába szavaz ott nemmel az olasz, miután egyszerű többség is elegendő a végleges döntéshez, ezzel vélhetően már nem sokra megy. Vétóra ilyen témában nincs lehetősége a Ferrarinak, egyedül az F1 Bizottság ülésén akadályozhatták volna meg az új szisztéma bevezetését – ám akkor a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene még igent mondott rá…

FIA
Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#2 daviid 2016. március 02. 15:12  
kulcsarb:
pedig pont a Q3-ban lett volna valami tétje a változtatásnak, komolyan, kit érdekel, hogy a 15. vagy a 19. helyről indul valaki? nyilván a versenyzőt érdekli, de nézőként ez a "futottak még" kategória

Igen, de a Q3-at ezzel a szisztémával kicsit elrontották volna, hiszen nagy eséllyel az oda bejutó csapatoknak már nem lenne két gyors körre megfelelő abroncsuk, csak az-az 1, ami a szabályok értelémben a Pirelli adna nekik.
14 perces lenne a Q3, és 5 perc után indulna a visszaszámláló óra, azaz a pilótáknak 5 percük lenne arra, hogy abból az 1 szett, az adott hétvége leglágyabb abroncsából kihozzák a maximumot. Ha ez megvan, után már javítani nem nagyon lehet, azzal a szettel legalábbis nehezen. Tegyük fel, van még egy friss szett abroncsuk, de az a hétvége legkeményebb típusa, akkor azzal értelem szerűen senki nem fog kimenni, hiszen az a kör gumikoptatásra lenne jó. Azaz a Q3 ily módon csak 1 gyors körből állna, vagyis az érdemi része. Így örülök annak, hogy azt változatlanul hagyják,de én például super pole-t bevezetném, csak erre a sectionre.

Már várom a pénteki napot, hogy végre kiderüljön, hogy mi lesz az időmérővel, de az eléggé érdekes, hogy a pilóták, illetve a szurkolók többsége nem nagyon ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenlegi szisztémát megváltoztassák. Én amellett vagyok, hogy halasszuk el ezt 2017-re, mert van jó pár dolog, ami miatt maga koncepció több sebből is vérzik.
Az egyik a jelenlegi gumiszabályok, illetve az, hogy a gumik nem elég tartósak arra, hogy egymás után több gyors kört lehessen velük futni, így pedig pl a Q1 első kiesőjének már nem lenne lehetősége arra, hogy a gyors köre után kimenjen a bokszba, és kereket cseréljen, hogy aztán egy újabb gyors kört futhasson. Ez olyan szinten jó, hogy mindenkinek egyből a legjobbját kell nyújtania, de ennek vannak ám hátulütői is, például az, hogy egy jó gyors kör után nem jönnének ki a bokszból, hiszen a gumikkal spórolni kell, főleg, ha valaki a Q3-ba is beakarna jutni. Értem, hogy mit szeretnének elérni a szabályalkotók, de a jelenlegi gumiszabályokkal nem nagyon tudnának növelni az izgalmakon, szerintem.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 15:14

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. március 02. 14:25  

pedig pont a Q3-ban lett volna valami tétje a változtatásnak,

komolyan, kit érdekel, hogy a 15. vagy a 19. helyről indul valaki?
nyilván a versenyzőt érdekli, de nézőként ez a "futottak még" kategória

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.27. 16:56

Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

Ha Rosberg és Hamilton összeakad, a Red Bull lecsapna a lehetőségre

22016.10.27. 15:56

Titkos adatok láttak napvilágot a 2017-es autókról

Ekkora javulást várnak a csapatok az autóktól és a motoroktól

02016.10.27. 14:57

Schumacher és Vettel nyomdokain Rosberg

Még nem bajnok, de hazájában már díjat kapott