"Már k***** * belefáradtam ebbe a sok sz**ságba!"

írta: M4Sport
2016. április 02. 23:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben Lewis Hamilton pályacsúcsot futott, Pascal Wehrlein és Stoffel Vandoorne pedig villogott a bahreini időmérő edzésen, történt pár furcsa eset is a szahíri pályán. Egy kínjában szitkozódó orosz, egy mérges dán, peches vereségek és egy helyzet, ahol a versenyző saját kieséséért szurkol…

Mi történt már megint Kvjattal?

Újabb nagy csalódás érte Danyiil Kvjatot. Melbourne-ben már a Q1-ben búcsúzott a küzdelemtől, és ezúttal sem jutott sokkal messzebbre. Miután a Q2-ben nem sikerült jól a köre, már nem volt ideje javítani, s csak 15. lett azzal a Red Bull-lal, amely Daniel Ricciardóval az 5. rajtkockába került.

„Egyszerűen nem voltam elég gyors. Nem tudom, még sosem voltam ennyire nehéz helyzetben pályafutásom során. Nagyon elégedett voltam az autóval egész hétvégén, aztán jön az időmérő, és hirtelen sehol sem vagyok. Ez elég kínos” – ismerte el az orosz, hozzátéve, tudja, hogy nem lassabb ennyivel Ricciardónál.

Miközben a Toro Rossónál két tehetséges fiatal is arra vár, hogy 2017-ben esélyt kapjon a Red Bulltól, Kvjatra extra nyomás nehezedik – főleg azok után, hogy 2015-ös éve is hasonlóan gyengén indult, s akkor Helmut Marko is figyelmeztette, ideje ráncba szedni magát. „Természetesen könnyebb, ha egyszer már átmentél ilyesmin, de én már k***** * belefáradtam ebbe a sok sz**ságba” – mondta ki nyíltan. „Nem akarom újra így indítani a szezont, nem akarom, hogy újra megtörténjen. Annyira jó helyzetben voltunk a múlt év végén, most pedig elég kínosnak tűnik a helyzet.”

Hogyan búcsúzhatott már a Q1-ben Pérez?

Miközben Nico Hülkenberg egészen az időmérő fináléjáig menetelt, csapattársának be kellett érnie a 18. rajtkockával. A mexikói esete bizonyítja, az új időmérő valójában nem a legnagyobbakat, sokkal inkább a középmezőny tagjait tudja meglepni.

„Egyszerűen elszámoltuk magunkat. Hiba volt még egy mért kört futni az első Q1-es próbálkozásnál, mert a másodikra már nem maradt időm” – mutatott rá váratlan kiesése okára Pérez. „Pedig az idők alapján könnyedén továbbjuthattam volna. Alapvetően újra kell gondolnunk ezt a jövőben.”

Két hete Auszrtáliában mások is elkövették ugyanezt a hibát – többek közt a Manor is, ahol most Pascal Wehrlein Pérezt is megelőzve egészen a 16. helyig jutott. „Ez a rendszer kőkemény azokkal, akiknek nem sikerül az első körük” – ismerte el Nico Hülkenberg. „Nálam a Q2-be volt így. Ha fél másodperccel rosszabb lett volna az első köröm, tizenkettedik vagyok és kiesek.”

A helyzet iróniája, hogy éppen csapatuk, a Force India az egyik támogatója a mostani rendszer Q1-es és Q2-es megtartásának.

Miért lett Hülkenberg-rajongó Grosjean?

Ismét remek formában a Haas-istálló. Romain Grosjean éppen csak lemaradt a Q3-as szakaszról – de elmondása szerint ezt most cseppet sem bánta. Sőt, valójában remélte, hogy így lesz. „Nem hittük, hogy ilyen jók leszünk, és szerintem a kilencedik hely a lehető legjobb most. Megpróbálhattunk volna bejutni a Q3-ba, de semmi értelme nem volt elhasználni a gumikat” – mutatott rá arra, hogy változatos stratégiák ide vagy oda, az aktuális gumiszabály sincs éppen jó hatással az időmérőre.

„Ott ültem, és reméltem, hogy valaki megelőz, hogy visszaessek kilencediknek. Elég furcsa ez, de így megy ez az új gumikkal. Aztán láttam Nico Hülkenberget, hogy gyorsabb az első szektorban, és szurkoltam neki: gyerünk, gyerünk! Aztán jó lett a második szektora is, én pedig boldog voltam” – mesélte.

Ez valóban így lenne rendjén? Grosjean kétli. „Elismerem, hét percen át ülni az autóban, és azt kívánni, bárcsak kiesnék, nem éppen helyes. Az autóknak a pályán a helyük, a sorrendnek folyton változnia kell, és azt kellene nézni, vajon a versenyzők képes-e megcsinálni vagy sem.”

Mennyit ér a Williams új orrkúpja?

Gyengébben muzsikált a grove-i istálló Ausztráliában, mint remélte, ám az vigasztalhatta őket, hogy új autójuk Melbourne-re valójában még csak félig készült el. Bahreinben debütált az új, 10 centiméterrel rövidebb orrkúpjuk, melyhez egy új szárny, valamint új fordítólemezek is tartoztak. Csak egyetlen példány készült belőle, és az is csak a szombati harmadik edzésen került fel az egyik autóra – Felipe Massáéra, aki több pontjának köszönhetően kapta meg a „jutalmat”.

Utóbb azonban kiderült, egyelőre inkább csak teher volt, hiszen az újítást nem volt idejük kellően megismerni, s miután jelentősen megbontotta az autó addigi egyensúlyát, még azt sem tudták, egyáltalán fennhagyják-e a brazil autóján a kvalifikációra és a versenyre. Végül fent hagyták, ám Massa – ha csak ezredekkel is, de – kikapott a régi verzióval köröző Valtteri Bottastól. „Amikor megkaptam az új orrkúpot a szabadedzésen, az autóm teljesen vezethetetlen volt vele, elöl túl nagy volt a tapadás” – mesélte a brazil. „Teljesen át kellett alakítanunk az autó egyensúlyát, aztán sikerült javítanunk az egyensúlyon – de még nem százszázalékosan pontos.”

Kudarcnak tehát korai lenne nevezni az újítást – az viszont biztos, bőven lesz még munkája a Williamsnek vele.

Boxból rajtolás egy egyszerű félreértés miatt?

Kevin Magnussen már pénteken megtudta: csak a boxutcából vághat neki második renault-s versenyének, miután a második szabadedzésen elmulasztotta az FIA kötelező mérlegelését. A szövetség szúrópróbaszerűen szokott kihívni versenyzőket ellenőrzésre, ám a dán ezúttal balszerencsés félreértés áldozata lett.

Amikor egyik etapja végén a boxutcába hajtva annak elején megkapta a piros lámpás jelzést az FIA embereitől a mérlegelésre, azt gondolta, az nem is neki szól – ekkor ugyanis már állt egy autó a mérlegelő garázsnál, Danyiil Kvjaté. „Nem tudtam, hogy egyszerre két autót is tudnak mérlegelni, és bár láttam a piros lámpát, aztán azt is, hogy ő befordul, és mindenki hozzá az autójához megy. Lassítottam, de úgy tűnt, csak vele foglalkoznak” – mesélte a furcsa helyzetről az időmérő után, jelezve, túlzónak találja, hogy egy ilyen butaság miatt előre tönkreteszik versenyét. „Miért büntettek ennyire keményen? Semmi okom nem volt nem megállni, nem akartam csalni.”

Ha azt vesszük, hogy Lewis Hamilton boxutcai tolatásáért csak egy figyelmeztetést kapott, mondhatnánk, Magnussennel is lehettek volna elnézőbbek a bírák. Csakhogy nem lehettek, a szabályzat ugyanis szigorúan fogalmaz a mérlegelés kapcsán: aki nem áll meg, boxutcai rajt vár rá. Kivéve, ha a hibát észlelve azonnal pótolja a hiányosságot, azaz csapata visszatolja autóját a mérlegeléshez. Ebben az esetben ő is megúszhatta volna egy megrovással. „Tanulok belőle, és teszek érte, hogy ne ismétlődjön meg” – ígérte a dán.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

claydavis
#15 claydavis 2016. április 03. 12:26  
Raikkönen:
Sztem ez már egy eldöntött dolog, Kvjat helyére jönni fog Max még akkor is, ha innentől az orosz megtáltosodik és összekapja magát.

Egyáltalán nem biztos. Raikkonen helyére is kinézték már, a Merci és érdeklődik és így tovább, Max a legjobban most akkor jár, ha hagyja a tehetségét érvényesülni, és az év második felében ellátogat a pilóta piacra.

Lewisthebest
#14 Lewisthebest 2016. április 03. 12:12  
F1890:
sztem túl hamar került be a rb-ba. megkapta az egyik legjobb pilótát és igazából aki nem csak a pontokat nézi az láthatta h ricc más szint. én sajnálom mert kvyat még tökre fiatal és ha tr-ban lett volna tavaly vagy idén lehet kevésbé lenne ekkora nyomás rajta és jobban fejlődhetne. de így lehet h 20 évesen már kiég az f1-ből. de az esélye egalább megvan h teljesítsen

A F1 néha kegyetlen tud lenni, de ezzel is könnyebb kiszelektálni az igazán jó versenyzőket. Hamilton is belebukhatott volna 07-be akkor ő még rosszabb esélyekkel indult mint Kvyat, de vette az akadályokat, ahogy Ricciardo is pedig már ő is előre ki volt kiáltva 14 előtt a következő Webbernek.

Zasalamel
#13 Zasalamel 2016. április 03. 12:03  

Hát nem tudom, sztem ha nem lenne peches akkor is valszeg lefogják cserélni, ricci top szint, kvjat meg nem, a torro gyerekeket meg minél hamarabb befogják rakni a rb-ba különben a topcsapatok elfogják halászni előlük.

MS_argo001
#12 MS_argo001 2016. április 03. 11:15  

Csak előbújt belőle az orosz.

F1890
#11 F1890 2016. április 03. 11:09  

sztem túl hamar került be a rb-ba. megkapta az egyik legjobb pilótát és igazából aki nem csak a pontokat nézi az láthatta h ricc más szint. én sajnálom mert kvyat még tökre fiatal és ha tr-ban lett volna tavaly vagy idén lehet kevésbé lenne ekkora nyomás rajta és jobban fejlődhetne. de így lehet h 20 évesen már kiég az f1-ből. de az esélye egalább megvan h teljesítsen

continental
#10 continental 2016. április 03. 10:49  

Kvjat is eléggé esélyese a mezőny legpechesebb pilótája címnek.

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 14:11

Thibczy
#9 Thibczy 2016. április 03. 10:48  
f1m12:
annyira nagyra tartják csapatfőnöki Kvjatot, de eddig még soha nem jött ki, ami benne van. nem csak erre az időmérőre értem....mindig van/volt valami.

+1

Ric tavaly feltörölte vele a padlót, még ha a pontok mást is mutatnak. Szocsi, Austin és Spa, ami így kapásból beugrik.

zuzmó
#8 zuzmó 2016. április 03. 10:13  

Csak én tartom baromságnak, hogy Magnussen-t így megszivatták ?:D

f1m12
#7 f1m12 2016. április 03. 10:01  

annyira nagyra tartják csapatfőnöki Kvjatot, de eddig még soha nem jött ki, ami benne van. nem csak erre az időmérőre értem....mindig van/volt valami.

Lundgren
#6 Lundgren 2016. április 03. 09:51  

Nem értem, mi történik vele, szabadedzéseken általában ott van közvetlenül Ric mögött, vagy előtt, az időmérőn viszont eltűnik... Kíváncsi vagyok, mit tud majd kihozni a futamból. Körülmények áldozata, semmivel nem rosszabb, mint Ric vagy Verstappen, ettől függetlenül ha rövid időn belül nem nyer versenyt, ki fogják rakni, hogy megtartsák az RB kötelékében Verstappent. Nem tudom, ki Kvyat menedzsere, de a helyében elkezdenék pár nagyobb orosz céget befűzni és bekopogtatni a Renaulthoz/ McLarenhez, mert ennek itt nem lesz jó vége.

Raikkönen
#5 Raikkönen 2016. április 03. 09:42  

Sztem ez már egy eldöntött dolog, Kvjat helyére jönni fog Max még akkor is, ha innentől az orosz megtáltosodik és összekapja magát.

andrea1
#4 andrea1 2016. április 03. 08:53  

Sajnálom Danilt, ha ez így nem megy és esetleg ezt a nyomást nem bírja akkor nem lehet egy ilyen volumenű csapatba. Azért remélem összekapja magát. ;)

ernike
#3 ernike 2016. április 03. 07:35  

Kvjatnak kaszáltak. Ilyen RB utánpótlásprogram mellett esélye nincs maradni, Ric beárazza rendesen.

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 09:48

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 03. 00:52  

Van egy olyan érzésem, hogy Kvyatot agyon fogja nyomni ez a teher, hogy Verstappen már gyakorlatilag ott van a helyén csak be kell jelenteni. Pedig most kéne igazán megmutassa, hogy hátha mégis Ricciardot dobják ki vagy felkelti egy másik nagyobb csapat érdeklődését.

sába
#1 sába 2016. április 03. 00:36  

Nem baj haver, vigasztaljon, hogy győzött a real madrid! :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt