Már karnyújtásnyira a Red Bull – a Ferrari kezdi elveszteni a fonalat?

írta: M4Sport
2016. július 11. 12:57
FOTÓ: ©Ferrari

Idei leggyengébb hétvégéje után minimálisra olvadt a Ferrari előnye a Red Bull-lal szemben, miközben a Mercedes egyre távolodik. Sebastian Vettel és Maurizio Arrivabene higgadtságot mutat, de közben jól tudják, van itt gond bőven…

Technikai problémák, gyenge tempó, vezetői hibák – Silverstone után úgy tűnik, mintha az elvárt formáját egész szezonban csak kergető Ferrari elvesztette volna a fonalat. A vörösök mindössze 12 ponttal a zsebükben távoztak a szigetországból. Ilyen gyér eddig csak Monacóban volt a termésük idén, ám akkor csak egy autójuk ért célba. Az 5.-ként leintett Kimi Räikkönen és a 9. Sebastian Vettel ráadásul egész hétvégén alig-alig tudott egy másodpercen belülre kerülni a Mercedesekhez – az időmérőn több mint másfél másodperc volt a lemaradásuk –, és a versenyen sem mutattak biztató tempót.

A Red Bull eközben ismét dobogós helyezést ünnepelt, a konstruktőri bajnokságban pedig már csak 6 pont választja el őket a Scuderiától. Maurizio Arrivabene csapatfőnök és Sebastian Vettel egyaránt arról győzködte az újságírókat a futam után, nem aggasztja őket, hogy az osztrákok veszélyt jelentenek második pozíciójukra. „A Forma–1 számára jó hír, hogy a Red Bull olyan jól teljesít. Ez jót tesz a versenynek és a műsornak. A mi célunk azonban továbbra sem a Red Bull, hanem a Mercedes” – fogalmazott Arrivabene.

Versenyzője visszhangozta szavait. „Nyerni akarunk. Nem érdekel, mi történik mögöttünk, mennyire van tőlünk a Red Bull. Ez egy erős hétvége volt számukra, számunkra pedig nem. De a szezonban a mostani volt az egyetlen olyan verseny, amelyen a nyers tempó tekintetében nem tudtuk tartani velük a lépést. Biztosra veszem, hogy két hét múlva újra más lesz a helyzet. De ez nem kifogás. Rossz hétvégénk volt, és erre reagálnunk kell. Meg kell értenünk, miért küszködtünk többet, mint a többiek.”

„Összességében mindenki fejlődik, mi is, mások is. De ez a hétvége visszalépést jelentett számunkra a versenyképesség terén, nem a többiek léptek előre nagyot. Ez egy gyenge futam volt, de nem gondolnám, hogy minden a feje tetejére állt volna.”

Arrivabene az idei versenyek után megszokott másik közhelyét is elsütötte: csapata peches, de még mindig nem adja föl. „Nem lenne helyénvaló, ha azt mondanám az év felénél, hogy föladjuk. Összeszedettnek kell maradnunk. Ha pontot osztanának a balszerencsére és problémákra, már mi vezetnénk. De remélem, hogy hamarosan ez a pontszámunk csökkenni fog, és javulni kezdünk. Az biztos, hogy föl nem adjuk” – jelentette ki.

Sebastian Vettel

Nem elég jó az autó

Ahhoz persze, hogy szavait komolyan lehessen venni, mindenekelőtt fejlődniük kell. A tempó és a megbízhatóság terén egyaránt. Vettelt ezúttal az is nehéz helyzetbe hozta, hogy sorozatban második versenyén kapott öt rajthelyes büntetést váltócsere miatt. Vezetői hibáit talán arra is vissza lehet vezetni, hogy szorult helyzetében a megszokottnál is több kockázatot kellett vállalnia.

„Ez már a harmadik ilyen probléma volt, ami aggasztó” – ismerte el Arrivabene. „A lehető leggyorsabban megoldást kell találnunk. Még korai konkrét információt adni, de gyanítom, hogy magával az anyaggal lehet összefüggésben, nem a tervezéssel.”

Amikor a szombati harmadik edzésen a váltó meghibásodása miatt Ferrarija lassulni kezdett, Vettel olyan dühös lett, hogy menet közben széttárta kezeit. Arrivabene szerint érthető a versenyző reakciója – és a futamon látott kicsúszásait sem rótta föl neki. „Sebastian elkövetett pár hibát. De nem robot, hanem ő is emberi lény. Már szombaton csodálkoztak az emberek, hogy ilyen hevesen reagált a váltóhibára. Szerintem ez teljesen normális volt. Ez is megmutatja, mennyire szenvedélyes.”

A csapatfőnök azt sem titkolja, hogy autójuk elmarad a Mercedes és a Red Bull aerodinamikai hatékonyságától. „Még csak a bajnokság felénél járunk. Természetesen még nincs vége a küzdelemnek, de az nem titok, hogy ha életben akarjuk tartani az álmainkat, akkor javítanunk kell pár dolgon. Gyorsabbá kell tennünk az autót, és itt mindenekelőtt az aerodinamikáról van szó. Már Barcelonában is kiderült, hogy ezen a téren fájó hátrányban vagyunk, és részben Bakuban is ez hátraáltatott minket. Emellett a megbízhatóságra is szükség van, meg kell oldanunk a problémákat. A váltót a jövő héten alaposan átvizsgáljuk Maranellóban.”

Sebastian Vettel

Mégsem a fejlesztés a kulcs?

A csapatfőnök eddig gyakran hangoztatta, a gyors fejlesztésben látja fölzárkózásuk kulcsát. Most azonban elismerte, a sietség helyett most talán inkább megfontoltságra lesz szükségük. „Remélem, hogy lesznek fejlesztések. A szezon jelenlegi fázisában már nem állhatsz elő elképesztő újításokkal. Előbb meg kell oldani bizonyos problémákat, hogy rendbe tegyük az autót, aztán jöhetnek a fejlesztések” – fogalmazott, hozzátéve, Angliát csupán kivétel volt. „A Hungaroringen viszont nem engedhetjük meg magunknak a vereséget.”

Vettel is úgy véli, a Magyar Nagydíj – ahol tavaly második győzelmüket szerezték –, sokkal jobban alakul majd számukra. „Az egy teljesen más pálya, teljesen más körülményekkel. De a mostani hétvégéből sok tanulságot le kell vonnunk. Két váltónk ment tönkre, egy pénteken, egy szombaton. Az időmérőre rendbe jöttünk, de a versenyen tapasztalat körülmények között visszaestünk. Sok mindent meg kell értenünk” – nyilatkozta a német.

Nem is ártana összekapni magukat, a magyarországi hétvégéhez ugyanis a Red Bull is nagy reményeket fűz…

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#8 Thibczy 2016. július 12. 02:07  
albutr:
szörnyű volt látni hogy csak szenvedtek.

Nem. Alonso a legjobb éveit vesztegette el náluk, így ha egyszer nyerni fognak Vettellel, akkor legalább kicsit izzadjanak meg érte elégtétel gyanánt.

albutr
#7 albutr 2016. július 11. 21:50  

szörnyű volt látni hogy csak szenvedtek.

velorex
#6 velorex 2016. július 11. 19:48  

A nyilatkozatot olvasva ezen szavaknál felnyerítettem:
„A Forma–1 számára jó hír, hogy a Red Bull olyan jól teljesít. Ez jót tesz a versenynek és a műsornak. A mi célunk azonban továbbra sem a Red Bull, hanem a Mercedes” – fogalmazott Arrivabene.
Ez már szerintem a végstádium kezdete is lehet a Ferrari jelenlegi szemléletének. Arrivabenének már csak Newey azon kijelentését kellett volna megemlíteni ,amiben Newey azt hangoztatja, hogy az új 2017-es szabályok miatt újra fantáziát lát az F1-be való 100%-os visszatérésére.:-}

KIMI AND THE RED POWER
#5 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 11. 19:00  
Hombre B:
Kíváncsi leszek hogy a két napos teszten mit fog a Ferrari csinálni, lesznek aeromérések, új elemek tesztelése, picit megrekedtek aero fronton, pedig sok potenciált látott mindenki az idei autóban.

Te még hiszel abban, hogy alakítanak valamit? Mert én nagyon nem... A "sok potenciál" pedig mehet a kukába, a szezon felénél tetemes a hátrány, a kövi évben pedig ez az autó max papírnehezéknek jó.

ryanmckane
#4 ryanmckane 2016. július 11. 15:20  

Nagy csalódás eddig a Ferrari idén, a Williamssel együtt. Nem kérdés szerintem, hogy a Red Bull le fogja gyűrni őket az év második felében (főleg majd az ázsiai turné során...).

Thibczy
#3 Thibczy 2016. július 11. 15:00  

Ezt a mellébeszélést! Mintha felvették volna kommunikációs igazgatónak Jaszuhiszát.

Kiminek 62 pont, Vettelnek 70 pont a hátránya, a Ferrarinak pedig 131 pont. Innentől kezdve szerintem felesleges bajnoki esélyekről beszélni, főleg úgy, hogy a Mercinek jelenleg akkora tempóelőnye van, hogy a saját hülyeségük a legnagyobb ellenfelük a versenyhétvégéken.

Domiéknál túlságosan is nagy nyomás lett volna a csapattagokon, hiszen minden bukott szezonért kineveztek egy bűnbakot, akinek mennie kellett, most pedig mintha inkább próbálnának tudomást sem venni a problémákról és minden verseny után azt mondják, hogy "egyszeri megingás volt, nincsenek problémák, legközelebb helyreáll a rend" vagy "ma nem volt szerencsénk, de jók vagyunk, mert Ausztráliában és Barcelonában megvolt a tempó a győzelemhez".

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. július 11. 13:57  

csak a szokásos, Jó év kezdés folyamatos visszaesés .. Ezt nézzük 8 éve kb ...

Hombre B
#1 Hombre B 2016. július 11. 13:33  

Kíváncsi leszek hogy a két napos teszten mit fog a Ferrari csinálni, lesznek aeromérések, új elemek tesztelése, picit megrekedtek aero fronton, pedig sok potenciált látott mindenki az idei autóban.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája