Már csak két hely kiadó – ők lehetnek a befutók

írta: M4Sport
2016. február 09. 10:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még két ülés kiadó a 2016-os F1-es mezőnyben – a német Auto Motor und Sport tudni véli, kik lehetnek a befutók a Manornál.

Versenyzői fronton nem volt túl nagy a mozgolódás a 2015/2016-os idényben, az ugyanakkor így is furcsa, hogy két héttel az év első tesztje előtt van még egy csapat, amely egyetlen pilótával sem rendelkezik még. A múlt évben már majdnem megszűnt Manortól persze aligha váratlan, hogy az utolsó pillanatig halogatja döntését: hiába ugyanis a konstruktőri 10. helyükért járó 45 millió dollár, a gárdának továbbra is szüksége van a versenyzők háttértámogatására ahhoz, hogy egyáltalán nekivágjon az új idénynek.

Jelöltből nincs hiány: a múlt évet végigversenyző Will Stevens mellett, Alexander Rossit, a Mercedes által pártfogolt Pascal Wehrleint, a komoly állami támogatással érkező Rio Haryantót is esélyesnek tartják, de egyesek még a Renault-tól kitett Pastor Maldonadi előtt is látnak sanszot – annak ellenére, hogy menedzsmentje már közölte, nem érdekli őket a kiscsapat.

Az amerikai Rossi a tavalyi Szingapúri Nagydíjon mutatkozhatott be a Manornál Roberto Merhi helyén, s a GP2 mellett összesen négy F1-es versenyen is rajthoz állhatott. Ezen hétvégéken csapattársához, Stevenshöz viszonyítva meggyőző teljesítményt nyújtott – s magabiztosan látja esélyeit. „Minden nap egyeztetünk. A valódi határidőt szerintem az jelenti, amikor majd Barcelonában pár hét múlva a pályára gurul az autónk. Ebben a sportágban időnként a végsőkig mennek, de én hozzászoktam már ehhez. Remélem, nem tart ennél hosszabb ideig. A dolgok jól állnak, és remélem, hogy hamarosan minden tisztázódik” – nyilatkozta a Sky Sportsnak.

A német Auto Motor und Sport szerint azonban mégsem neki a legjobbak az esélyei a csapat ülésére, hanem Wehrleinnek és Haryantónak. A Manor állítólag összesen 20 millió dolláros bevételt remél két versenyzőjétől. Korábban arról lehetett hallani, hogy Wehrlein esélyei azért csökkentek, mert miközben a Stephen Fitzpatrickék 10 milliót kérnek versenyeztetéséért, a Mercedes ennek csupán kevesebb, mint felét, 4 millió dollárt lenne hajlandó fizetni.

A német szaklap szerint azonban így is létezhet alternatív megoldás. A DTM bajnokának érkezésével a Manor még szorosabbá fűzhetné együttműködését újdonsült motorpartnerével, s amolyan B-csapattá válhatna a Mercedes számára. A csillagosok már régóta keresik annak lehetőségét, hogy a Ferrari, Haas együttműködéshez hasonló módon, új partner révén bővítsék fejlesztési potenciáljukat (a szélcsatorna-használat megkettőzésével). Mindeközben a Manor talán találhat módot arra, hogy úgy is megkapja a kívánt pénzeket versenyzőitől, hogy Wehrleinék kevesebbet fizetnek. A megoldást az indonéz Rio Haryanto jelentheti, aki állítólag összesen 17 millió dollárt kínált az istállónak, mellé pedig egy eddig még meg nem hódított piacot is Kelet-Ázsiában.

Döntés egyelőre nincs, és bár az istálló korábban célzott arra, hogy részt vesz új autójával az idény első tesztjén, ez a helyzet némiképp bizonytalanná teszi február 22-ei barcelonai bemutatkozásukat. Vajon addigra lesz, aki vezesse versenygépüket?

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. február 09. 22:23  

Már eldönthetnék! Én Rossit sajnálnám, ha nem kapna lehetőséget. És kezdődik ez a B-csapatosdi már megint, Istenem!FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája