Már egy harmadik fejvédő is létezik – de mikor választanak?

írta: M4Sport
2016. május 24. 10:13
FOTÓ: ©YouTube

Miközben a Red Bull akár Monacóban is pályára viheti szélvédőjét, az FIA egy harmadik fejvédő-koncepciót is tesztelne. Úgy tűnik azonban, nem csak a biztonsági szempontok döntenek arról, melyik utat válasszák 2017-re…

A 2017-es aerodinamikai szabályok már készen állnak, a csapatokat mégis jelentősen hátráltatja a felkészülésben egy nem elhanyagolható tényező: továbbra sem dőlt még el, érkezik-e jövőre a fejvédő, s ha igen, melyik változata. Eddig két istálló tesztelt megoldásokat: a Ferrari a glóriát vitte pályára a téli barcelonai teszten, míg a Red Bull saját fejlesztésű szélvédőjét tette próbára Szocsiban.

A hírek szerint az osztrákok a hétvégi monacói szabadedzésen is fölszerelhetik autójukra a szélvédőt, hogy megvizsgálják, az hátráltatja-e bármilyen módon a versenyzőket egy olyan szűk utcai pályán, ahol a korlátok mellett emelkedők és lejtők is nehezítik a dolgukat.

A technikai igazgatók mindeközben ugyancsak a monacói hétvégére, a pénteki szünnapra terveznek egy ülést, melyen nemcsak az eddig kipróbált eszközökről vitáznak majd, hanem egy újabb megoldásról, egy módosított glóriáról is. „Létezik egy második fajta glória, ami különbözik a Ferrari által kipróbálttól. Meglátjuk, mit hoz a monacói ülés” – nyilatkozta erről Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, ezen glória sokkal jobban hasonlít a Mercedes által eredetileg megálmodott változatra: nincs annyira lekerekítve, elegánsabb, ráadásul rögzítését úgy oldották meg, hogy a keret rugalmasabb legyen az előző verziónál. Emellett próbálták megkönnyíteni vele az autó elhagyását is. A szövetség még az elkövetkező hetekben számos tesztnek vetné alá a módosított verziót, hogy aztán valamennyi megoldás előnyeit és hátrányait összegezve válasszon.

 Sebastian Vettel, glória

Bújtatott érdekek

Persze nem véletlen, hogy miközben a Red Bull és az FIA elégedettnek tűnt a szélvédő eddigi tesztjeivel, több csapatnak is vannak fenntartásai a kétségkívül elegánsabb megoldás kapcsán: annak tudniillik még a glóriánál is komolyabb hatása lenne az autók aerodinamikájára.

„Vannak sejtéseink arról, milyen hatást gyakorolnának – eléggé drámait. Főként a középvonalban elhelyezett hűtőnyílásra, amit gyakorlatilag már nem is tudnánk használni” – mondta Symonds. A Force India technikai igazgatója, Andy Green hozzátette: „Gyakorlatilag az airbox felé haladó levegő egészét elterelné. Egyszerűen fölötte haladna el a légáramlat. Ennek köszönhetően a motorhoz kevesebb levegő jutna el, és a hátsó szárnyat is rosszabb légáramlatok érnék. Ha a szélvédőt választjuk, egyes csapatok teljesen újratervezhetik a hűtőrendszerüket. Akinek hűtőcsatornák vannak kialakítva az airboxban, az helyezheti át őket az oldaldobozokba.”

Azt pedig már csak mi tesszük hozzá, hogy eközben a nagycsapatoknál presztízskérdés is, melyik fejvédő lesz végül a befutó. A Red Bull többek szerint komoly előnybe kerülhet aerodinamikai szempontból, ha az ő szélvédőjét választják majd, hiszen miután ők fejlesztették ki, mindenkinél jobban ismerik annak aerodinamikai hatásait, s mindenkinél korábban elkezdhetnek reagálni ezekre az új autó tervezésénél (ötleteik már biztosan vannak). Az sem véletlen, hogy az osztrákok ennyire fontosnak tartottak kifejleszteni egy alternatív megoldást a glóriával szemben – aligha a sportágjobbító szándék miatt voltak hajlandóak komoly pénzeket áldozni e külön projektre…

Vagyis – mint oly gyakran az új szabályok esetében – az egymás közti versengés ezúttal is szemponttá válhat a döntés meghozatalában.

Red Bull fejvédő

Már rég elkéstek a döntéssel – előny a nagyok számára?

Az FIA korábban jelezte, július 1-ig szeretnének dönteni arról, mely fejvédőt vezessék be 2017-től – a csapatok ugyanakkor már jóval korábban tudni szeretnék, hogy új autójukat mely koncepcióhoz kell igazítaniuk. Akármelyiket is választják, annak az aerodinamikára és a súlyelosztásra is komoly hatása lesz, s miután többen már elkezdték a felkészülést az új idényre, fontos lenne konkrétumokat is tudniuk. „A 2017-es szélcsatornamodellünket a fejvédő nélkül teszteljük. A glória és szélvédő hatásait egyelőre csak a CFD-vel szimuláljuk. De már most is rendkívül el vagyunk késve egy olyan részlettel, melynek gyökeres hatása lesz az autó tervezésére” – magyarázta Symonds. „Csak akkor tudjuk megalkotni a karosszériát, ha már tudjuk, miként döntöttek” – tette hozzá Green.

Mondani sem kell, e késlekedés a nagyobb fejtörést a kisebb büdzséből gazdálkodó istállók számára okozza: miközben a nagycsapatoknak van pénze rövid idő alatt egymással párhuzamosan több dolgot is alaposan letesztelni, ők csak „lineárisan” dolgoznak, s mivel nem telik mindenre, időnként kockáztatniuk kell, milyen utat válasszanak.

Hiába, a biztonság növeléséért nem csak az esztétikum fizethet komoly árat…

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#4 sába 2016. május 24. 16:15  

Ott már eleve bukik a sztori, hogy a csapatok fejlesztik ki. Az rb kaszni eleve baromi jó, ha még az ő általuk kifejlesztett fejvédőt vezetik be, tuti a sikerük, mert eleve köré tudják tervezni az autót. Én mindenképp egy kívülálló céget bíznék még az egyencucc kifejlesztésével és legyártásával.

albutr
#3 albutr 2016. május 24. 16:08  

szerintem RB a legjobb.

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. május 24. 13:00  
Thibczy:
Ezek az agyarak is rémesen rusnyák. Ha választani kell, akkor legyen a Red Bull-féle szélvédő, de ha ekkora gondot jelent az autó tervezésével, akkor el lehetne halasztani ’18-ra.

17-re jön a teljesen új konstrukció, felesleges 18-ra halasztani, mert akkor a 17-es alapot dobhatják is ki a kukába.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. május 24. 11:17  

Ezek az agyarak is rémesen rusnyák. Ha választani kell, akkor legyen a Red Bull-féle szélvédő, de ha ekkora gondot jelent az autó tervezésével, akkor el lehetne halasztani ’18-ra.FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

12016.10.22. 13:58

Wolff reagált Brawn kijelentésére

Nem haragszik a korábbi technikai igazgatóra

02016.10.22. 13:47

Vettelről lepereg a kritika

Montezemolo szerint a Ferrarinak nagyon is rá van szüksége